SMMM Olmalı mı? Olmamalı mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan irem34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir Muhasebecinin sorusunu size aynen aktarıyorum;
myo işletme ardından açıköğretim işletmeyi bitirdim. ardından çalışmaya başladım yaklaşık 6-6,5 senedir, küçük bir firmada ön muhasebe üzerine çalışıyorum. kurumsal firmalara yaptığım iş başvurularına yanıt gelmedi. çalıştığım yerde terfi vs imkanı yok. artık yaptığım iş bana yetmemeye başladı. buradan ayrılsam bunun benzeri yerlerde benzer koşullarda çalışmak durumunda kalıcam.

bunların ışığında 29 yaşındaki bu insan evladının smmm stajını başlatmasını önerir misiniz? yatıracağım toplamda yaklaşık 5 bin lira ve en az üç sene zaman buna değer mi sizce? ayrıca mali müşavir olursam bir büro açmayı değil şartları çalıştığım yerden daha iyi bir yerde(umarım daha iyi bir maaşla) yine muhasebe üzerine çalışmayı düşünüyorum.

bu durumumu kırmak için başka ne önerirsiniz? kpss ye girmiş atanmak için yeterli puanı alamamış biriyim. yüksek lisans yapmayı düşündüm benim başvuracağım zaman üniversite üds şartı getirdi. üds den yeterli puanı almak için harcayacağım zamanı smmm için kullanmam doğru bir tercih mi sizce?

Ynt: SMMM Olmalı mı? Olmamalı mı?

SMMM olmak çok mühim değil önemli olan mesleki donanımdır. Yani ön muhasebede çalıştığınız firmada stajı yaptığınızı düşünürsek smmm olmanın size çok artısı olmaz muhakkak pratiğini yapmanız gerekir, aksi halde smmm olarak gittiğiniz firmalarda ünvan ve bilgi çelişkisi nedenli zor durumlar yaşayabilirsiniz.

bence ingilizceyi öğrenmekte eğer alt yapın yoksa smmm sınav ve staj süreci kadar zaman alabilir.Enazından yıllardır ön muhasebede olsa bu mesleğin içindesin.Bu nedenle eğer çalıştığın yerde de staj yapma imkanın varsa bence başlayabilirsin.Sonuçta maşallah yaşın 30 a dayanmış.6 yıllık bir tecrübende var.Bu tecrübeyi hiçe sayıp başka bir yoldan devam etmek yanlış olur diye düşünüyorum.Daha yüksek maaşla kurumsal bir firmada çalışmakta aldığın belgeden çok senin çabana ve yapabildiklerine bağlı.Diploma ruhsat bir yere kadar önemli, işveren senin sisteme kattığın faydaya bakıyor.İsterse adam yurtdışında MBA alsın.

benim şimdiki aklım olsa hiç girmezdim ..

bu kadar strese hiç degmez .

üniv bile okumazdım ..

yapmak zorunda diilsin

bırakabilirsin !

SERHAT123 ' Alıntı:
benim şimdiki aklım olsa hiç girmezdim ..

bu kadar strese hiç degmez .

üniv bile okumazdım ..

Bir üst başlıkta şafak sayan ve ruhsat almayı bekleyen binlerce smmm stajyerine ruhsat alsanız da bir yararı olmayacak mı(!) diyorsunuz?

Anadolu lisesi okumadan üniversite de iyi bölüm kazanılmaz anadolu lisesi veya fen lisesi için sınavlara gir, üniversitede iyi ölüm kazanılmadan iş bulunmaz dershaneye git, üniversitede iyi eğitim alınmadan iş bulunmaz, üniversite mezunusun ama iş deneyimi olmadan iş bulunmaz, yüksek lisans mezunları iş deneyimi için bir adım önde , yüksek lisans yap, işe gir, mevki sahibi olmak için ruhsat alman lazım, ruhsat için staja hazırlık kursuna git, ruhsatı aldın, piyasada rekabet, çevren yoksa piyasada tutunamazsın, özele gir çalış, mesleki deneyimin yoksa, müdürlük değil şeflik pozisyonundan başlarsın vb............ bir dolu sıkıntılı süreç. Değer mi? Değiyorsa yakınmak yok. Cevap kişiden kişiye değişir, örnekler değiştirilir arttırılır 3/5 farklı değildir, önemli anlatılmak istenendir. Her bir kişi ,kendi kararını kendi verir bu süreçte, yapılmaması gereken ki çoğunluğun yaptığı bu dur, rüzgar nereye ben oraya anlayışına sahip olunmasıdır. Sürüden bir noktada ayrılırsınız ki rüzgar o noktada herkes için ayrı eser. Eğer rüzgarı arkanıza aldıysanız geçmiş süreçte yola devam. Olayın kırılım noktası geçmişte yapılan seçimlerdeki bilinç derecesidir.

