beyhanserin
Katkı Sunan Üye
- Üyelik
- 3 Haz 2005
- Mesajlar
- 260
sözleşmelerdeki damga vergisinin mükellefi kimdir.Bu verginin ödenmemesi hangi tarafı bağlar.Vergi dairesine beyanname ile yatırılma zorunluluğu varmı?
teşekkürler
teşekkürler
Mükellef:
D.V. Madde 3- Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir (1).
Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.
Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik veya konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler.
(1)Genel kural, Damga Vergisi mükelleflerinin kağıtları imza edenler olduğudur. Damga Vergisi kapsamına giren kağıtlardan bir kısmı, taraflardan sadece biri tarafından imzalanır. Faturalar, tahsilat, tediye makbuzları, teklifnameler ve benzeri bir çok kağıtta durum böyledir. Bu hallerde verginin mükellefi imza eden kişidir ve onun tarafından ödenir.
Bazı hallerde ise mukaveleler gibi, vergiye tabi kağıt birden fazla kimse tarafından imzalanır. Bu durumda mükellef, imza sahiplerinin tümüdür. Vergi miktarı ise aynıdır. Verginin ödenmesinden imza sahiplerinin her biri müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
İmza sahiplerinden birinin, özel hükümler gereği Damga Vergisinden muaf olması verginin eksik alınmasını gerektirmez (Damga Vergisi Kanunu Md.24)
Ödeme şekilleri:
D.V. Madde 15- Damga Vergisi kağıtlara pul yapıştırılması ve bu Kanunda gösterilen hallerde basılı damga konulması veya makbuz verilmesi veyahut istihkaktan kesinti yapılması şekillerinden biriyle ödenir.
(5281 Sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük: 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 31.12.2004) Damga Vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir.
Makbuz karşılığı ödemelerde ödeme zamanı:
D.V. MADDE 22 - (5281 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen madde; Yürürlük: 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 31.12.2004) Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;
a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.
b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.
Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kâğıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tâbi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir.
(1) SAYILI CETVEL
(5281 Sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişen cetvel; Yürürlük: 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 31.12.2004)
(1) SAYILI TABLO
Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
I. Akitlerle ilgili kağıtlar
A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar:
1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 7,5)
2. Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,5)
3. Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 7,5)
4. Tahkimnameler ve sulhnameler (Binde 7,5)
5. Fesihnameler (Belli parayı ihtiva eden bir kâğıda taalluk edenler dahil) (Binde 1,5)
...................................
beyhanserin' Alıntı:kimler 15'ine kadar veya ne tür mukavelenameler 15'ine kadar veriliyor hangileri 20 sine kadar bu konudada bilgi verirseniz sevinirim
Birde bu ödeme şekillerinde pul yapıştırılması kaldırıldımı?
teşekkürler
Pul yapıştırılması şekliyle ödeme:
(Madde, 5281 Sayılı Kanunun 44/2 maddesiyle kaldırılmıştır; Yürürlük: 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 31.12.2004)