Smmm mesleki uygulamaları hakkında kitap arıyorum.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan buka
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

buka

Katkı Sunan Üye
merhaba arkadaşlar

smmm mesleğine yenı girmiş bır meslek mensubunun uygulmalarda sıkıntı yaşamama ve yapılacak kayıt , işlem ve duzenlencek belgelrın tanzım şekli ve ıbraz edileceği yerlerı gösteren meslek mensubuna yol gösterıcı tarzında muhasebecılen el kıtabı tarzında kitap varmı önerileriniz nedır? Bu konuda şirketlerde staj yapan ve buro açmak ısteyen arkadaşlarımızında sıkıntı yaşadığını ve onlarada yardımcı olacağı kanatındeyım bu konuda yazar yada kitap önerileriniz varmı ; nette baya araştıma yapmama rağmen herhangı bir çalışma bulamadım gerekmi duyulmadı nedır örneğin meslek mensubunun bır gunde bır haftada bir ayda bır yılda yaptığı işler ve kapsamı nelerdir
saygılar...

Ynt: smmm mesleki uygulamaları

odanın sitesinde mali takvim mevcut onlardan takip edebilirsiniz.büro açmayı düşünüyorsanız fedakarlık yapıp bi süre büroda çalışmak iyi olur diye düşünüyorum.

çok zor bir sorumu sor dum yoksa çalışmadığımız yerdenmı sordum:) ;D :D konuya bakan 139 cevap sayısı 1:))

mali işlemler rehberi var. ondan temin edersen sana yardımcı olur kanaatindeyim. bütün şirketlerin kuruluş işlemleri adım adım yer alıyor. en azından şirket kuruluşlarından yırtarsın.

buka ' Alıntı:
....herhangı bir çalışma bulamadım gerekmi duyulmadı nedır .....
SMMM mesleğine yeni girmiş derken ruhsatı aldınız mı stajı mı başlattınız bilemiyorum ancak ruhsatı aldıysanız durum daha ciddi. Ama staj sürecinde iseniz, sağlıklı bir staj dönemi geçirin.

Çalışma kısmına gelince, gerek duyulmadığından değil, tek çatı altında toplayacak belki baba yiğit bulunmadığındandır. Meslek staj sınavını verip yeterlilikte başarılı olmaktan ibaret değil. Hatta o kısımlar işin belki en kolay kısmı.

Muhasebecinin el kitabı adlı bir kitap var incelemenizi tavsiye ederim.Yaşar Kızılkum Yeminli Mali Müşavir.

Kitap o an ki uygulamayı gösterir, güncel olay için kitaptan uygulama aramak hatalı sonuçlar doğurabilir. İyi bir staj dönemi ve/veya bir büro da belirli bir süre çalışmanızı öneririm.

Kitap bilgiyi verir vermesinede uygulaması nasıl olacak. Daha 2 ay öncesine kadar KDV iadeleri için listeleri hazırlanıp dosya ile vergi dairesine veriliyordu şimdi liste internetten veriliyor ki onda bile birsürü hata çıkıyor.

Ba-Bs lerde bir anda limit indiriliyor, durup dururken birşeyler çıkıyor mesela geçen yıl varlık barışı çıktı yani bunları anlatacak bir kitabın artık her ay yeni bir baskısının çıkması lazım ki buda imkansız el mecbur mevzuatı takip edeceksiniz.

Bende şirkette staj yapıyorum eksiklerimde tabiki var ancak bu eksikleri kurslarla gidermeye çalışacağım. Bu yaştan sonra bürolarda tabiri caizse sürünmektense,şirkette çalışmanın ekonomik gücünü kullanıp gerekirse özel hoca tutar genede bilgiyi elde edeceğim.

Bürolarda çalışanlarda kızmasın ancak durumda ortada ilkin çay getirip götürmeden,yerleri silmeden, en az 2 yıl ordan oraya evrak taşımadan, tepedekinin yerime geçermi korkusu geçmeden adamlar yazdıkları dilekçeleri bile göstermiyorlar. Hele ki benim gibi yaşınız 30 ise ve asabi bir kişiliğiniz varsa büro için aman aman diyeyim.

cetvel ' Alıntı:
Muhasebecinin el kitabı adlı bir kitap var incelemenizi tavsiye ederim.Yaşar Kızılkum Yeminli Mali Müşavir.
kitabı aldım
iyi kitap fena değil işlemlerle ilgili prosedürü anlatıyor.
eğer mahsup larla ilgili birşey arıyorsan
islam çankaya nın kitaplarını tavsiye ederim...