kesinlikle olmamalı.
yazık ya ömrüneyazık parana yazık sana yazıkederler ;D

rooniin ' Alıntı:
Anadolu lisesi okumadan üniversite de iyi bölüm kazanılmaz anadolu lisesi veya fen lisesi için sınavlara gir, üniversitede iyi ölüm kazanılmadan iş bulunmaz dershaneye git, üniversitede iyi eğitim alınmadan iş bulunmaz, üniversite mezunusun ama iş deneyimi olmadan iş bulunmaz, yüksek lisans mezunları iş deneyimi için bir adım önde , yüksek lisans yap, işe gir, mevki sahibi olmak için ruhsat alman lazım, ruhsat için staja hazırlık kursuna git, ruhsatı aldın, piyasada rekabet, çevren yoksa piyasada tutunamazsın, özele gir çalış, mesleki deneyimin yoksa, müdürlük değil şeflik pozisyonundan başlarsın vb............ bir dolu sıkıntılı süreç. Değer mi? Değiyorsa yakınmak yok. Cevap kişiden kişiye değişir, örnekler değiştirilir arttırılır 3/5 farklı değildir, önemli anlatılmak istenendir. Her bir kişi ,kendi kararını kendi verir bu süreçte, yapılmaması gereken ki çoğunluğun yaptığı bu dur, rüzgar nereye ben oraya anlayışına sahip olunmasıdır. Sürüden bir noktada ayrılırsınız ki rüzgar o noktada herkes için ayrı eser. Eğer rüzgarı arkanıza aldıysanız geçmiş süreçte yola devam. Olayın kırılım noktası geçmişte yapılan seçimlerdeki bilinç derecesidir.
bu söylediklerini yaşadığımızda bir bakmışız yaşımız 30 olmuş zaten istesende başka bir iş yapamazsın yapsanda başarılı olmazsın o yüzden mecburen sıkıntılara katlanmak zorunda kalıyoruz

Yaş 30 olmuş,istesekte başka mesleği yapamayız anlayışı, bence Yanlış.
40 yaşında öğretmen olarak atanan akrabam var.
Yine 30 lu yaşlarının üzerinde olup, çalışma hayatına yeni atılan insanlar tanıyorum ve hiç bir dayıları da yok.
Bence kişi öncelikle "Her işin bir zorluğu oldunu" bilmeli.
Sonrasında tercih yapar. Bir çok kişi için kolay yoktur. Yaşayan; kendi zorluğunu kendisi yaşar ve bilir.

Şimdi soruyu soran forumdaşa diyorum ki; eğer ki zorluklar karşısında yılmamaya niyetliyseniz meslek mensubu olmanın size meslek yaşamınızda, doğru zamanda doğru yerde olmak şartıyla da faydası olacaktır.

Meslek mensubu olmak demek, daha fazla sorumluluk demek. Hata yaptığınızda, buna gösterilebilecek töleransın sınırı da değişir. Sizden bekletinlerde değişir. İmza yetkinizin olmasının da ayrı bir sorumluluğu vardır.

Madem bulunduğunuz yer size birşey katmıyor, büroya geçin. Her büroda da iş öğretilmez, didikleye didikleye kendinize uygun bir büro mutlaka bulursunuz, tecrübenizde var. Üzerine ne katabilirim sorusuyla başvurularınızı yapın ve görüşmelerde de karşıya sorun, isteyin.

