Sözleşme Süremden Önce İşten Çıkarılmak

Üyelik
17 Eki 2014
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhaba.
15 Temmuz 2016 tarihinde 1 yıllık sözleşme imzalayarak işe başladım fakat geçen ay sonunda hesapta olmayan bir sebep yüzünden yeterli hasta olmadığı için işime son verileceğini söylediler. Çalışan sayısı 30'un altında. Bana bir belge imzalatmak istediler fakat ben imzalamadım çünkü çıkışımda çıkarılma değil de terk işaretliydi.

Eğer SGK'dan çıkışımı verirlerse ve maaşımı ödemezlerse hakkımı nasıl aramalıyım? Beni hasta azaldı gibi bir sebeple 2 ay sonunda işten çıkarabilirler mi? İşimi çok iyi yaptığımı her seferinde kendileri de söylüyorlar ayrıca.
 
Sözleşmenin belirli ya da belirsiz olması deneme süresinin varlığını kısıtlayamaz. Eğer işe girişte tarafınızca deneme sürelerinin de belirtildiği bir sözleşme imzalanmış ise ve iş akdiniz bu süre içerisinde sona ermiş ise yapabileceğiniz pek bir şey kalmıyor.
 
Sözleşmenin belirli ya da belirsiz olması deneme süresinin varlığını kısıtlayamaz.
genel manada bu kural doğrudur,ancak sizinde belirttiğiniz üzere sözleşmede deneme süresi kaydı var ise bu kural geçerlidir,
yok ise malum kısıtlılık ortadan kalkar.
15 Temmuz 2016 tarihinde 1 yıllık sözleşme imzalayarak işe başladım fakat geçen ay sonunda......
.
Söözleşmede deneme süresi kaydı olsa bile,
"geçen ay sonu" ifadesi eylül ay ı sonu ise deneme süresi geçmiş demek olur ki işverenin olası haksız feshi karşısında işci bakiye sürenin ücretini(borçlar kanunu çerçevesinde)talep edebilir ise de işveren kabül etmez,işci dava açar ise mahkeme de tamamına hükmetmez ancak fesih olayı çerçevesinde değerlendirme yaparak(yani işcinin maddi kaybı,kazanç kaybı vs.gibi noktaları dikkate alarak)makul bir karar verecektir,işci bu işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlar ise bu defa sözleşmenin bitim süresi dikkate alınarak,süre mahsubu yapılıp mahkeme tekrar makul bir karar verebilecektir.

Olayımıza ilişkin olarak,
Sözleşme işveren tarafından fethedildiğinde çalışılan sürenin ücreti ödenir burada sorun çıkmaz,
diğer taraftan hak arama yönünden bir şekilde fesih olur ise işcinin iş kura başvurarak işin esas ve sonucunu öğrendikten sonra davacı olması halinde yukarıda belirttiğim mahkeme süreçleri sözkonusu olabilecektir.
 

Benzer konular

Üst