personel maaş programı

SPK Sınavı Kalkmıştır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tufanari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: SPK Sınavı Kalkmıştır

Önceki mesajıma ek yapmak istiyorum Detaylı bilgi Seri:X No:22 nolu tebliğde denetçi şartları maddesinde 2 bölüm madde 6 bağımsız denetim unvanlarında bulabilirsiniz fakat konu kısaca yukarıdaki gibidir Denetçi sıfatını yukarıdaki şartlara göre alırsanız ortak olup bağımsız denetim belgesi almış 6 smmm ile birlikte ( 5 değil 6 olmasının sebebi denetim kadrosu için en az 6 kişinin gerektiğidir (4 bölüm madde 19 ) A.Ş olarak şirket kurabilirsiniz Not: spk smmm stajında olduğu gibi staj başvuru süresi olmamakla birlikte ( yani belli bir sürede staj yapacak bulmanız gerekmiyor ) ilk kez işe başlayan denetçi yardımcılarının 2 yılı staj süresi olarak kabul edilir ( Madde 9 ) İyiçalışmalar

Cevabınız için teşekkür ederim Önder Bey. Anladığım kadarıyla iş tecrübesi olmayan birinin hem stajyer hem de ortak olmasında bir sakınca yok.

Merhaba Arzu Hanım tebliğde deneyim denetçi unvanları açısından değerlendirilmiş ve belli süreler konmuştur Tebliğde ortaklar için şu kadar süre deneyim gerekir diye bir hüküme rastlamadım Yönetici ve bağımsız denetçilerle ilgili şartlarda 2 kısım madde 4de ele alınmıştır Yani kısacası eğer bu alanda denetçi olarak faaliyet göstermek istiyorsanız smmm ruhsatınız bağımsız denetim belgeniz olmalı ve 3 yıl smmm deneyiminiz olmalı ( smmmler için bu tarih ruhsat alma tarihidir tabi fiilen çalışmak koşuluyla ) veya 3 yıl deneyim kazandıracak bir bağımsız denetim şirketi bulmalısınız (burada denetçi yardımcısı olrak 3 yıl deneyim kazanırsınız) Son olarak şunu da açıklayayım eğer diyorsanız ki ben kendi kurduğum firmamda deneyim kazanmak istiyorum o zaman denetçi sıfatına sahip olmadığınız için bağımsız denetim şirketi kurmak için sizin dışında 6 smmm ve bağımsız denetim belgesi olan kişi bulunmanız yetmiyor Bir de bunların unvanları olması gerekiyor yani 2 sorumlu ortak başdenetçi 2 kıdemli denetçi 2 de denetçi (Tabi bunlar aynı anda başka bir bağımsız denetim şirketinde denetçi yönetici ve ortak olarak yer alamazlar) Eğer bu şartları sağlarsanız kurabilirsiniz aksi halde başvurularınız spk'dan geri döner Zaman ve emeğiniz ile maddi harcamalarınıza yazık olur Sonuç olarak spk bağımsız denetim şirketlerinin organizasyon ve ekip olarak kapsamlı deneyimli ve güçlü olmasını istiyor ve bunun uluslararası standartlara göre yapılacak şekilde yönlendiriyor ( Örnek borsa şirketlerinin denetiminde ufrs uygulaması ) Tebliğden ve şuanki uygulamalardan bu anlaşılıyor Yani yukarıda açıkladığım gibi her isteyen 5 smmm spk'ya göre bağımsız denetim şirketi kuramıyor Fakat Ticaret Kanunu denetimindeki şartlar ne olur Ticaret Kanunu daha yasalaşmadığı için ne olur tam olarak bilemiyoruz Taslak var fakat yetkilendirme ve çalışma şartları yönetmelik ve tebliğlerle belirlenecek gibi gözüküyor İyiçalışmalar

Anlattıklarınız benim gibi bir çok arkadaş için çok açıklayıcı olmuş. Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum.

Şuan ben bağımsız denetim sınavını geçsem bile, smmm deneyimim ve ruhsatım yok.

Öte yandan, kendi şirketimizi kuralım desek bile bu kadar mesleki ünvana sahip insanı bulup bir araya toplamak da çok zor. Dediğiniz gibi uzun ve ince bir yol.

Ben yine de umudumu kaybetmek istemiyorum açıkçası, bakalım zaman ve şartlar neyi gösterir.