Uygun işi bulunca da büroya geçin. 3-5 defter tutan bir yer olmasın.

Staja başlatma sınavına da hazırlanmaya şimdiden başlayıp, büroya girdikten sonra da stajınızı başlatabilirsiniz ya da bu süreç beklediğinizden uzun sürerse, şuan bulunduğunuz yerde staj başlatıp büroya geçersiniz.

Büroda çalışırkende, bulunduğunuz büronun koşullarına göre kendinizi daha yeterli gördüğünüzde yine büyük ölçekli şirketlere başvuru yapabilirsiniz. Staja orada devam edebilirsiniz. Daha avantajlı olacağınızı düşünüyorum.

Herşey toz pembe değil ama kapkaranlıkta değil.

Bu mesleği seviyor musunuz, hayat boyunca yapabilirim diyebiliyor musunuz? En önemli konu bu bence.

İlk iş deneyimimde yeminli üstadım demişti ki; deli olan yapar bu mesleği, gel yol yakınken kurtar kendini :)
Mesleğinde de çok başarılı olmasına rağmen, böyle düşünüyor bir çok meslek mensubu da. Hem paramı kazanırım hem de söylenirim profilindekilere aldanmayın. Aklı selim düşünün. Başarılar.

begggum ' Alıntı:
Yaş 30 olmuş,istesekte başka mesleği yapamayız anlayışı, bence Yanlış.
40 yaşında öğretmen olarak atanan akrabam var.
Yine 30 lu yaşlarının üzerinde olup, çalışma hayatına yeni atılan insanlar tanıyorum ve hiç bir dayıları da yok.
Bence kişi öncelikle "Her işin bir zorluğu oldunu" bilmeli.
Sonrasında tercih yapar. Bir çok kişi için kolay yoktur. Yaşayan; kendi zorluğunu kendisi yaşar ve bilir.

Şimdi soruyu soran forumdaşa diyorum ki; eğer ki zorluklar karşısında yılmamaya niyetliyseniz meslek mensubu olmanın size meslek yaşamınızda, doğru zamanda doğru yerde olmak şartıyla da faydası olacaktır.

Meslek mensubu olmak demek, daha fazla sorumluluk demek. Hata yaptığınızda, buna gösterilebilecek töleransın sınırı da değişir. Sizden bekletinlerde değişir. İmza yetkinizin olmasının da ayrı bir sorumluluğu vardır.

Madem bulunduğunuz yer size birşey katmıyor, büroya geçin. Her büroda da iş öğretilmez, didikleye didikleye kendinize uygun bir büro mutlaka bulursunuz, tecrübenizde var. Üzerine ne katabilirim sorusuyla başvurularınızı yapın ve görüşmelerde de karşıya sorun, isteyin.

Uygun işi bulunca da büroya geçin. 3-5 defter tutan bir yer olmasın.

Staja başlatma sınavına da hazırlanmaya şimdiden başlayıp, büroya girdikten sonra da stajınızı başlatabilirsiniz ya da bu süreç beklediğinizden uzun sürerse, şuan bulunduğunuz yerde staj başlatıp büroya geçersiniz.

Büroda çalışırkende, bulunduğunuz büronun koşullarına göre kendinizi daha yeterli gördüğünüzde yine büyük ölçekli şirketlere başvuru yapabilirsiniz. Staja orada devam edebilirsiniz. Daha avantajlı olacağınızı düşünüyorum.

Herşey toz pembe değil ama kapkaranlıkta değil.

Bu mesleği seviyor musunuz, hayat boyunca yapabilirim diyebiliyor musunuz? En önemli konu bu bence.

