fonradar

SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

  • Konbuyu başlatan NİSAN
  • Başlangıç tarihi
N

NİSAN

Ziyaretçi
Arkadaşlar meslek mensubu olarak çok zor durumdayız..Önerilerim;

1 - ücretlerimizi maliye bakanlığı tahsil etsin.
2 - Yada ücretlerimizi meslek odaları tahsil etsin.
3 - meslek mensuplarına defter tutma konusunda sınırlama getirilsin.
( örneğin: Meslek mensubu 50 müşteriyi geçemesin)
siz ne düşünüyorsunuz?
 
Ne yapmak lazım.neler yapılabilir? Bizi duyan bir devlet büyüğümüz yok mu?
 
Şu defter sınırlaması güzel bir şey ama, defter vaaar, defter var..! bunun ayrımını da iyi yapmak lazım.
 
defter sınırlaması

ülkemizde toplam meslek mensubu sayısı toplam olarak 70,000 diyelim yaklaşık olarak bunun 4,000 tanesi ymm 15,000 tanesi bağımlı çalışıyor geriye aşağı yukarı 50,000 tane meslek mensubu kaldığını farz edelim
50,000 x50 mükellef =2,500,000 mükellef etti. toplam vergi mükellefi sayısı kaç milyon bilmiyorum ama kesinlikle bu rakamdan daha fazladır ve bağımsız çalışan meslek mensubu da şu an daha azdır. gerçek rakamları bilmiyorum. geri kalan mükelleflerin durumu ne olacak. bu hipoteziniz boşa çıkmış olmaz mı bu durumda.
ücretlerimizi vergi dairesi tahsil edebilse çok güzel olurdu. ama uygulamada biraz zor olur diye düşünüyorum. kolay gelsin.
 
Re: defter sınırlaması

ÖZALP' Alıntı:
50,000 x50 mükellef =2,500,000 mükellef etti. toplam vergi mükellefi sayısı kaç milyon bilmiyorum ama kesinlikle bu rakamdan daha fazladır ve bağımsız çalışan meslek mensubu da şu an daha azdır. gerçek rakamları bilmiyorum. geri kalan mükelleflerin durumu ne olacak. bu hipoteziniz boşa çıkmış olmaz mı bu durumda.

Eee ne kadar güzel işte.duruma başka bir boyut getirdiniz.Yani; meslek mensubu az,mükellef sayısı çok.Tabi biz bu durumda seçici olacaz.onlarda beni al beni al, onu alma beni al diye peşimizden koşacaklar. :lol: :lol: :lol: :lol: tabi bu işin espirisi oldu.

Sayın arkadaşım, meslek mensubu sayısı hızla artmaktadır.Buna paralel olarakda işyerlerinin sayısı her geçen sene azalış göstermektedir.Bu benim tezim değil,yetkililerin söylediği budur. Bu nedenledir ki mesleğe girişi yetkililer her geçen sene zorlaştırmaktadırlar.
Neden? çünkü sayımız arttıkça, kişi başına düşen iş kapasiteside azalıyor.Ben bu düşüncelerle meslek mensuplarına defter sınırlaması getirilsin.dedim.
Günümüzde bir çok eski meslek mensubu 100-150-.......... gidiyor.diğer tarafta sürekli mesleğe giriş var.Ruhsatını alan kardeşlerimiz ya gidip 350.00.---500.00. ytl ye bağımlı çalışıyor. yada büro açıp boş boş bekliyor ki iş gelsin diye. masraflarımı çıkarayım diye.kiramı ödeyeyim diye,bakıyor iş miş geleceği yok.HAKSIZ REKABETE GİRİYOR.Çünkü aç,evini geçindiremiyor.Kirasını ödeyemıyor.Ya ucuza iş alacak.(kendini ve mesleğini tehlikeye atarak,ailesi için)ne alırsam kâr mantığı.Yada haksız rekabete girmeyerek iş bekleyecek.Ha bir de mükelleflerin uyanıklığı var.bakıyor muhassebeci zam yapacak,hemen yeni ucuz muhasebeci bulmanın çarelerini arıyor.Sonuç haksız rekabet.Birçok arkadaşım işsizlikten ya bürosuna ortak arıyor,yada olmadı kapatıp bağımlı çalışıyor.çözüm mü bu?
işte bu nedenle dedim ki belli bir sınır olursa, her smmm eşit olur.Madem veriyorlar ruhsatlarımızı, bu işide çözmeliler. Haksız rekabet yüzünden yeni yılda 6 müşterimi kaybediyorum,ettim daha doğrusu.
 
