fonradar

Sorumlu Vatandaşlar Tatile Mi Çıktı!!!

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
Şükrü KIZILOT
Maliye Bakanı tatile çıktı mı

[email protected]

YAZ tatilinin sonuna yaklaştığımız şu günlerde, Hürriyet okurlarından Necati Yağız; Maliye Bakanı’nın, tatile çıkıp çıkmadığını merak etmiş, bize soruyor.

Ardından da ‘Halen çıkmadıysa, özellikle güneye gitsin. Şortu, şapkası ve gözlüğüyle, tebdil-i kıyafet, alış-veriş yapsın ve eğlensin. Hem dinlenir hem de görür ki oralarda ne fiş var ne de fatura...’ diyerek yaşadığı örnekleri sıralıyor.

28 Temmuz’da yayınlanan ‘Yazar Kasalar Bu Yaz Tatilde’ başlıklı yazımız üzerine, yüzlerce Hürriyet okurundan, birbirinden ilginç olayları anlatan, mail ve fakslar aldık. Hepsi de bulundukları tatil bölgesinde, fiş düzenlenmediğini belirtiyor ve değişik örnekler veriyorlardı...

VERGİ DAİRESİ TATİLDE Mİ?

Okurlarımızdan, Levent Küçük’ün maili de bu soruyla başlıyor. Ardından, yaşadıklarını anlatıyor:

‘21 Temmuz’da tatil için Antalya’nın Kemer İlçesi’ne gittim. Kemer İlçesi’nde üzerinde ‘Vergi Dairesi’ yazan mimarisi ilçeye uygun kiremit renginde çok güzel bir bina var. Herhalde faaliyete geçmemiş sanıyorum (!) Şöyle ki; 4 gün bir pansiyonda kaldık geceliği 60 YTL’den 240 YTL ödedik, fatura fiş verilmedi. Geri kalan 10 gün bir apart otelde kalıp, geceliği 60 YTL’den 600 YTL ödedik. Yine fatura fiş yok! Tatilde denize girmek için gittiğimiz sahiller halka zaten kapalı. Beach adı verilen işletmeler sahilleri (yasalarımıza göre kıyılar halkın olup özel mülkiyete konu edilmezler) kapatmışlar. Şezlongları denizin içine kadar sıralamışlar. Bu nedenle mecburen her gün denize girmek için kişi başı 3 YTL şezlong ve şemsiye kirası ödedik. Ayrıca bazen su, bazen kola, bazen bira içtik, dondurma yedik üstelik fiyatlarda oldukça pahalı, yine fiş fatura yok! Akşamları ilçede akşam yemeği yedik, restoran ve lokantalarda fiş fatura yok! Marketlerden, konfeksiyon ürünü satan mağazalardan alış veriş yapıyorsunuz fiş fatura yok! Yat gezisine çıkıyorsunuz 15 Euro ödüyorsunuz gezi boyunca yatta yiyip-içiyorsunuz, fiş fatura yok! Bu örnekler saymakla bitmez. Anlayacağınız hiçbir alışverişe fiş fatura yok. Sadece Gima, Tansaş, Migros ve Bim gibi marketler zincirleri fiş fatura veriyorlar. Hepsi o kadar...’

sevgili forumdaşlar

ben bu yazıda ilgili vatandaşların; alışveriş yaptıkları yerden fiş veya fatura istediklerini, alamayınca ısrarla bunu taleb ettiklerini, talebleri karşılanmayınca ilgili mahalli idarelere şikayet ettiklerini, şikayetleri sonucu bir şey değişmediğini, bunların neticesinde daha üst makamlara sorunlarını ilettiklerini okuyamadım.

vatandaş olarak karanlığa sövmeye, olumsuzluklara şikayet etmeye devam mı edeceğiz. yoksa nemelazımcılığımızı bırakıp sorumlu bir vatandaş olarak mı hareket edeceğiz.

yoksa yine herşeyi devletten mi beklemeliyiz.