İlk iş deneyimimde yeminli üstadım demişti ki; deli olan yapar bu mesleği, gel yol yakınken kurtar kendini :)
Mesleğinde de çok başarılı olmasına rağmen, böyle düşünüyor bir çok meslek mensubu da. Hem paramı kazanırım hem de söylenirim profilindekilere aldanmayın. Aklı selim düşünün. Başarılar.
işte benim hemşerim bu katılıyorum sana hemşo

tayka ' Alıntı:
rooniin ' Alıntı:
bu söylediklerini yaşadığımızda bir bakmışız yaşımız 30 olmuş zaten istesende başka bir iş yapamazsın yapsanda başarılı olmazsın o yüzden mecburen sıkıntılara katlanmak zorunda kalıyoruz
Bu gün bilinç derecesini yükseltemez isek 40 lı yaşlarda daha geç kalmış olabiliriz. Önemli olan, farkındalık seviyesini yükselterek durağanı kırmak. Yani "bu yaştan sonra bir şey olmaz" anlayışı gibi. A grubu kadrolar için yaşın 35 e yükseltildiğini hatırlatalım.

Bizim burada bahsettiğimiz sanırım okuyamayan çocuklar değil. Eğer burada da bir bilinç derecesi arayacak isek burada topu kayıtsızlık kavramına atabiliriz. Hani bir söz vardır,

Onu götürdüler aldırmadım onlardan değildim
Bunları götürdüler aldırmadım bunlardan değildim
Şunları götürdüler aldırmadım şunlardan değildim
Beni götürdüler çevremde kimse kalmamıştı vb....

arkadaşlar 30 yaşından sonra belki başka mesleğe geçen belkide başarılı olan insanlarda vardır ama sayıları ne kadar ? Günümüz şartlarında artık her meslek profesyonel kişilerin ayakta kalabildiği bir durumdadır, öylede olmalı ama sıkıntı bu profesyonelliği kazanmak için sarfedilen emek kazanılan tecrübenin karşılığı ne şekilde tatmin ediyor (maddi açıdan) kişiyi eğer tatmin etmiyorsa değiştirdiği yeni meslekte tecrübesizliği ile ne kadar başarılı olabilir, zihniyeti değiştirme konusuna gelince ben bu mesleğe girdiğim için asla pişman değilim mesleğimide seviyorum ve 15 yıldır bu işi yapan idealleri olan biriyim, yazmak istediklerim bu mesleğe yeni girecek olan arkadaşlar için kararlarını doğru vermeleri daha sonra geri dönüşünün zor olacağını belirtmek içindir.

Bu gün o okumayan çocuklara kayıtsız kalınırsa, yarın alınmış yeni arabanın teybini, veya herkesin 1 oy hakkına sahip olduğunu düşünürsek geleceğimizi vb..... gerisi anlaşıldı sanırım.

Diğer mesaj ile ilgili olarak, insan sevmediği meslekte 5 yılda profesyonelleşecek ise sevdiği meslekte 1 yılda aynı dereceye gelebilir. Tabi istisnai durumlar vardır. Ancak mutlu yaşamak istiyorsanız eş seçimi kadar önemlidir meslek seçimi.

Smmm olmak gerçekten bugünün şartlarında çok da kolay bir meslek değil. 4 yıl lisans + 3 yıl staj + erkekler için 6-11 ay arası askerliği de eklersek, ortalama 25-26 yaşın altında sahip olunabilecek bir meslek değil.

Türkiye'de en erken 17-18 yaşında üniversiteye girebiliyor. 4 yılda üniversite bitse + okul biter bitmez staj başlatmayı kazanan birisi +3 yıl da staj yapınca 24-25 yaşlarında oluyor + 6 ay da kısa dönem askerlik yapsa üzerine de ilk girişte yeterliliği kazansa en erken ihtimaller dahilinde 26 yaşının başlarında erkek bir aday, 25 yaşlarında da bayan bir aday SMMM olabilir.

Ancak işin maddi boyutu ve alternatif maliyetini de hesaplarsak işin bu boyutları da bir o kadar zorlu geçiyor. Stajyer bir aday, 3 yıllık iş hayatının ağırlıklı bir bölümünü çok cüzi maaşlarla geçiriyor. Ancak bu süreçte, kendinize staj boyunca, büro(minimum 1 yıl) ve şirkette(1,5-2 yıl) deneyim kazandırırsanız, emek harcarsanız, giderek daha yüksek maaş ve imkanlarda işler bulabiliyorunuz. Tabi ki burada örnek verdiğim süreler, sizin kariyer planınıza göre değişir. Benim verdiğim süreler özel sektörde bağımlı çalışacaklar için uygudur. şayet siz kendi büronuzu açmak isterseniz bence stajınızın tamamına yakınını büroda geçirmenin çok isabetli olacağıdır.