Merhaba Arkadaşlar öncellikle Arzu Mavi efe Ersan Akara ttoraman arkadaşları bağımsız denetimin şuanda içinde biri olarak bu konuyla gerçekten ilgilendikleri ve bu konuda samimi yapıcı ve araştırıcı oldukları için haddim olmayarak tebrik ediyorum kutluyorum Bu ortamı sağlayan ve katkıda bulunan Ogün Güneşe de ayrıca teşekkür edierim Bu konudaki çalışmalarınızın karşılığını eğer şuanda alamayabilirsiniz fakat konjoktür ve gelişmeler öyle gösteriyorki şuan çeşitli belirsizlikler olsa bile bir gün bu çalışmaların karşılığı bir gün size büyük ihtimalle artı olarak dönecektir. Ersan arkadaşın belirsizlik yazısı çok yerinde ve kanımca şuanki ortamı saptayan ve özetleyen bir tesbit Kendisine tamamen katılıyorum Fakat arkadaşlar çalışırken ve kendimizi bu konuda geliştirirken şuanda içinde bulunduğumuz konumu da göz ardı etmemek gerekiyor Kısaca açıklayayım arkadaşlar ticaret kanunu söylentisi çıkıp taslağı hazırlandıktan sonra bağımsız denetim şirketlerinde büyük artış meydana geldi Fakat bu yeni kurulan şirketlerin büyük çoğunluğu spk'ya göre standartları sağlayamadıkları için ticaret kanunu beklemeye başladılar Fakat kanunun çıkması da zaman alınca atıl gayrifaal şuanda gelir sağlayamayan bir çok bağımsız denetim şirketi ortaya çıktı 5 smmm biraraya gelip bağımsız denetim şirketi kurdular ve genelde spk standartlarını tutturamadılar ve ortalıkta adı bağımsız denetim şirketi olup fakat bağımsız denetim yapamayan şirket olarak kaldılar Bu durum bir sürede daha devam ederse ülkemiz bir bağımsız denetim şirketi mezarlığına dönebilir Arkadaşlar şuanda Türkiye'de fiilen denetim spk alanında gerçekleştiriliyor Eğer spk standartları gerçekleşmiyorsa halka açık şirketlerde bağımsız denetim fiilen yapılamıyor Halka açık şirketler dışındaki denetim sahaları da yok denecek kadar az Benim uygulamacı olarak gördüğüm tablo bu Fakat Turmob ticaret kanunu konusunda belirleyici olup kriterleri belirlerse herkes o kriterlere göre şirketlerini ayarlar Bir de şu da olabilir aradaki bütün ihtilaflara rağman spk ile bir işbirliği yaparak kriterleri birlikte belirleyebilirler Şuanki durumu hep birlikte izleyip göreceğiz Bütün forum dostlarına ayrıca forum yöneticilerine bu seviyeli bilgi paylaşımı için teşekkür ediyorum İşlerinizde Kolaylıklar dilerim Saygılarımla

teşekkürler sn önder 66 sonuçta spk için de olsa bu meslekte bilgi ve deneyimimizi arttırıyoruz..bu lisans bize halka açık olmayan şirketleri denetleme yetkisi vermesede becerisi verebilir. zaten ttk bizi de lisans almayanlarla birlikte denetime yetkili kılmayacak mı.. bilgi arttırmaktan korkmuyorum velhasıl..yani şüphesiz gireceğim son sınavıma..ve standartlardan 80 alınmaz diyenler ...alacağımm.

Sayın akara, rica etsem çalıştığınız kitapları isim olarak yazar mısınız?

gazi kitabevi bağımsız denetim çalışma kaynağım bunun yanı sıra aöf yardımcılardan bile yararlandım test anlamında.. yine de gazi yeterli bir kaynak ve geçmiş dönemlerin soruları muhakkak incelenmeli standartlara tam manası ile hazırlanamadığım için yeterli puan alamadım bu kez değişiklikleri de takip ederek hazırlanırım inşallah ama yıllık beyanlardan sonra:)

Teşekkür ederim sayın akara, ayrıca sınavınızda başarılar dilerim.

