fonradar

Şirketlerin Aktiflerindeki Arsaları Kat Karşılığı Müteahhite

Üyelik
30 May 2006
Mesajlar
3
Şirketimizin aktifinde kayıtlı arsa kat karşılığı sözleşme ile müteahhit firmaya verilmiştir. Müteahhit firma inşaatın belli bir seviyeye gelmesi sonucu sözleşmde yazılı kendisine ait dairelerin satış hakkını istemektedir.
Biz de şirket olarak bu işlemi yapmadan önce aktifimizdeki arsayı maliyet bedeli ile (250.000,00 TL) müteahhite fatura etmek istiyoruz ve müteahhitten iskan ruhsatıı alınca aynı bedelle yani 250.000.00 YTL ile bize tekrar DAİRE faturası kesmesini istiyoruz. Müteahhit firma fatura kesmeyi kabul ediyor ama kendi maliyetlerine göre fatura kesebileceğini söylüyot. Biz de şirket olarak bunu kabul etmiyoruz. Çünkü şirketimize ait arsa maliyeti bizim hakkımız olan 2 dairenin de maliyetidir. Müteahhit kendi maliyetlerine göre fatura kesdiği zaman ki büyük bir ihtimalle bizim arsa maliyetimizden daha az bir rakamı bize fatura edecektir. dolayısı ile aradaki fark bizim için bir zarar olacaktır. fakat biz böyle bir zarar etmedik ki ? Sayın üstadalar konu ile ilgili olarak yorum ve düşüncelerinizi kaynak göstererek (Tebliğ,yönetmelik Vs) paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla
 
!!!

kat karşılığı Satış vaadi sözleşmesine istinaden arsanızı maliyet bedeli ile fatura etmeniz gerekir bunu sizde belirtmişsiniz, Müteahhit firmanında aynı şartlarla yani dairelerin maliyet bedeli ile fatura düzenlenmesi gerekir aksine bir uygulama vergi kanun ve ilkeleri ile bağdaşmaz, diğer bir boyutu ise dairelerin maliyetnin arsa maliyetinden yüksek olduğunu düşünürseniz bu kezde kar doğacağından gerek müetahhit firma gerekse siz vergi kaybına sebep olacaksınız. Burada dikkat edilmesi gereken husus dairelerin vergi değerlerinin altına düşmemesi.
 
Re: !!!

EE peki müteahhitin daireelerinin arsa maliyetinden düşük olması durumunda ne olacak ?
 
Üst