HAKSIZ REKABET, ETİK KURALLAR VE ÜCRET PARADOKSU
Tarih: 06/11/2006
Mesleğimizin Yasalaşmasının 17.Yıl dönümünü kutladığımız şu günlerde, Mesleğimizin kurumsallaşması ve gerekli saygınlığı kazandığına inancımız sonsuzdur. Öncelikle yapılan tüm çalışmalardan dolayı tüm emeği geçen meslektaşlarıma şükranlarımı sunarım.

Muhasebe Mesleği her zaman EKONOMİK gelişmelerden ve krizlerden en çok etkilenen hizmet sektörlerinden biridir. Ülkemizin ekonomisinin IMF İstikrar programlarına bağlı olması, Uluslar arası ekonomik gelişmeler, dövizde meydana gelen dalgalanmalar, ülkemiz ekonomisini yıllar boyunca çeşitli dönemlerde krizlere maruz kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle krizlere paralel olarak Mesleğimizde Muhasebe / Müşavirlik hizmet bedellerinin zamanında alınamaması veya hiç alınamaması sonuçlarını doğurmaktadır.

Meslek Mensubu arkadaşlarımızla yapılan çeşitli istişare görüşmelerinde; meslek mensuplarının hep bu sorunu ön plana çıkmıştır. Mesleğini tam icra eden meslek mensubu ücretini eksik veya hiç alamaması sonucu mağdur duruma düşmektedir.

Kriz dönemlerinde meslek mensupları Muhasebe / Müşavirlik hizmet bedellerini alamadıkları gibi, Mükellefleri adına yaptıkları adres değişikliği, unvan ve sermaye değişikliği, Tasfiye gibi işlemleri nedeniyle mükellefleri adına ödemiş oldukları paraları dahi alamaz duruma düşmüşlerdir.

Hal böyle olunca biz meslek mensuplarının Meslek Mensupları Kalite ve Standartlarını yükseltememekte, Meslek mensubu arkadaşlarının tasarruf tedbirleri alması zarureti hasıl olmaktadır. Hatta Meslek Mensuplarının Haksız rekabetine yol açmaktadır.

Bizime göre Ücret Sistemi ; Etik Kurallar, Haksız Rekabet ve tüm sorunların çözüm anahtarıdır.

Ücret Sistemi denince aklımıza Tarifemiz geliyor. Bence Sözleşmeleri yapmak kadar, Sözleşmede yazılı olan ücretleri zamanında ve tam alabilmek de bir o kadar önemlidir.

Bize göre klasik sitemlerden ayrı bir ödeme sistemi üretilmelidir. Bu sistemler meslek gruplarımızda tartışılmalıdır.

Ücret Sistemi için önerilerimiz;

1)Maliye Bakanlığı Koordinesi ile Ücret Tahsilatı : Meslek Mensupları aslında Maliye Bakanlığı’nın fahri personelidir. Bu nedenle Ülkemizde Verginin Tabana yayılması isteniyor ise Meslek Mensuplarına mutlaka Yetki ve Sorumluluk verilmeli, Müşteri ile Ücret, Etik Kurallar ve Haksız rekabete yol açacak fiillerde bulunulmasının önüne geçilmelidir. Bunun bize göre en etkili yolu Sözleşmelerin En az 3 örnek tanzim edilmesi, Tanzim edilen söyleşmelerin 1 örneğinin Mükellefin Vergi Dairesine tevdi zorunluluğu getirilmesi ve Sözleşmede yazılı ücretin Her ay Muhtasar ve /veya KDV beyannamesi Tahakkukuna İlave edilmesi ile Mükellef Muhasebe / Müşavir ücretini Mükellef Vergi Dairesine borçlanmış olacak ve Vadesi de ilgili verginin ödenme zamanı olan 26.gün normal vergisi ile Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ödeyecektir. İlgili Vergi Dairesi Bu Tahakkuk Eden ücreti Meslek Mensuplarına Vade tarihinden itibaren 5.gün Sonunda Banka Hesaplarına otomatik olarak ödenecektir.

