SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hgatal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
3 Haz 2005
Mesajlar
9
ben bir fabrikada 3 yıl ön muhasebe 5 yılda genel muhasebe de çalışmış lise mezunu bir muhasebeciyim. MALİYET MUHASEBESİ, İMALAT MUHASEBESİ ve GENEL MUHASEBE konusunda bir hayli tebrübem olduğu kanısındayım. şuan yılsonu hesaplarını kapatıp, KDV, geçici vergi , SSK muhatsar , gelir vergisi gibi beyannameleri düzenleyebilecek kapasitedeyim. son 2 yıldır da kendim bu işlemleri yapmaktayım. fakat imza yetkim olmadığı için bu işlemlerin onaylanması için SMMM e veriyorum. Evraklarım bile benim yanımda. o sadece 3 aydan 3 aya gelip bir evrak kontrolü yapıyor. ayrıca şuan çalıştığım işyeri eşim ve kayınpederim ortaklı bir aile şirketi.

benim sizlerden ricam imza yetkisi için neler yapamam gerektiği.
 
Genel şartlar:

Madde 4 – Meslek mensubu olabilmenin genel şartları şunlardır:

a) T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci malî müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).

b) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.

f) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.
Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmenin özel şartları:

Madde 5 – A) Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.
b) Staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak.

c) Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmış olmak.

Türkiye genelinde malî denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

d) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ruhsatını almış olmak.

B) Serbest muhasebeci olmanın şartları:

(A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışırlar. "Serbest muhasebei malî müşavir" unvanının kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.Staj süresinden sayılan hizmetler:

Madde 6 – Aşağıda belirtilen hizmetlerde geçen süreler, staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli mali müşavir yanında çalışılmış süre olarak kabul edilir.

a) Kanunları uyarınca vergi incelemesine yetkili olarak çalışanların bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetinde geçen süreleri.

b) Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya malî denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerinde geçen süreleri.

c) Bu Kanunun 5 inci maddesinin (A/a) bendinde sayılan konularda öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışanların bu görevlerde geçen süreleri.
 
merhaba,

Bende Sarın Sema hanıma ekleme yapayım.

Aday Meslek Mensubu Olma Şartları
Madde 7- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Stajı'na başlamak için Kanunun 4'ncü maddesindeki genel şartlar ile 5/A-a ve 5/B maddesindeki öğrenim şartlarına haiz, staja başlama değerlendirmesinden en az 60 puan almış olmak ve Birlik tarafından belirlenen staj giderlerini yatırmış olmak gerekir.

ekleme yapayım, daha fazla detay isterseniz aşağıdaki linki tıklayın.

http://www.tesmer.org.tr/docs/smmm-staj-yonetmeligi.doc

Saygılarımla,
 
Merhaba

bütün yazılanları okudum ama benim sorunuma yarayacak bişey bulamadım ben 2 yıllık yüksek okul mezunuyum şimdide açıköğretimden işletm fakültesine 3. sınıftan başladım fakülte bitirince direkt sm oluyomuyuz yada direkt smmm stajına mı başlıyoruz .

ayrıcana tesmerden bana gelen bi cevap vardı onu da anlamadım gelen mesajı aynen yazıyorum

"sayın Muhammet bey

2 yıllık mezun iseniz ve 2 yıllık diplomanız var ise önlisan mezunu olarak staja başlayabilirsiniz. lisansınızı bitirdiğinizde SMMM stajına çevirmek için öncelikle staja başlama değerlendirmesi sınavından başarılı olmanız gerekmektedir. başarılı olduktan sonra çalıştığınız yer SMMM staj şartlarını taşıyorsa lisans diploması tarihinden itibaren SM-SMMM stajınızı çevirebilirisiniz.

Bilgilerinizi rica ederiz. "

yardımcı olursanız sevinirim
 
sayın mekist,
soruyu zaten siz sormadınız ki size cevap olsun. ayrıca tesmerden gelen cevabı anlamadıysanız tekrar okuyunuz. cevabı çok açık.
selamlar
 
Sayın İbrahimb,

sayın mekist'in bir sorunu var ve çözüm için forum kurallarına uyarak önce arama motorunu çalıştırdığı halde cevap bulamadığını anlatmak istiyor.

Sayın mekist, bence de Tesmer den gelen cevap gayet açık.
Siz önce SM mi SMMM mi olacağınıza karar verin. :D
Ben size yardımcı olayım.
Neden 4 yıllık bitiriyorsunuz? SMMM olmak için.
O zaman SMMM olma şartlarını bir kez daha okuyun.

Forum kurallarına uyduğunuz için teşekkürler. :bravo
 
El Pln arkadş sağolasın

ben smmm olmak istiyorum benim sorum şu diyorum ki işletme fakültesini bitirince direkt olarak smmm stajına mı başlıyoruz

smmm olma koşullarında öle yazıyo ama tam emin değilim çünkü kanun dilini anlamak biraz zor

ayrıyetten şimdi staja başlıyayımmı yoksa okul bitincemi staa başlıyayım
 
Sayın mekist,

Ben sizin sorunuzu anladım. İki tür SMMM olma yolunuz var.

