Sm'den Smmm Geçenlere Bağımsız Denetçilik İçin Başvuru Hakkı !

Link verilen makaleye ve gerekçelerine katılmıyorum.

Yanılmıyorsam; şu andaki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in vasıtasıyla, zamanında devreye alınan açıköğretim üniversitesinin hayatımıza kattığı ! değişikliklerin sonuçlarıdır bu yaklaşımlar. Mesleki kurumların da oy uğruna, adam toplama uğruna göz yumduğu, taviz verdiği hususlardır bunlar.


Avukatların neden bir açıköğretim üniversitesi yok ? Veya Tıp Fakülteleri'nin ?

"Mahkemede uzun yıllar geçirdim, avukatlar kadar bu işi biliyorum" diyen bir mübaşirin veya herhangibir evrak takipçisinin lisans öğrenimi şartı gereğini yerine getirmeden avukatlık yapma hakkı var mı ? (Mesleki konularda ne kadar kenetlenmiş olduklarını sanırım medyadan izliyorsunuzdur)


"Tıp Fakültesi'nden mezun olamadım ama son sınıfa kadar okudum, doktorların bildiğini -son sınıf hariç- ben de biliyorum" diyen birine teslim olup ameliyat veya tedavi olmayı göze alır mısınız ?

KGK'nın yaptığı veya yapmaya çalıştığı belirli bir seviyeyi yakalamak diye düşünüyorum. Sınavdan korkmayan, bilgisine güvenen her örgün öğretim mezunu meslek mensubunun da korkmaması gerektiğini...

Gereğince iki satır dilekçe yazamayan ama yeri geldiğinde; "biz bu mesleğe yıllarımızı verdik" avuntusuna sığınan sözüm ona "üstadlar" kusura bakmasınlar.

"Sınav da neymiş bunca yıldan sonra diyenler varsa eğer; "bunca yıl yetmedi mi hala yolları kesmeye ?" sorusunu sormak hak değil midir ?



Saygılarımı sunuyorum.
 
Değerli arkadaşlar yukarıda yapılan çalışmanın amacı bir tespitten ibarettir.Hepimiz meslektaşız ve birbirimizi üzmeyelim. Sönmüş bir fitilin ateşini alevlendirmek kime fayda sağlar.!

Sevgi ve Saygılarımla,
 
Ben de herkesçe bilinen, ancak dile getirilemeyen bir tespiti dile getirdim. Bu makale, talepkâr olan bu fitilin hala sönmediğinin göstergesi.
Bahsettiğim o zamanlarda verilen tavizlerin neticesi. O günden bu günlere de süregelmiş durumda.

Daha önce yazdığım; avukat ve doktor örneğimi tekrarlıyorum. Bu meslek gruplarındakine benzer bir birliktelik olmadığı (ve malesef ki bu şartlarda olamayacağının) ortak bir nosyona sahip olunamadığı aşikardır. Bu sebeple de KGK'nın bu çabasını takdir ediyorum. SPK sınavı benzeri bir sınavla ortak kültür, nosyon oluşturmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Ki bu AB müktesabatı açısından yerinde bir uygulamadır.

Zamanında, SM'den belli bir süreyi doldurup da bedavadan ruhsat alanları, son dönemlerde de "SM'den SMMM'ye Geçiş Eğitimi"nden sonra, -direkt SMMM sınavına girenlere sorulan sorularla karşılaştırınca- çok daha basit soruların sorulduğu sınavla 'eşit şartlarda hak iddia edenler'e karşıyım. Aynı şekilde; sadece süreyi doldurduğu için denetçi belgesi alan, lobi yapıp hala kendi lehlerine çıkar yontmaya çalışan YMM kadrolarına da karşıyım.

SM'den SMMM'ye geçiş; "geçmiş mücadelemizde bize (bilinçli veya bilinçsizce) destek olmuş 'arka bahçe'mize bir jestimizdir" mantığı neyse; dünya uygulamalarında karşılığı bulunmayan, sadece devlet kadrosu (istifa veya emeklilik) sonrasında gelir kaybı olmaması açısından "yaratılmış" bir kadro olan YMM'lik de odur.

(YMM ünvanını sınavla alanları da gözardı edemem. Her ne kadar süre bekleyenler veya istifa edip de YMM olanlar gibi olmasa da (yani YMM sınavıyla alınmış bile olsa) yaratılmış bir kadro, bir ünvan olduğu için karşılığının boş olduğunu düşünüyorum.

Yani; sistem yanlış üzerine kurulmuş ve günümüze dek böyle gelmiş. Hâla da "böyle gitsin" mantığı hakim...


KGK'nın yöntem farklılığını ve eleme sistemini bu yüzden destekliyorum.
 
Son düzenleme:
sm ler bedava smmm oldunuz bagımsız denetci sınavına seyini yırtsanızda veremesiniz.o bolluk yok artık .arkadasa katılıyorum aöf bitirenler smmm olamaz ibaresi getirilmeli.
 



Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

S.12. Üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerine kimler katılabilir?
C.12. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitim programlarına, mezkur Yönetmeliğin Resmi Gazetede yayım tarihi olan 26/12/2012 tarihi itibarıyla Yeminli Mali Müşavir olmaya hak kazananlar ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazanan 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlar, 31/12/2014 tarihine kadar başvurmaları halinde katılabilir. Dolayısıyla anılan Yönetmelik hükmü uyarınca geçiş dönemi eğitimlerine katılabilmek için;

a) YMM’ler açısından;
- 26/12/2012 tarihi itibarıyla YMM olmaya hak kazanmış olmak,
- 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuzca eğitim verme konusunda yetkilendirilmiş üniversitelere başvurmak,
zorunluluğu bulunmaktadır.

b) SMMM’ler açısından ise
- 26/12/2012 tarihi itibarıyla 15 yıllık mesleki tecrübe süresini haiz olmak (mesleki tecrübe süresinin hesabı ile ilgili olarak ilgili kısım soru ve cevaplarına bakınız)
- 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuzca eğitim verme konusunda yetkilendirilmiş üniversitelere başvurmak,
zorunluluğu bulunmaktadır.

S.14. Bağımsız denetçilik sınavında tüm konular itibarıyla başarılı olmak, veya üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerini başarı ile tamamlamak bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmek için yeterli midir?

C.14. Bağımsız denetçilik sınavında başarılı olmak veya üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerini başarı ile tamamlamak, bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmek için tek başına yeterli olmayıp, denetçi olmak isteyenlerin, Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tüm şartları başvuru tarihi itibarıyla sağlaması gerekmektedir.

 
Üst