[
Bürolarda çalışanlarda kızmasın ancak durumda ortada ilkin çay getirip götürmeden,yerleri silmeden, en az 2 yıl ordan oraya evrak taşımadan, tepedekinin yerime geçermi korkusu geçmeden adamlar yazdıkları dilekçeleri bile göstermiyorlar. Hele ki benim gibi yaşınız 30 ise ve asabi bir kişiliğiniz varsa büro için aman aman diyeyim.
[/quote]

Ben de büro deneyimini sadece üniversite stajında edindim. o da yetti.
Senin gibi düşünüyorum, büroda çalışabilecek biri değilim. Keşke gereken şartları gerçekleştirebilseler de biz de bürolarda mesleğimizi yapsaydık

sayın zeyna bu şartları kimler gerçekleştirecekler.
sayın stonhand yazılarınız dikkatimi çekiyor.bende 28 yaşımdayım ama işin mutfağı büro dediler o yüzden büroda devam ediyorum.bazen meslek seçiminde mi hata yaptım diyorum.ama sırf bu meslekteki bazı klasik sistemin önünde engel olmuş meslek mensuplarının inadına belgemi alıp bu işi yapacağım.

Ynt: Smmm mesleki uygulamaları hakkında kitap arıyorum.?

Sn SMMM stajeri Bürolar tabiiki bu işin mutfağıdır yıllarca çalışırsınız iş öğrenirsiniz ancak büroda çalışmak sizi 90.000 SMMM den ayırırmı, büroda çalışmak size mükellef buldururmu, büroda çalışmak maaşınızı arttırırmı bunun gibi belkide onlarca soru işareti mevcut.

Büroda çalışmak size bazı ayrıcalıklar sunabilir ancak bu meslekte iyi derecede bir para kazanmak için ya iyi bir kurumsalda çok sağlam bir işe yada çok sağlam mükelleflere ve tabi ki bu ikisinide elde etmek için çok ama çok sağlam referanslara ihtiyacınız var. Büroymuş,şirketmiş,stajmış,iş öğrenmekmiş bunların hepsi teferruat.

Zaten yeterliliği kazanmak için bile bilginiz olması gerekiyor, diğer eksiklerinizide bana göre kurslarla gidermek mümkün hadi oda olmadı deneyimli sağlam bir özel hoca tutarsınız eline parayı sayarsınız sizi 1 ayda muhasebe gurusu yapar 8) .

Benim piyasada gördüğüm şuan deneyimli işi bilen binlerce adam var. (Arkadaşımın yanında çalıştığı YMM iş ilanı vermişti durum gerçekten içler acısı gelen CV lerde yüksek lisans yapanımı, yurtdışında master yapanımı ,2 dil bileninimi, ne ararsanız var ve alayı İŞSİZ.) ancak gerçekten para kazanan adam çok ama çok az. Herkes sağlam mükellef peşinde ancak mükellefte deneyimli değil güvenebileceği,kendine kelek atmayacak kendine yakın, kendi grubundan (ister badem bıyıklı olur,istersede yaşasın Cumhuriyet diye sokaklara dökülsün) gibi olan adam arıyor, burda ya o adama güven vereceksiniz yada o mükellefin kendinden bile fazla güven duyduğu birini bulacaksınız yoksa değil 10 yıl 20 yıllık deneyiminiz olsada boş.