Kendimden örnek verirsem, ilk önce 1 yıl YMM'de çok cüzi bir maaşa, arkasından 6 ay SMMM bürosunda yine çok cüzi ücretle arkasından 6 ay boyunca şirkette bu sefer maaş olarak büroda aldığımın 3 katına yakın maaşla stajımı tamamladım. Stajım biteli 5 ay oldu, yeterlilik sınavlarına katılıyorum ve daha belgeyi almadım ancak şu anki işim yine bir şirket ve maaşım bürolarda stajyerlik maaşımın 4,5 katı.

Yani demek istediğim siz ne kadar emek harcarsanız ve ne kadar deneyim-pratik bilgi elde ederseniz ayrıca yeterlilik sınavlarına ders çalışırken çoğu bilgiyi mecburen:) daha iyi öğrendiğiniz için, ilerleyen periyotlarda daha iyi iş imkanları bulabiliyorsunuz.

Benim potansiyel smmm adaylarına veya aday olmayı düşünenlere naçizane tavsiyem, eğer maddi durumunuz biraz iyiyse, 3 yıllık staj süresindeki maddi-manevi-sosyal-psikolojik bir çok sıkıntısıyla başedebilecek gücü kendinizde buluyorsanız hiç düşünmeden mesleğin içine girin. Ekmek kapısı çok fazla. Muhasebeci olup da en kötü orta halli bir iş bulamayan kişi yoktur. Hele belgeniz varsa, şartlarınız çok daha iyi durumda olacaktır. Ancak bu sıkıntılara gelemem, o kadar da param yok diyorsanız en güzel yol, KPSS-A grubuna çok iyi çalışarak VErgi denetmenliği veya Gelir uzm. lığı gibi mesleklere yönelmenizi öneririm. Şayet ben A grubunu da yapamam bana çok zor geliyor diyorsanız, KPSS-GK-GY'den KPSS P3 puanında şöyle 85-90 üzeri çıkarararak düz memurluğa da yönelebilirsiz. Düz PTT memuru bugünün şartlarında 1700 Tl maaş alıyor. Çoğu yeni SMMM özel sektörde bu rakamları büyük şehirler dışında(İStanbul-Ankara-İzmir) zar zor görebilir.

Ancak son söz ister devlet memuru ister SMMM. Hepsi zor ve meşakkatli yollardan geçmektedir. Hiç bir meslek kolay,çabuk, emek sarfetmeden, kafa patlatmadan olunmuyor. Artık kolay iş yok. Üniversite bitirmenin, meslek sahibi olmak için veya orta-iyi bir iş bulabilmek için bence günümüzde hiç bir önemi yoktur.

Saygılar,

Doğru diyorsunuz standart devlet memurluğu bir meslek değildir, benim orada kastetmek istediğim vergi denetmenliği ve gelir uzm gibi memurluklardı. Yanlış anlaşılmasın.

Ancak sizin de söylediğiniz gibi PTT vb kurumlarda vezne görevlisi bile bugünün şartlarında 1.700 Tl maaş alıyor ve SMMM bir birey bu maaş seviyesini çok fazla çaba sarfederek uzun bir sürecin sonunda ancak elde edebiliyorsa hatta elde edemiyorsa bu durum gerçekten çok üzücüdür.

şimdi arkadaşlar ptt görevlisi ve ya herhangi bir devlet memuru işe girişte 1.700 tl maaş alır

ama 10 sene hatta 20 sene sonra da alacağı para hemen hemen aynı olur.

kıyaslama yapacak olursak;

devlet memurunun maaşı yerinde sayarken

bir smmm nin herzaman gelirinin artma imkanı mevcuttur.

(ymm olabilme imkanını hiç söylemiyorum bile)