SMM ve Stopaj Usulüyle Alakalı

Üyelik
13 May 2022
Mesajlar
1
Konum
Istanbul
Merhaba,

Kendi şahıs şirketimi geçen sene kurmuş, mali konularda deneyimsiz bir mimarım. İşlerimi Serbest Meslek Makbuzu keserek ve haliyle stopajlı teklif vererek yürütüyorum. Ayrıca 29yaş altı genç girişimci desteğinden gelen yıllık 75000TL'ye kadar gelir vergisi muafiyetim var.

İşlerimin hızlı büyüyeceğini tahmin etmediğim için şahıs şirketi kurmuştum ancak işverenlerim stopaj konusunda çok rahatsızlık duyuyorlar, güncel bir işimde de aşağıdaki gibi sorun yaşıyorum;

Bir iş için; İşin Bedeli: "360.000TL + KDV + %20 Stopaj" olacak şekilde teklif yolladım.
İşveren stopaj ödeyeceğini görünce rahatsızlığını bildirdi ve bana farklı bir teklifle geldi;

"400.000TL + KDV" ödeyelim, stopaj'ı sen üstlen dediler. SMM keseceğim için stopajı sen öde demelerinden ne anlam çıkaracağımı tam bilmiyorum doğrusu, böyle bir usul var mı emin değilim. 400.000TL ödeseler bile stopajı mecburen yine onlar ödemeyecek mi? Bu teklifi niye yaptılar çok anlayamadım.

Böyle bir durumda benim nasıl bir yol izlemem gerekir. Bu teklifte karşı taraf ne hesaplıyor olabilir ve ben nasıl konuya yaklaşmalıyım sizce?


Bir diğer sorum ise;
Limited veya anonim şirket kurmuş olsam, yılda 400.000TL gelir elde etsem, bir şekilde de 400.000TL gider göstersem, devlete ödeyeceğim bir gelir vergisi çıkmıyor.
Ancak şahıs şirketi olduğum için gelir vergisi stopajı ödemek zorunda kalıyorum ve ne gider gösterirsem göstereyim bu stopaj devletin kasasına gidiyor. Bu işte bir gariplik yok mu? Gelirlerimden giderlerimi çıkarınca 0TL kalıyorsa yıl sonunda, benim bu stopajı geri alma şansım olmalı diye düşünüyorum. Bu işin usulü nedir?

Uzun sorumdan dolayı okuyan ve yardımcı olan herkese özellikle teşekkür ederim.

Sevgiler.
 
Herkese merhaba

Gelir vergisi kanunu 94.maddesinde stopaj ile ilgili hükümler vardır.Serbest meslek faaliyeti icra edenlere yapılan ödemelerden %20 oranında stoaj yapılmak zorundadır.Yapılan kesintiler muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile beyan edilmektedir.

Düzenlediğiniz serbest meslek makbuzunda gösterilen stopajı hiç bir surette siz ödemezsiniz.(ödeme yapan mükellefin beyan edip ödemesi gerekir.)

Stopaj sizin adınıza devlete ödenir ve yıllık gelir vergisi beyannamesinden mahsup edebilirsiniz.

İkinci sorunuzda ise kesilen stopajın geri alma durumunu belirtmişsiniz.Eğer yıl sonunda zarar etseniz dahi GİB'in Geksis sisteminden iade talebi girişi yapılacaktır.Vergi dairesi sizden defter beyan sisteminde ilgili yıla ait serbest meslek kazanç defterine kayıtlı bilgileri istedikten sonra ön incelemeden geçirdikten sonra olumsuz bir duruma rastlamaz ise iade işlemlerini sonuçlandıracak olup hem nakit hemde vergi borçlarına mahsup edebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için meslek mensubu olan serbest muhasebeci mali müşaviriniz ile irtibata geçmenizi öneririm.
 
Üst