Son olarak şurda bir anket yapsak staj hariç 5-10 Yıl arası deneyimi olan SMMM ler arasında en az 20 LTD ve 5 Aş. mükellefi olan kaç kişi çıkar yada diğer bir şekilde aylık geliri 10.000 TL üzeri olan kişi sayısı bir elin parmağını geçermi geçmezmi tartışılır. Deneyim artık herkezde var ancak para kazanma becerisi ne yazıkki herkeste yok.

merhabalar , smmm olma yolunda mart sınavı ilk deneyimimdi .. bu nedenle odanın açtığı kursa gittim.. vergi dersinde hoca '' ben şirkette staj yapılmasına kesinlikle karşıyım ve sınavları kazansalar dahi belge verilmemesi gerekli '' dedi ve ben bir şirkette staj yapıyordum, kendisiyle tartıştık ve bir daha dersine gitmedim vergiden de kaldım zaten.
Ben hiç büro da çalışmadım , Okulu bitirdikten sonra düşündüm bir karar verdim ve uyguladım, hep şirketlerde çalıştım. Büro açmayı da düşünmüyorum açıkçası , şirkette çalışmaya karar verdiğimde de düşünmüyordum. Eğer bir gün mecbur kalırsam açabilirim tabii ve çalıştıktan uğraştıktan araştırdıktan sonra da yapılamayacak bir şey olduğuna inanmıyorum. Söylemek istediğim , benim fikrim ; büroda çalışmamış biri de büro açabilir ve eğer gerçekten sorumluluk sahibi , çalışkan ve dürüstse başarılı da olur...

canay ' Alıntı:
.....Söylemek istediğim , benim fikrim ; büroda çalışmamış biri de büro açabilir ve eğer gerçekten sorumluluk sahibi , çalışkan ve dürüstse başarılı da olur...
Tabi ki açabilir, ancak şöyle sakıncalar mevcut.
Şirkette tek bir sektör üzerinde çalışırsınız bununla birlikte vergi mevzuatında belirli tebliğlerle sorumluluğunuzu yerine getirirsiniz ama büro ortamında sektörler çok değişkenlik gösterir, büronuzun ya geçmişten gelen bilgi birikimi kültürü olması lazım ya da açacağınız büroda iş kabulünden firma sektöründe mevzuat araştırması yapmanız lazım bu noktada sizi dürüst olmanız, kurtarmaz. Sektöre yönelik mali uygulamaların farkındalığına vardığınız anda çok geç olmaması lazım, geriye dönüşü maliyetli durumlarla karşılaşabilirsiniz işte bu noktada büro deneyimi önemlidir.
Eğer gerekirse konuyu örneklendiririz ama çok da gerekli değil bence.

Özetle, işi ruhsat yapmaz.

sn.kanunkaide , yukarıda da saydığım gibi sadece dürüstlük değil ama çalışkan ve sorumluluk sahibiyseniz araştırmanızı zaten baştan yaparsınız ve atlamazsınız...

Sayın CANAY, öyle durumlar var ki araştırsanız da konu hakkında hiç tecrübeniz yok ise atlarsınız. Mevzuat bir okyanus. Sadece kanunlara göre işlem yapılmadığı için alt mevzuat çok derin. Ben işin yapımında büro tecrübesi olanların 1 adım önde olduğunu düşünüyorum.

Bende diyorum ki mükellef olmadan, kurumsalda sağlam referans bulmadan değil 1 adım 10 adım önde olsanızda boşşş.
Piyasada sayısız deneyimli işsiz adam var. Artık olay eskisi gibi işi bilen adamın azlığı işin çokluğu değil eskiden deneyimli adamları şirketler havada kapıyordu ama ozaman biteli çokk oluyor.
Piyasada yetişmiş 5-10 yıllık deneyimli bir işsizler ordusu mevcut ve bu adamlar ne yaparsa yapsın iş bulamıyor. Hatta şöyle söyleyeyim piyasada deneyimliyseniz ve yaşınızda biraz varsa en azından 28 üzeri iseniz iş bulmanız çok ama çok daha zor.

Şu an öyle bir devirdeyiz ki mükellefiniz varsa büro açın deneyim azsa mükellefi gerimi çevireceksiniz yapmayın yahu yok öyle birşey :D :D, 1 tane iş ilanına bakar. Büronuz bir anda 5-10 yıllık işi bilen adamların CV leriyle dolar yeterki mükellefiniz ve nakit gücünüz olsun gerisi boşş.
Sizde illa işi öğrenecekseniz elemanın yanında dura durada öğrenirsiniz. Tabi bu durum yanlışmı yanlış ancak piyasa böyle yapacak birşey yok. Türkiyede' de şuan en ucuz şey nedir tabiki İşgücüdür.