1.Yol Serbest Muhasebecilik için odaya başvurup staj sınavına girmeniz daha sonra stajınız başlayacak.Önlisans mezunu olarak başvurduğunuz için 4 yıl staj yapmanız gerekiyor ve yine önlisans mezunu olduğunuz için 2 kere yani 2 yılda bir sınava girmeniz gerekiyor. İlk 2 sene sonra gireceğiniz sınav B sınavı, 4 sene sonraki sınavda C sınavı ve verdikten sonra inşallah Serbest muhasebecisiniz ama SMMM olmak istiyorsunuz. Odaya başvurup direk stajsız ve staj sınavı olmadan SMMM yeterlilik sınavlarına girmeniz gerekiyor. (Ufak bir ayrıntı SM belgeniz var SMMM belgesi alacaksanız ücret biraz daha düşük SM belgeniz olduğu için.Yalnız araştırın çünkü uyarmıyorlar.)

2. Yol okuduğunuz bölümü bitirip SMMM olmak için odaya başvurup staj sınavına girmek 2 sene staj yapmak ve 2 sene sonra yeterlilik sınavına girip SMMM belgesini almak. Şimdiden kolay gelsin. Başarılar,


Saygılar,

SMMM
Dilek KARACA
 
Ek olarak,

İki yolda da süre aynı. Yalnız 1. yol için başvurursan 4 sınava gireceksin. 2.yolu denersen 2 sınava gireceksin.

Benim tavsiyem üniversiteyi bitirip direkt SMMM stajına başlamandır. Dediğim gibi süre aynı (Yalnız sınıfları çift dikişsiz geçmen lazım :) ) Ayrıca bir tek belge için ücret ödemiş olursun. Sınav ücretlerinde daha hesaplı olur.


Saygılar,

SMMM
Dilek KARACA
 
Sayın Dilek Hn.


Öncelikle soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Çok yardımcı oldunuz sizi dinliyeyim dediğiniz gibi 2. yolu seçecem.

Sizden bişey daha rica edecem ben şimdiden kendimi geliştimek için çalışmalara başlamak istiyorum onun için çalışabileceğim kitaplar arıyorum forumda aradım bazı kitaplar gördüm sizin bana önerebilceğiniz kitaplar varmı bütün konulara ait kitaplar önerirseniz sevinirim.
Çok ilginçtir ama Üniversiteden bi arakdaşımın adı ve soyadı ile aynı isminiz onun da adı dilek karaca çok ilginçtir.
 
Sn.mekist,


İşletme bölümü 3.sınıfta olduğunuzu belirttiniz. Size tavsiyem sadece sınav geçmek için değil bu sınavlara hazırlık olsun diye bilgilerinizin kalıcı olması için çalışmanız. Çünkü, staj sınavının ve yeterlilik sınavının dersleri 3 ve 4.sınıfta öğreniliyor.

1.İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku 3.Sınıf
2.Vergi Mevzuatı 3.sınıf
3.Maliyet Muhasebesi 3.sınıf
4-Mali Tablolar Analizi ve Denetim 4.sınıf
5-Muhasebe zaten 1 ve 2.sınıfta gördünüz. Ticaret hukukunu da 2.sınıfta.

Öncelikle yine belirtmek istiyorum size tavsiyem derslerinize çok iyi çalışmanız. İşletme bölümünü okumanız sizin için büyük bir avantaj. Keşke ben işletme okurken bu derslerin SMMM sınavında çıkacağını söyleselerdi. Şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Ben staj sınavına girerken staj için kurs yoktu. Yeterlilik sınavı içinde özel bir dersanenin ilk yeterlilik kursuna gittim. Umarım bizim aştığımız zor yolları siz kolaylıkla aşarsınız. Başarılar,

SMMM
Dilek KARACA
 
San. Oskar

öncelikle ilginiz için teşekkürler. Bu mesleği ben sevdiğim için seçtim vede bugune kadar hiç bir zaman sınıf geçeyim diye çaba sarf etmedim hep öğreneyim diye çaba sarf ettim bugunden sonrada hep bu yönde çaba sarf edecem . Yazdığınız bütün dersleri ben okulda ders olarak aldım meslek yüksek okulu mezunu olduğum için hepcini gördüm işletme fakültesine gitmem öğrendiğim dersleri daha da yi öğrenmemi sağlayacak.
Bunun için sizden bişey rica edicem bi önceki mesajımda da yazdığım gibi bana bütün konuları içeren kitap veya kitaplar önerebilrmisinz. bu önereceğiniz kitaplar sadece yeterlilik sınavları için olmasın bütün iş yaşamımda kullanabileceğim kitaplar olursa iyi olur. çünkü yeterlilik sınavlarını bi şekilde veriririz ama kalıcı olması lazım bilgilerin.

