fonradar

Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

Yuksekkaya

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
183
Konum
SAKARYA
Değerli Meslektaşlarım,
Yılların sorunu olan Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının tahsili ile ilgili önemli bir adımın başlangıcı olan tasarı incelendiğinde güzel neticeler alınması ihtimali yüksek görülmektedir.
Ön incelememde daha evvelki yıllarda benzeri hadiselerde karşılaştığımız bir hususu buradada göremedim.Bu husus özellikle deprem bölgesini ilgilendirmektedir.Malum olduğu üzere kayıtlara ulaşmak mümkün değildir.
Bu durumda borç tesbiti ile ilgili sorumlu kim olacaktır.Yani örneğin prim borcu miktarı 2 000 YTL olsun.Mükellefte bu borcu irdeleyecek kayıtlar bulunmamaktadır.Daire borcu 1 900 YTL olarak yapılandırdı.ve 1 900 YTL yapılandırma diğer şartlarıda içerecek şekilde ve miktarda ödendi.Daha sonra çıkacak 100 YTL eksik primin sorumlusu kim olacak,neticesinde iyiniyetle ödenen tutarların konumu ne şekilde halledilecek.
Bu ve buna benzer durumlarla ilgili daha önceki yıllarda sorunlar yaşandı.
Önerim şudur.
Vade bitimine yakın Örneğin 3 ay kala daire borçluya bir ekstre ile durumunu bildirsin.Bu ekstredeki şartlar (borç miktarı ve diğer eklentiler)yerine getirildi ise bu kanundan yararlanmaya engel durum kalmasın.Daha sonraki dönemlerde ekstre dışı yeni bir borç tesbit edilirse eksik kısım içinde bir çözüm bulunsun.
Ayrıca birden çok Sigorta Müdürlüğüne olan borçlar olabilir.ve bunların borç
miktarını öğrenmekte güçlükler olabilir.meydana gelecek aksaklıklarda tıpkı
yukarıda izah etmeye çalıştığım eksik kısım ile ilgili düzenleme ile ödenen
kısıma zarar gelmesin.
Yani kısaca demem odurki daire bir borç bildirimde bulunsun.Bu borç bildirimi eksik olabilir.Fazla olabilir.Eksik ise eksik hali ile bile ödense ödenen
kısım ayrı sonradan tesbit edilen kısım ayrı mütalaa edilsin.Fazla ise mükellefin vaki ispat edici evraklarına göre düzeltilerek yeni bir mutabık kalınan borç evrakı oluşturulsun.Ve hatta fazla kısımı ödendi ise iade edilsin.

Bu kadar uzun konuyu işlememin nedeni ön inceleme ile bunu aydınlatamadım.İlimizi özellikle ilgilendiriyor.Daha önce yapılan benzeri ugulamaları unutmadık.

İnşallah hayırlı neticeler verir.Borçlu insanlarımız ödeme imkanını elde ederler.

Sakarya dan selam ve saygılar.

Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 

Benzer konular

Üst