SMMM Olmalı mı? Olmamalı mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan irem34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: SMMM Olmalı mı? Olmamalı mı?

Tahakkuk eden geliri arttırmak mümkün tabi ancak tahakkuk etmesi demek alacağınız anlamına gelmez, tahsil kabiliyeti önemli. Devlette tahsil kabiliyetine haiz bir kişiliğe sahip olmanızın bir önemi yok, icra memuru değil iseniz, zaten orada da tahsil ettiğiniz paranın vb... nin size hayırı yok. Gerçi yol su elektrik olarak geri dönüyor, mesela bolu tüneli olarak geri dönmüş, sanırsın kendi cebinden para verip yapmış.

SMMM olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu :P

Benim ufkum SMMM mesleğini mükellef, defter, beyanname terimleriyle yorumlayacak kadardır. Sen CPA, CIA, ACCA sertifikaları ile destekleyerek ABD ye açılan bir kapı olarak görürsün. Ya da senin amacın müdür, sorumlu sıfatıyla bi ŞTİ ye kapak atıp iyi bir maaş almaktır bense kendi denetim ŞTi mi kurmayı amaçlarım. Bir başkasının hedefi de ünivde muhasebe hocalığı yapmak veya yapmak isteyip de yapamadıklarını yazmaktır (o kendini biliyor:)

O yüzden olması veya olmaması yönünde bizim o arkadaşa fikir beyan etmemiz yanlış olur. Amaç Şti de muhasebe müdürü veya başka bir sıfata sahip olup iyi maaş olmaksa, bunun için ne belge almaya, ne de üniversite bitirmeye gerek yok. Zaten bunu bilse, bir şti de sadece belgesini kullanan imza yetkili 1 tane bağımlı meslek mensubu olduğunu, diğer SMMM lerin sadece ünvanının verdiği yetkiden değil de telaffuzundan orada istihdam edildiğini bilirdi.

Smmm olmak yada olmamak değil mühim olan..
Mühim olan kişinin meslekten ne beklediği, ne verebileceği?
İnanması güç ama bugün 1000-1500 tl aralığında belge sahibi olup sadece kayıt giren, mesleki takibi, gelişimi bir tarafa atıp smmm yim belgem var maaşımıda ona göre düzenlesinler diye oturduğu yerden maaş bekleyen ve yaşamından bir hayli memnuyetsiz meslek mensubu arkadaşlarımız var.
Arkadaşım, ben yine bir şirkette çalışırım diye düşünüyorsa 3 yıllık staj dönemi, yeterliliğin verilmesi, ruhsatın alınması derken rahat 4-4,5 yıl geçecek. Harcayacağı bügünün parası ile yaklaşık en az 10 000 tl de az para değil.. Bence emeğine, zamanına ve parasına yazık olur. KPSS sağlıklı ve en ideal seçim!
He idealleri var ise..
Mesleki gelişimi önemsiyorsa zaten teferruat düşünmeye bile gerek yok!

ben 34 yaşımdayım smmm oldum . bunu kısa bir dönem olarak düşünmeyin . bence smmm olmak lazım . ilerde imkan olur çevre olur büronuzu açarsınız . kendi işinizin sahibi olursunuz . benim de amacım buydu . şu kadar para gider şu kadar sene geçer diye düşünmeyin . mutlaka kat kat fazlasını kazanırsınız .

benimde kafamda bir süre şirkette çalışıp ardından büro açmak var.Ama açıkcası çok büyük kazançlarda beklemiyorum.Evimin taksidi bitsin.Bir süre para kazanmadan da yaşayacak durumda olayım o zaman büro açıcam.

erkeklere önerim ticaret yapın para kazanın bayanlara önerim zengin koca bulun evinizin kadını çocuklarınızın anası olun :)) smmm olcazda nolcak bakalım

mrpizmir ' Alıntı:
SERHAT123 ' Alıntı:
benim şimdiki aklım olsa hiç girmezdim ..

bu kadar strese hiç degmez .

üniv bile okumazdım ..

Bir üst başlıkta şafak sayan ve ruhsat almayı bekleyen binlerce smmm stajyerine ruhsat alsanız da bir yararı olmayacak mı(!) diyorsunuz?

mrpizmir serhat diyorki okadar emek harcıyorsun değmiyor
ticarete atılanlar köşeyi döndü demek istiyor
şimdiki aklım olsa çocukluktan ticarete atılır
bir muhasebeci ve mali müşavire ucuza defterimi tutturur
birde fırca atar sen ne iş yapıyorsun diye çok para alıyorsun bir iş yapmıyorsun
muhasebeciye mali hamallık yaptırır
muhasebecisi bayramda seyranda hafta sonunda mali tatilde saat 23,45 te işlerini
yetiştirmeye ceza yememesi için çalışırken
evimde mışıl mışıl uyur hafta sonlarında gezmeye giderim
demek istiyor
yanlış anlamışsın olayı sen!

ateş34 ' Alıntı:
erkeklere önerim ticaret yapın para kazanın bayanlara önerim zengin koca bulun evinizin kadını çocuklarınızın anası olun :)) smmm olcazda nolcak bakalım
e o zaman neden şafak sayıyorsun ilkten senin kısmetini açalım olur mu? ;D şöyle bol çocuklu anne olursun anneler gününde hediyelere boğulursun ;D ;D

Olmak ya da olmamak işte tüm mesele bu bi geyikle başlar bu süreç
Sonra havada uçuşan binler hatta kurslar ruhsat dosya masrafı oydu buydu derken 10.000 lere bile gelir
Staj emek vs şimdiki aklım olsa ptt de memur olurdum ama ben staja başlamadan böyle diyenlere kıl oluyordum
Şimdi meslek mensubu oldum aynı şeyleri ben diyorum
Tepki verenler çıkacaktır elbette ama bu benim kişisel görüşüm saldırı niteliğinde söylemler olmasın lütfen

Bende çok düşündüm sizin gibi... Velhasıl kelam diyeceğim şu;
Bunun yerine KPSS A kasın. SMMM sürecinden daha iyidir en azından maddi manevi paranız cebinizde kalın. SMMM olmak için en az 10-15 bin TL gidiyor + alamadığınız maaşları da dahil ederseniz. Asgari ücret desek x asgari 3 yıl = 36 binde ordan= 46-51 bin TL arasında zarar yazıyorsunuz kenara.+ Bunun enflasyon kaybını yazmadım bile.

+ Büro açtığınızda mükellef bulma sıkıntısı + Hadi buldunuz tahsilat sıkıntısı vs. Özetle sıkıntısı büyük.

Bu masrafla yapılabilecek daha iyi işler var emin olun. Bunu da gözden geçirin. bkz. Girişimcilik.

Onun haricinde KPSS A, SMMM'liğe hazırlanmaktan kat ve kat daha iyidir.

1-Ticaret yapmak her babayiğidin harcı değilL kar marjları çok düşü,k batak verme olasılığın çok yüksek, piyasada kurt çok fazla, vergiler ağır yeni giren birisi bu yükü kaldırmakta çok büyük zorluklar çeker, herkes atılamaz öyle kolay işler değil.
2-smmm olmak büro açmak demek değil zaten büroculuk eskisi gibi değil şirketler kendi bünyelerinde smmm çalıştırıyor bu yüzden bu meslekdekiler kendini yetiştirip iyi firmalara girebilirler

aklı olan varsa bu işlere bulaşmasın.Çevresinde merak duyan fln size soran olursa aman aman diyin uzak tutun.benimde şimdiki aklım olsa asla muhasebeci olmazdım.Ticaret en güzel iş.