Bizim sizden şanslı oldğuöuza gelincede doğrudur. Bizden sonra gelecek nesilde bizden daha şanslı olacaktır. Bu hep böyle devam etmştir diye düşünüyoum.

İlginiz için teşekkür ederim.
 
maliyet muhasebesi - nalan akdoğan, yurdakul çaldağ
vergi hukuku- nurettin bilici
mali tablolar analizi- öztin akgüç
muhasebe- orhan sevilengün, ercan beyazıtlı

bunlar dışında yayın evi olarak seçkin, oluş, yaklaşım ı tercih edebilirsin
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

sayın dilek hanım
slm ben 2 yıllık bilgisayarlı muhasebe önlisans okudum. sonra açıköğretime geçiş yaptım 3. ve 4. sınıfı işletme bölümünden mezun oldum. anlıyacağınız işletme fakültesi mezunuyum.ben smmm olabilirmiyim ve bu konuda hiçbir bilgiye sahip değilim staja başlama değerlendirmesi sınavı varmış ben bu sınava girip kazandıktan sonramı staja başlayabilecem yoksa sınav kaydımı yaptıktan hemen sonra sınavı kazanma süreci içinde stajımıda yapabilecekmiyim. bide ben bu staj başlama sınavına girmek için kaydımı nereye nasıl yapmalıyım bide staj nerelerde yapılır staj başlama snavını gectikten sonra hangi adımlar izlenir sizden rıcam bunları baştan kademe kademe izleyeceğim yollları bana anlatırmısın şimdiden sizi rahatsız ettiğim için çok özür ve teşekkürlerimi sunarım şimdiden paylaşım için teşekkürler inanın sizden başka soracak kimseyi bulamadım o yüzden sizi biraz olsun rahatsız edecem kusura bakmayın ama hedefime ulaşmam için sizin yardımlarınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

Tüm sorularınızın cevabını bulunduğunuz il veya onun bağlı olduğu odadan alabilirsiniz.
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

Başvuru Dönemi Sınav Tarihi 01 -31Aralık 2009 06 Mart 2010
01-30 Nisan 2010 26 Haziran 2010
01- 31 Ağustos 2010 06 Kasım 2010
01 -31Aralık 2010 2011 sınav takvimi ile belli olacaktır
Sınav Anadolu Üniversitesi tarafından Ankara ve İstanbul' da yapılacaktır. Sınav Listeleri kontrol amaçlı olarak odamız http://www.istanbulsmmmo.org.tr? de yayınlanmaktadır. Resmi liste sınavdan 20-25 gün önce Anadolu Üniversitesi tarafından ilan edilecektir. Başvuru yapabilmek için aşağıdaki evrakların eksiksiz hazırlanması ve ücretin tamamının bankaya yatırılmış olması zorunludur. Odaya süresi içerisinde teslim edilemeyen dosyalar dikkate alınmamaktadır.

İstanbul'da ikamet ediyorsanız başvuru adresiniz :

Pazartesi - Cuma
09:00 - 18:00

Kurtuluş Cad. No:114 34375 Kurtuluş- Şişli/İstanbul
Telefon: (212) 315 84 00
Faks: (212) 343 47 80


Saygılar,

SMMM DİLEK KARACA
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

Öncelikle selamlar.

Ben 19 yasındayım ve 2 yıllık üniversiteyi bu sene bitiriyorum. (bu 3. senem)

1-) Bitirdikten sora odaya basvurucam ya sıtaj sınavı için. ben bu sıtajı kac yıl yaptıktan sonra smmm olurum bunu merak ettim. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

2-) Bu arada benim bölümüm işletme yönetimi. Benden smmm olur mu?

3-) Birde benim duyduğuma göre (A) karnesi (B) karnesi varmış. Arasında ne fark oldugunu merak ettim.

4-) Ben smmm hakkında hiçbirşey bilmiyorum. Bana smmm olmam yada olmamam hakkında tavsiyede bulunabilirmisiniz?


Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim!!!
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

slm

Kafan epeyece karışmış herhalde karne olayı gümrükçülerde var. Lisans mezunu olmadan staj başvurusunda bulunamazsınız. Ayrıca bence tavsiyelere göre değil kendi fikrine göre seç mesleğini.

Bir meslektaşımızın yanına bir kaç gün git gel eğer sevebileceksen bu mesleğe başla
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

Evet kafam biraz karışıktı ama aydınlattın beni. Birgün müsait olduğumda giderim bi smmm nin yanına. Seversem mesleği o bölüme kendimi adarım.

Ayrıca staj sınavına girmek için 900 ytl ve sora bi 150 ytl daha yatırıyormuşuz galiba. Diyelimki ben ilk sınavda kazanamadım. Benim 1050 ytl'em çöpe mi gidiyor??
 
Ynt: SM ve SMMM Nedemektir ? SM Nasıl Olunur ?

Hayır çöpe gitmiyor tekrar girme hakların var ancak yukarıdada belirttim lisans mezunu olmadan staj başlatma sınavına giremezsin.

Kolay gelsin
 
Üst