fonradar

Sözleşmede Damga Vergisi Kapsamı

Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
26
Selamlar,

Hizmet bedeli ve ödeme maddesi aşağıdaki şekilde yazan bir sözleşmede, hangi tutarları Damga Vergisi kapsamına almak gerekir? (tutarlar örnek olarak yazılmıştır.) Sözleşme 1 yıllıktır.

İşbu sözleşme kapsamında Hizmet Veren tarafında yıllık strateji çalışması yapılacak olup, 5.000.-TL+KDV teklif ile yapılan bu hizmet, bir yıllık sözleşmeye istinaden tahsil edilmeyecektir. Hizmet Alan sözleşmeyi 1 (bir) yıl öncesi sonlandırmak isterse, ilgili strateji bedeli, kalan aylar oranında tahsil edilecektir. Hizmet alan aylık 1.000.-TL+KDV aylık hizmet bedeli ve reklam işleri için toplam harcanan tutar üzerinden %3 reklam danışmanlık hizmet bedeli (minimum 250.-TL+KDV) ödeyecektir. Reklam danışmanlık hizmet bedeli, reklam çalışmalarının yapıldığı dönemlerde geçerli olacak, reklam yapılmayan dönemlerde tahsil edilmeyecektir.

Teşekkürler,
 
...Bu gibi durumlarda düzenlenerek imzalanan sözleşmeler açısından damga vergisi yükümlülüğünün doğup doğmayacağı ya da hangi tarihte doğacağı hususu Platformumuzda tartışılmıştır. Yapılan görüşme sonucunda; damga vergisinde vergiyi doğuran olayın kağıtların imzalanması anında meydana geldiği, sözleşmeye konu işlemin belli şartlara bağlanmış olmasının bu hususu etkilememesi gerektiği, dolayısıyla sözleşmenin imzalandığı dönemde vergiyi doğuran olayın da meydana geldiği ve buna ilişkin damga vergisi yükümlülüğünün genel esaslara göre yerine getirilmesi gerektiği görüşü büyük çoğunlukla kabul görmüştür. Buna karşılık, sözleşmenin yürürlüğe girmesinin belli şartlara bağlanmış olması halinde vergiyi doğuran olayın da bu şartların gerçekleştiği tarihte meydana gelmesi gerektiği, bu şartlar gerçekleşmezse damga vergisi yükümlülüğünün de olmaması gerektiğini savunan görüş azınlıkta kalmıştır.
 

Ekli dosyalar

  • 432.pdf
    327.3 KB · Görüntüleme: 4

Benzer konular

Üst