buyrun cenaze namazına. arka taraf lütfen boşlukları doldurunuz :D


saygıyla
 
Sevgili Heerdeem,
Sana aynen katılıyorum.Hakikaten ilginç, o fiş vermedi,bu fatura kesmedi,sürekli yakınma,şikayet.Oysa bilinmesi gerekir ki satıcı fiş veya fatura vermediği zaman ne kadar suçlu ise biz tüketiciler de fiş ya da fatura istemediğimiz için o kadar suçluyuz.Ama burası Türkiye çoğu zaman (% 99,99) hep şikayet ederiz,yakınırız,şöyle olması lazım,böyle olması lazım gibi bir sürü zırvalıklarla boşa vakit geçiririz,çözümün bir parçası olmak için hiçbir girişimde bulunmayız ve bir arpa boyu yol gidemeyiz.
Eğitim şart hemde şartoğlu şart.
Saygılar
 
Sayın arkadaşlar ve konu ile ilgili okuyucular,
Maliyenin kadrosunda her işyerinin kapısında bir memur bekletecek kadar personel mi vardır? Hadi yazarkasalar tatile çıkmış.!? Tatile çıkan vatandaşta mı tatile çıktım diye verilmeyen belgesini istemiyor da verilmesini bekliyor. Vatandaşlık görevide mi tatile çıkmış? Gazeteye, internet sitesine yazmasını bilen vatandaşlarımız ilgili, yetkili mercilere yazmayı mı bilmiyorlar? En azından bir telefon etmesini (Alo 189) de mi bilemezler?
 
sevgili forumdaşlar

değerli üstadımız, Sayın Kızılot hocamız bugün sorumlu vatandaşlık konusunda örnek vermiş.! örnek olması dileğiyle


31.08.2005

Şükrü KIZILOT

Fatura istiyorsanız bir de KDV ödeyeceksiniz

[email protected]

HERHALDE bu söz çoğunuzun yabancısı değil. Aslında böyle bir olay yok ama fatura vermemek ve vergi kaçırmak için geçerli bir taktik. Belki inanmayacaksınız, bana bile diyenler oldu.

Geçen hafta bir yakınımı doktora götürdüm. Doktor ‘Muayene bedelini sekretere ödeyeceksiniz’ dedi. Çıkışta, sekretere sordum; ‘Borcumuz ne kadar?’ Yanıt ilginçti;

- Makbuz istiyor musunuz?

- Niçin sordunuz?

- İstiyorsanız, bir de KDV ödeyeceksiniz. Yoksa 40 YTL ödemeniz yeterli.

- Hanımefendi, bakın duvarda ‘Fiyatlarımıza KDV Dahildir’ diye levhanız var.

Bunu söyleyince levhaya baktı ve sustu.

Bir başka yakınım ev kiralayacaktı. Emlakçı, bir aylık kira bedeli kadar komisyon alıyormuş. Sıra ödemeye geldi;

- Fatura istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız yüzde 18’de KDV ödeyeceksiniz.

- Bak arkadaş, arkandaki levhada ‘Fiyatlarımıza KDV Dahildir’ yazıyor.

Bunu söyleyince o da sustu.

KDV İÇİNDE Mİ DIŞINDA MI?

Çocuğu kursa kayıt ettireceksiniz, soruyorlar; ‘Fatura istiyor musunuz? İstiyorsanız ayrıca KDV ödeyeceksiniz’. Eşya taşıttırıyorsanız, halı ya da mobilya alıyorsanız, tamirat yaptırıyorsanız, herhangi bir hizmet bedeli ödüyorsanız, fatura ve fiş istediğinizde hep aynı yanıt; ‘yüzde şu kadar KDV ödeyeceksiniz’.

Çok kişi, KDV’yi duyunca, fatura ve fiş istemekten vazgeçiyor. ‘İşin doğrusu ne?’ diye merak edenler için açıklayalım; yok efendim, böyle bir şey!.. Tüketiciye yani vatandaşa yapılan satış ve hizmetlerde, mal ya da hizmet bedeline KDV’de dahil. KDV, ayrıca fiyata eklenmez. Bunu biz demiyoruz, KDV Yasası’nın 34/2 ve 57. maddelerine dayanarak yayınlanan, Maliye Bakanlığı’nın 22 ve 24 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile 2005/2 sayılı KDV sirkülerinde belirtiliyor. Ayrıca, her mağazanın vitrininde, işyerlerinin görünen yerlerinde ‘Fiyatlarımıza KDV Dahildir’ yazan en az 20 x 30 cm ebadında levhanın asılması gerekiyor. Asılmazsa, 118 YTL ‘özel usulsüzlük cezası’ var (VUK Md. 353/4).

saygıyla
 
Üst