SMMM Stajı 3 Yıl!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umt35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Elim ayağım titriyor her an vazgeçebilirim bu maceradan, o kadar maliyete katlanmayı göze alıyoruz yetmez deniyor 1 sene daha çabala deniyor neden?? 2 yıl yetmiyor mu mantık ne?

Ynt: SMMM Stajı 3 Yıl!

umt35 ' Alıntı:
Elim ayağım titriyor her an vazgeçebilirim bu maceradan, o kadar maliyete katlanmayı göze alıyoruz yetmez deniyor 1 sene daha çabala deniyor neden?? 2 yıl yetmiyor mu mantık ne?

bunun mantığını meclise sorman gerekiyor, birde odalara...

aslında sorunun cevabı basit bu yasa monopolcü bir piyasa yaratmak için var rekabeti sıfıra çekmek belli bir zümrenin daimini sağlamak.
mesleğe girenler zaten bir şey öğrenemiyor artık sınavlarına bile girmesinler ne işleri var sınava giripte başımıza bela olacaklar diye böyle bir yasa çıkardılar
iyide ettiler kazananlar staj yeri bulamıyor bulanlar sigortalarını cebinden yatırıyor staj süresince bir şey öğrenemiyor belge aldıktan sonra büro açacak durumu da olmuyor tabiki
büro açsada piyasayı sülüp süpüren insanlarla rekabette edemiyor.

3 yıla çıkmasının en büyük sebebi arkadaşlar kişileri caydırmak ama hakketten ben şahsen 2 yılı zor tamamladım staj yapmak gerçekten çok zor sıkıntılı bir dönem gün saydığınız için bitmiyor hiç tabiki böyle olunca sıkıntı üstüne sıkıntı geliyor dersler, cd ler para lazım oluyor falan falan

cemal21 ' Alıntı:
aslında sorunun cevabı basit bu yasa monopolcü bir piyasa yaratmak için var rekabeti sıfıra çekmek belli bir zümrenin daimini sağlamak.
mesleğe girenler zaten bir şey öğrenemiyor artık sınavlarına bile girmesinler ne işleri var sınava giripte başımıza bela olacaklar diye böyle bir yasa çıkardılar
iyide ettiler kazananlar staj yeri bulamıyor bulanlar sigortalarını cebinden yatırıyor staj süresince bir şey öğrenemiyor belge aldıktan sonra büro açacak durumu da olmuyor tabiki

herkes nasibini yer.. asla pes etmek yok bence.

blackmoney ' Alıntı:
cemal21 ' Alıntı:

herkes nasibini yer.. asla pes etmek yok bence.

düz mantıklarla hiçbir yere varılmaz

18 Yıldır özel sektörde çalışıyorum, büro açmayı düşünmediğim için belge almadım, yanlış yaptığımı düşünüp belge almaya çalıştığımda ise çok geç olduğunu gördüm. Artık bir sektör oluşmuş hemde büyük bir sektör,
hemen hemen her üniversitenin iktisat fakültesi var , bir düşünürsenize binlerce çaresiz insan kitap alıyor,kurslara gidiyor, sınava giriyor vs trilyonlar dönüyor.staja başlama sınavıyla başlayan süreç tamamen para üzerine kurulmuş. oysa okulu bitiren bir avukat gidip baroya üye oluyor, yada bir mühendis gidip kendi odasına üye oluyor. kimse avukatın bilgisini ölçmüyor kötü avukatsan dava alamıyorsun. Ama bizde bu sistem farklı kurulmuş. Belgeyi böyle satın almak insanın zoruna gidiyor. 3 sene staj hangi kritere göre kondu bu meslek bu kadar süre sonucundamı öğreniliyor, alakası yok. Yapılan hiç bir şey asıl amacı gizlemiyor insanları bu pastadan tutabildikleri kadar uzak tutmak ve bu süreçte kararlı olanların ise ham parasını hemde zamanını almak.

anlamadığım madem yeterli olarak görülmüyoruz ve stajımız 1 sene yükseltiliyor o zaman neden araya sınır konuldu yok şu tarihten sonra fln diye.. herkezin kapsama dahil edilmesi gerekmezmiydi.. şimdi benden 1 dönem önce başlamış adam herşeyi tamamlamış bilgileri yayip yutmuşmu kabul edildi.. bu kanunu key ödemesi gibi yorumlayan bu zihniyete ebediyen lanet okuyorum...

bu iş baştan sona 6000-7000 tl yı buluyor ayrıca birde kursa giderseniz 9000-10000 tl hakkaten maddi manevi zor bi süreç.. yeni staja başlıcaklara acıyorum... Allah kolaylık versin,,, kararlı olmak ve çalışmak lazım kesinlikle

2 yılı bile doldururken neler çekiyoruz, 3yıl yapacaklara daha fazla sabır diliyorum..

3 yıl gerçekten uzun bir süre birçoğumuz piyasada en az 1-2 sene çalıştıktan sonra belge almaya karar verdik ve staj başlangıç sınavlarına hazırlandık.Geçen sene büromuza gelen 31 yaşındaki bir Smmm adayı hiç bir iş tecrübesi olmadığını tüm bilgi ve tecrübesini staj yaparken geliştireceğini söyledi.Bu arkadaşımız için sanıyorum 3 yıl gerekli, zaten devlet dairelerinin yerini ve memurlara iş yaptırmayı öğrenmesi 6 ayı bulur.

-Stajı süresinin 3 yıla çıkarmalarının nedeni çok açık piyasadaki Smmm saysının artış hızını azaltmak.
Ne yazık ki yaklaşık 20 yıl önce sınavsız verilen belgelerin sonucu özellikle büyük batı illerimizde rekabet inanılmaz boyutlarda 20 tl ye işletme defteri tutanlar var.

Baktılar korsan muhasebecilerle başa çıkamıyoruz, millet 10 tl ye şirket defteri tutacak hale geldi.
Çözüm:Yeni arkadaşların piyasaya giriş sürecini uzatalım,rekabetin suyu çıkmasın.

Evet haklısın elegant 20 yıl önce sınavsız belge alanlar şimdi piyasada hüküm sürüyor hala. bizde belgeyi aldık iş kuramıyoruz. 40 tl. şirket defteri tutan tanıdıklarımda var biz bunlarla nasıl rekabet yapacağız Allah yardımcımız olsun.

ah ahh. Ne diyelim uzun olan bir süreci şimdi daha uzun yapıyorlar. denetim getirme yerine denetleme yapma yerine arkadan gelenleri sıkıyorlar işlerine daha kolay geldiği için kurtaran kendine değmeden 1 yıl daha uzatmadan kurtarıyor. rekabet güzel şey tabi kaliteyi ortaya koyar ama bizim meslekte yerlerde geçmesine neden oluyor. haklısınız gerçekten adamlar 30 lira artık nasıl yapıyorlarsa en pahalısı 40 kendi deyimleriyle defter tutuyorlar. bilançoya aylık 100 olsa gene iyi 80-90 tl arası tutuyorlar biz mi bilmiyoruz fırsatçılara herşeyinden ödün verenlere dün mü doğuyor anlamıyorum. üstüne bir de staj 3 sene gelince gelde içme ( şaka tabi :)