Bu sistemle Mükellef ile Meslek Mensubu arasında Ücret pazarlığı olmayacak, hak edilen ücret alınmış olacak ve Vergi İdaresi Mükellefin işlemlerini kimin yaptığını, hangi ücrete yaptığını bilecektir. Mükellef ile Meslek Mensubu sadece seçilme aşamasında anlaşmış olacak, ücret artışları, ücretin ödenip ödenmemesinden Meslek Mensubu sorumlu olmayacaktır. Maliye bakanlığı Muhasebe / Müşavirlik hizmetini bir Amme Hizmeti olarak görecek ve ödenmeyen Vergiler gibi ücreti ödemeyen mükellefe haciz uygulayabilecektir.

Bu sistemin İşlemesi Kusursuz olacağına inancım sonsuzdur.

2) Mesleki Odalar Kanalıyla Ücret Tahsili :TÜRMOB çıkaracağı Bir Mesleki karar ile Sözleşme örneklerinin 1 nüshası Mali Müşavirin Meslek Odasına Verilecektir. Bu sistemle Her oda Meslek Mensuplarının ücretlerini tahsil etmek için bir birim oluşturacaktır. Ücretler tüm mükellefler bazında Meslek Mensubunun Odasına ödenecektir. (Örneğin, Avukatların Barolardan Aldıkları ücretler gibi) Bu birim Her ay Mükelleflerin ücretlerini tahsil edecekler ve Tahsilatı her ay sonu Meslek Mensubunun Banka Hesabına ödeyecektir. ödenmeyen ücretlerini AMME ALACAKLARININ TAHSİLİ hükümlerine göre takip-tahsilat yapabilecektir. Bu sistemde ücret tahsil edilince Meslek Mensubuna ödeme yapılacak olduğundan 1.sistemden daha az etkilidir. Ancak yinede meslek mensubu ücret nedeniyle haksız rekabet yapamayacak, mükellefler de eften, püften sebeplerden dolayı meslek mensubunun ücretlerini ödememezlik yapamayacaklardır.

Kanımızda bu iki sistemle sunulacak çözüm de Meslek Mensuplarının Hem Etik Kurallara uymalarını, Hem Haksız Rekabet yapmalarını da denetlemiş olacak, Mesleğimiz Hak ettiği ücretleri alabilen, Kamusal bir görevi başarı ile yürütebilen, Rekabet ve iş kaygısından uzak çalışma imkanına ulaşacaktır.

SONUÇ

Meslek Mensuplarının işlerini düzenli, titiz yapan ve Haksız Rekabet , Etik kurallara uyan kişilere dönüştürmek istiyor isek, ülkemizin ekonomisinde vergilerin REEL gelirler üzerinden alınmasını istiyor isek, Muhasebe , Müşavirlik, Denetim faaliyetlerinde şeffaf hareket eden, Vergi kanunlarını mükemmel uygulayan bir Ticari hayat bekliyor isek, Ülkemizin kalkınmasını sağlamak, Vergi Adaleti sağlamak istiyor isek, Verginin tabana yayılmasını istiyor isek, vergisiz ekonomik olay kalmasın istiyor isek, 100.000 kişiye ulaşan Meslek Mensuplarını görevini yapmalarında vicdanı ile cüzdanı arasında kalmasına engel olmamız gerekmektedir. Mükelleften Ücret Alan Meslek Mensubu yerine, Devletten Ücret alan meslek mensubu haline getirerek, yaptığımız hizmetin Kamusal bir görev olduğu bilincini yerleştirmek gerekmektedir.

