sizce nasıl bir durum?

K O N Y A L I

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar bayanın birisi 1998 yılında bağkurdan yaşlılıktan emekli oluyor ve emekli maaşı almaya başlıyor. 30.04.2000 tarihinde ise işyerini maliyeden kapatıyor. İŞyerini kapattıktan sonra bağlı olduğu odadan kaydını sildirmiyor. Bağkur müdürlüğü ise 05.04.2006 tarihinde sosyal güvenlik prim borç ve cezaları adı altında bir yazı göndererek oda kaydının devam etmesinden dolayı sosyal güvenlik destekleme primi ödemesini istiyor. 2000 yılından bu tarafa. Fakat 2000 yılında maliye kaydının sildirilmesinden dolayı gerçek faaliyeti itibariylede işyeri çalıştırmamış durumda. Oda kaydının devam etmesi yani kaydının silinmemesi iş yeri çalıştırdığı anlamına gelir mi? Bağkurun bu göndermiş olduğu yazıda sosyal güvenlik primi ödemesi gerekir mi? Sİzden acil cevap bekliyorum.

Sayın Konyalı sizin durumunuz başlı başına karmaşık bir durum.
Nedenine gelince bilirsinizki bağkurdan ekmekli olmuş ve ticari faaliyetine devam etmekte olan yani vergi mükellefiyetliği devam eden birinin bağkura SGDP adı altında maaşı üzerinden bir kesinti yapılmaktadır.
Bu nedenle gerek vergi kaydı devam ettiği süre içerisinde ve gerekse vergi kaydını kapattığı tarihten sonra oda kaydı devam ediyor diye bağkurun sizden SGDP olarak para istemesi yanlış bir durumun olduğunun kanıtıdır.Bugüne kadar halen SGDP kesintisi yapılıyorsa maaşından kesilmesi gerekir.Bunuda farkına siz belki varamazsınız.
Bana göre 30.04.2000 tarihinde vergi kaydınızı kapattığınıza dair İB formunu vergi dairesine onaylatın ve bağkura verin.Bağkur vergi kaydının kapatılma tarihinden sonra şayet maaşından SGDP kesintisi yaptı ise bu durumu düzeltmesi gerekir.

İkinci bir ihtimalde şöyle olabilir.
Bağkurdan hariç gerek ssk ve gerekse emekli sandığından emekli olup vergi kaydı edenler bağkura SGDP ödemek için yazılı başvuru yapması gerekmektedir.Bu bayanda böyle bir şey yapıp ben emekliyim vergi kaydım devam ediyor deyip bağkura SGDP ödemek için form verdi ise bundan dolayıda bağkur borç göndermiş olabilir.Bunuda öğrenilmesi gerekir.

Sizin bahsettiğiniz gibi oda kaydını esas alarak SGDP prim borcu istenmesi başlı başına bir yanlışlık olarak görmekteyim.

veergi dairesinden kaydın silinmiş olmasındda ndolayı bağkurun borç tahakkuku iptal edilmesi gerekir.

K O N Y A L I' Alıntı:
Arkadaşlar bayanın birisi 1998 yılında bağkurdan yaşlılıktan emekli oluyor ve emekli maaşı almaya başlıyor. 30.04.2000 tarihinde ise işyerini maliyeden kapatıyor. İŞyerini kapattıktan sonra bağlı olduğu odadan kaydını sildirmiyor. Bağkur müdürlüğü ise 05.04.2006 tarihinde sosyal güvenlik prim borç ve cezaları adı altında bir yazı göndererek oda kaydının devam etmesinden dolayı sosyal güvenlik destekleme primi ödemesini istiyor. 2000 yılından bu tarafa. Fakat 2000 yılında maliye kaydının sildirilmesinden dolayı gerçek faaliyeti itibariylede işyeri çalıştırmamış durumda. Oda kaydının devam etmesi yani kaydının silinmemesi iş yeri çalıştırdığı anlamına gelir mi? Bağkurun bu göndermiş olduğu yazıda sosyal güvenlik primi ödemesi gerekir mi? Sİzden acil cevap bekliyorum.

Sayın Konyalı
bahsekonu oda kaydı ticaret oda kaydı ise sgdp primi oda kaydı silinene kadar devam eder şayet diğer odalar ise 15/08/2005 tarihinde sona erer

saygılarımla

okuduklarımdan çok;yaşadıklarımdan öğreniyorum

Benim fikrim, ilkönce maliyeye git oradan açılış ve kapanış tarihlerinizi gösteren yazıyı alın. Bu yazıyı bağlı olduğunuz odaya götürün. O tarih itibariyle kapanış yapmaları gerekmektedir. Ondan sonrada bağkurdan ib formu alıp maliyeden ve odadan tastiklettirerek kapanışınızı yaptırın.

M.Kemal Eroğlu arkadaşımız sanırım aşağıdaki genelgeye göre size böyle bir cevap yazmış. Bence durumunuzu ilk önce bağlı olduğunuz oda ile görüşün.

Sayı :B.13.1.BKG.0.10.00.00.SVK.1/5/

Konu : 5362 Sayılı Kanunun Geçici

3 üncü maddesinin uygulanması

7) 15/08/2005 tarihinden sonra İl Müdürlüklerimize intikal eden sigortalılık

belgelerinde vergi mükellefiyeti veya vergi muafiyeti olmadığı halde esnaf ve sanatkarlar odası ve sicil kaydının devam ettiği tespit edildiğinde bu tarihten sonra devam gözüken oda ve sicil kayıtlarına itibar edilmeyecek,

a) 1 inci maddeye göre beyanda bulunarak sigortalılıklarını devam ettirmek

isteyenlerin bu maddede belirtilen esaslara göre Kurumumuz sigortalılıkları devam ettirilecek,

b) 2 nci maddeye göre beyanda bulunarak sigortalılıklarının devam ettirilmesini istemeyenlerinde bu maddede belirtilen esaslara göre Kurumumuz sigortalılıkları 15/08/2005 tarihi itibariyle sona erdirilecektir.