Sırf bizim meslekte bu maaşların düşüklüğünden 7 yıl deneyimli muhasebeci arkadaşım mesleği bıraktı adam babasının mesleği olan lokantacılığa başladı. :'( :'(

diyarla aynı fikirdeyim. bende uzun yıllardan beri şirkette çalışıyorum, büro açmaya niyetim var ama büro açınca sudan çıkmış balığa döneceğiminde farkındayım. ama bir şekilde başarmak zorundayım. yapacak birşey yok...

Önceki gün bir olası bir mükellefle görüştüm, belediye ruhsatını nasıl hallederiz diye sordu, ben de ben o işe bakmıyorum ama istenen evraklar ne ise onları hazırlarım gerisine sen gidersin ben takipçilik yapmıyorum dedim. Sonuç; olasılı mükellef, mükellef olmuş, mali müşavir olmayan birisine defterini vermiş.

Mesela illa mükellef bulunacak ise, belediye ruhsatı takip edilip alınacak, bu hizmet mali müşavirlik içerisine girmiş.

kendi adıma mesleğe yani bizden önceki sınava girmeden mezuniyetleri belli olmayan pısırık eğitimsiz kişiliksiz ne oldum delisi olan piyasadaki eski mali müşavirler yüzünden durum ortada ve bu duruma onlar sebeb ve ben sınava girmeden belge alan bu adamlardan tiksiniyorum.bu iş tamamen paraya dönmüş büroda işi öğrenmek kendini geliştirmek felan hikaye az önce arkadaşın dediği gibi veririm bir ilan bir milyara kıralını çalıştırırım tecrübede on numara üstüne 250 milyon daha verir birazda bana göster olmadı benim bi akrabam var bunada işi öğret derim olay biter.size yaşadığım bir olayı anlatayım mesleğe ilk adım atıcam iş görüşmesine gittim ssknı öde işe başla denildi dedim ne kadar güzel;mali müşavirinde özel isteği oldu o zaman bana ingilizce öğreteceksin.
kendi açımdan iyi eğitimli yabancı dil bilen bir insanım ve mesleğe girdiğime bin pişmanım daha önce başladığım işi yapsaydım daha başarılı olurdum.öğrencilik yıllarımda muhasebeyi çok severdim.mali müşavirliği önemli zannederdim ama öyle olmadığını anladığım için bu işte şu an itibari ile tek düşündüğüm biran önce belgeyi alıp getirisi para ile tanışmam lazım

medcezir ' Alıntı:
kendi adıma mesleğe yani bizden önceki sınava girmeden mezuniyetleri belli olmayan pısırık eğitimsiz kişiliksiz ne oldum delisi olan piyasadaki eski mali müşavirler yüzünden durum ortada ve bu duruma onlar sebeb ve ben sınava girmeden belge alan bu adamlardan tiksiniyorum.bu iş tamamen paraya dönmüş büroda işi öğrenmek kendini geliştirmek felan hikaye az önce arkadaşın dediği gibi veririm bir ilan bir milyara kıralını çalıştırırım tecrübede on numara üstüne 250 milyon daha verir birazda bana göster olmadı benim bi akrabam var bunada işi öğret derim olay biter.size yaşadığım bir olayı anlatayım mesleğe ilk adım atıcam iş görüşmesine gittim ssknı öde işe başla denildi dedim ne kadar güzel;mali müşavirinde özel isteği oldu o zaman bana ingilizce öğreteceksin.
kendi açımdan iyi eğitimli yabancı dil bilen bir insanım ve mesleğe girdiğime bin pişmanım daha önce başladığım işi yapsaydım daha başarılı olurdum.öğrencilik yıllarımda muhasebeyi çok severdim.mali müşavirliği önemli zannederdim ama öyle olmadığını anladığım için bu işte şu an itibari ile tek düşündüğüm biran önce belgeyi alıp getirisi para ile tanışmam lazım

Yabancı dil bilen,iyi eğitimli (!) biri idiysen 4 büyük denetim şirketine girseydin...