Ücret kaygısından uzak, Haksız Rekabetsiz, Etik Kurallara bağlı, Ülkemizin Yasalarına bağlı yarınlarda buluşmak dileklerimle.

Ahmet GÜNDÜZ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Marka & Patent Vekili
 
Ynt: SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

Buna benzer konuda başlık açılmıştı pek ilgilenen olmadı ? Belki de herkes halinden memnundu yada ütopik geldi forumdaşlarıma. Ne demiştim ?

Mükellefiyet açtıracak şahıs odaya başvurur. Odaya istenilecek evrakları verir. Kuruluş işlemleri bedeli de buna dahil. Oda meslek mensuplarının iş yoğunluğuna göre bu şahsı iş yoğunluğu az meslek mensubuna yönlendirir. Aylık aidat ta meslek mensubu adına odanın bankasına yatırılır.

Oda bu işle uğraşmaz.
İşleri tıkırında olan, tahsilat problemi olmayan meslek mensubu bunu kabul etmez.
Oda üyelerinin aidatını takip ederken zaten ekstra iş yüklenmiş oluyor

v.s v.s
gibi
nedenlerden dolayı bunun olamayacağı söylendi
 
Ynt: SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

Selamlar

Değerli Forumdaşlar

Fikirler iyi hoş da o zamanda avukatların parasını da İçişleri Bakanlığı toplasın. Bu düşünce size sıcak ve olabilir geliyorsa bu fikirde olabilirliği vardır.!

Odalarımız üye aidatlarını toplama noktasında kendi üyesini icraya veren konumuna düşmemek adına bazı sıkıntılar yaşıyor. Bizlere ne kadar faydası olur bilemiyorum.

Bence kendimize iş hayatında bazı prensipler koyup, emeğimizi saygı duyma amacıyla bunlardan mümkün mertebe ödün vermemeliyiz.

saygıyla
 
Ynt: SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

sayın meslektaşlar bu işi severek yapıyorum ama şu mükelleflerden para alma olayı yokmu beni bu meslekten soğutuyor
 
Ynt: SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

arkadaşlar olacak işmi bu maliye bu tür işleri üzerinden atmak için uğraş veriyor. İlerde vergi tahsili bile yapmayacak bunu tamamen bankalara devredecek. sizki ücretimimizi maliye bakanlığı tahsil etsin diyorsunuz. Ben yaklaşık 20 yıllık muhasebe çalışanı olarak gözlemim şudurki: muhasebecilerin para toplayamamasında ana sebeb budur. Çoğu meslek mensubu müşteri kapabilmek amacıyla başlangıçta müşteriye tavizler veriyor ve yaptığı işin sorumluluğunun ve zorluğunun bilincinde değil. Bu da mesleğin kurumsallaşmasını engelliyor. Öncelikle meslek mensubunun ülkemizdeki en önemli ve zor işlerden birini yaptığının bilincine varması ve bunu müşterilerine hissettirmesi gerekmektedir. Ayrıca Meslek örgütüyle uyumlu çalışmalı meslek örgütünün gerek sorunlu gerekse tavsiye niteliğindeki bütün kararlarına uyması gerekmektedir. Esas konuya gelecek olursak Bir serbest meslek erbabının ticari gelirini ne meslek örgütü nede maliye tahsil eder. İş yapıyorsanız parasını alacaksınız alamıyorsanız o kişinin işini yapmayacaksınız arkadaşlar bunun başka yolu yok. Yukarıda bahsettiğim gibi mesleğe olması gereken ciddiyeti ve önemi getirirsek bu sorun zaten kendiliğinden çözülmüş olacaktır.
 
Ynt: SMMM Ücretlerini, Maliye Bakanlığı Tahsil Etsin mi?

çok saçma bir düşünce. ücretini alamıyorsanız ihtar çekip işleri durdurabilir, sözleşmenize istinaden tüm yıl ücretini isteyebilirsiniz. odanıza durumu belirtip yeni bir muhasebeye geçmesini engellersiniz.
 

Benzer konular

Üst