Önder68 ' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar öncellikle Arzu Mavi efe Ersan Akara ttoraman arkadaşları bağımsız denetimin şuanda içinde biri olarak bu konuyla gerçekten ilgilendikleri ve bu konuda samimi yapıcı ve araştırıcı oldukları için haddim olmayarak tebrik ediyorum kutluyorum Bu ortamı sağlayan ve katkıda bulunan Ogün Güneşe de ayrıca teşekkür edierim Bu konudaki çalışmalarınızın karşılığını eğer şuanda alamayabilirsiniz fakat konjoktür ve gelişmeler öyle gösteriyorki şuan çeşitli belirsizlikler olsa bile bir gün bu çalışmaların karşılığı bir gün size büyük ihtimalle artı olarak dönecektir. Ersan arkadaşın belirsizlik yazısı çok yerinde ve kanımca şuanki ortamı saptayan ve özetleyen bir tesbit Kendisine tamamen katılıyorum Fakat arkadaşlar çalışırken ve kendimizi bu konuda geliştirirken şuanda içinde bulunduğumuz konumu da göz ardı etmemek gerekiyor Kısaca açıklayayım arkadaşlar ticaret kanunu söylentisi çıkıp taslağı hazırlandıktan sonra bağımsız denetim şirketlerinde büyük artış meydana geldi Fakat bu yeni kurulan şirketlerin büyük çoğunluğu spk'ya göre standartları sağlayamadıkları için ticaret kanunu beklemeye başladılar Fakat kanunun çıkması da zaman alınca atıl gayrifaal şuanda gelir sağlayamayan bir çok bağımsız denetim şirketi ortaya çıktı 5 smmm biraraya gelip bağımsız denetim şirketi kurdular ve genelde spk standartlarını tutturamadılar ve ortalıkta adı bağımsız denetim şirketi olup fakat bağımsız denetim yapamayan şirket olarak kaldılar Bu durum bir sürede daha devam ederse ülkemiz bir bağımsız denetim şirketi mezarlığına dönebilir Arkadaşlar şuanda Türkiye'de fiilen denetim spk alanında gerçekleştiriliyor Eğer spk standartları gerçekleşmiyorsa halka açık şirketlerde bağımsız denetim fiilen yapılamıyor Halka açık şirketler dışındaki denetim sahaları da yok denecek kadar az Benim uygulamacı olarak gördüğüm tablo bu Fakat Turmob ticaret kanunu konusunda belirleyici olup kriterleri belirlerse herkes o kriterlere göre şirketlerini ayarlar Bir de şu da olabilir aradaki bütün ihtilaflara rağman spk ile bir işbirliği yaparak kriterleri birlikte belirleyebilirler Şuanki durumu hep birlikte izleyip göreceğiz Bütün forum dostlarına ayrıca forum yöneticilerine bu seviyeli bilgi paylaşımı için teşekkür ediyorum İşlerinizde Kolaylıklar dilerim Saygılarımla

Paylaşımlarınız için teşekkürler sayın Önder68...

Belirsizlik ülkenin kaderi sanırım! Benim fikrime göre bu SMMM belgesi, SPK lisansıda bir tür kurumlar arası çekişmenin sonucu. Yanlış bilmiyorsam devlet kurumlarında ve üniversitelerde ilgili bölümlerde çalışanlar bazı şartları sağladıkları taktirde SMMM olabiliyorlar ama SPK da çalışanlar için boyle bir durum söz konusu değil. Onlarda madem oyle işte boyle dercesine kendi belgelerini çıkardılar. Kendi alanlarında kendi belgeleri var artık:) Davalık durumu gelmelerini buna yorumluyorum. Tabi tüm bunlar olurken filler tepişir çimenler ezilir misali olan bize oluyor. SMMM olmanın sadece maddi açıdan maliyeti 5000 TL sına varıyor. 3-4 senelik ciddi bir emeğin sonucu SMMM olabliyoruz. Oda yetmiyor SPK lisansı almak lazım....ya SMMM belgesi yeterli olmazsa diye!!! İçini doldurmak yerine yeni yetki belgeleri çıkarmak daha kolay sanırım.

Sonuç olarak ülkenin şartlarına uyum sağlamak zorundayız SMMM belgesinide SPK lisansınıda almak lazım.Lisansın ve SMMM belgesinin içini iyi doldurmak içinde Vergi Mevzuatı/TMS/TFRS yi çok iyi öğrenmek lazım! Yakın zamanda bu iki konuyada hakim olanların çok avantajlı olacağını düşünüyorum. Çünkü piyasada ya vergici var ya da bağımsızcı!!!

Teşekkürler

teşekkürler tüm emek verenler başarılı olur inşallah.. bir de önümüzü daha net görebilseydik..yeni kanunları ve imkanları takip edeceğiz artık..ben bu işte gelecek olduğuna inanıyorum yeminli olma zamanına kadar kendini geliştirebilir insan..

slm tufanari
''SM den SMMM ye yeni yasayla (TTK) geçenler denetim yapamıyorlar'' bunu bıraz acarmısın lutfen yanı lıse onlısans ve ılkokul mezunları sm den smmmye pıyangodan cıkar gıbı gecenler denetım ınceleme bılırkısılık yapamıyorlarmı

Merhaba Arkadaşlar son zamanlarda bu soru sıklaştı Mesajla şahsen bana soruluğu için yanıtlıyotum Spk'nın lisanslama sınavı devam ediyor fakat Turmobla spknın mahkeme sürecinde somut bir gelişme yok bildiğim kadarıyla TTK'da ise belirsizlik sürüyor Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar

Bu lisanslama sınavı kalktı,kalkıyor tarzı yazılar okuyorum.Şunu sormak istiyorum neden bu sınava bu kadar soğuk yaklaşılıyor?Ve kimse smmmler bu belgeyi almalı demiyor.SPK,mevzuatının geçerli olduğu şirket denetimlerinde bu belgeyi zorunlu kılıyor.Bunun neresi yanlış ben anlamıyorum,bağımsız denetim şirketleri spk ya tabi şirketleri denetliyor dolayısıyla eğer bu şirketlerde çalışmak istiyorsanız bu belge şart.

cigdem hanim size kesinlikle katiliyorum. bu sinav gayet mantikli bir sinav cagdisi kalmis smmm sinavindan cok daha kaliteli guzel sorular var. smmm yeterlilik sinavlari kesinlikle cok yetersiz.

Saygıdeğer arkadaşlar,
Spk nın bağımsız denetim sınavının kalktığına ilişkin idaaların mesnetsiz ve hiçbir yasal dayanağının olmadığını vurgulamadan edemeyeceğim, zira asıl konuşulması gereken meselenin yasayla bizlere tanınmış olan bağımsız denetim yetkisinin bir tebliğle spk nın insiyatifine bırakılmış olmasıdır. Üstüne üstlük bu olayı türmobun meslek mensuplarına tabiri caizse uyuturmuşcasına gündeme getirmek istememesi, konuyla ilgili yaptığımız başvurulara yasal dayanak göstermeden geçiştirmeye çalışması da utanç vericidir.Arkadaşlar malesef türmob bu tebliğin iptaline yönelik Danıştay 13. dairesine E.2006/1947 dosya numarasıyla açmış olduğu davayı kaybetmiştir. Bununla da yetinmeyerek Spk da çalışan meslek mensuplarının bu yetkiyi belirli görev sürelerini yerine getirerek karşılayacağına dair bir dava daha açmış ve o davayı kazanmıştır (E.2006/3341), Bağımsız denetim yetkisi almak isteyen meslek mensuplarımızın bu yetkiyle bazı kazanımlar elde edeceğinin kaçınılmaz olduğunu dikkate aldığınızda ivedilikle belge sahibi olunabilmesi için ne gerekiyorsa o yapılmalıdır kanaatindeyim...

Bu lisans kesinlikle alınmalı, kaan beyin de dediği gibi sorular çok kaliteli ve seçici.Kendimizi nedense geliştirme taraftarı değiliz.Lisansın çok pahalı olduğundan yakınılıyor.O kadar büyütecek rakamlar da değil.Şunu lütfen utmayalım, kendimize ne kadar artı şeyler eklersek o kadar çevremizdekilerden farklılaşırız.

Merhaba Çiğdem ve Kaan arkadaşlar aslında haklısınız bu işi yapanlar bu sınavları da vermeli yani söylediklerinizden ben bu sonucu çıkardım Fakat bahsettiğimiz konuda bir kaç parametre var Yani bir kısım meslektaş hem işini yapıyor hem de kendini geliştirmeye çalışıyor hem de geçimini sağlamaya çalışıyor bu da haliyle zor oluyor Sermaye piyasasında lisanslama sınavına gelince burada spk ile turmobun arasındaki anlaşmazlığın da sınavlara etkisi olduğu kaanatindeyim Meslektaşların bir kısmı davanın sonucunu beklediler bence. Tabi bir de ufrs tam olarak kavranmış değil Mesleki bilgiler bakımından bazı meslektaşlarımızda altyapı sorunu var Son olarak da şunu söyleyeyim kurumlar arasında da koordinasyonsuzluk ve kopukluk var Daha burada sayamadığımız etkenlerden de var Bu yüzden konuya tek bir pencereden bakarsak yanılrız ve olaya farklı pencerelerden bakılması kaanatindeyim
Merhaba Misnas arkadaş daha önce de ifade etmiştim herkes sizin kadar ilgili olsa belki yaşadığımız sorunların büyük bir kısmını çözeriz Dava numarasına kadar biliyorsunuz Yine biliyorsunuzdur Mecliste Türkiye Denetim Standartları Kurulu yasa tasarısı var Eğer yasalaşırsa denetim tek elde toplanabilir Bahsettiğiniz konuyu ayrı bir başlık altında değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum Paylaşım her zaman gereklidir. Çalışmalarınızda başarılar
dilerim Saygılarımla

bağımsız smmm'im.2008 yılında bağımsız denetim sınavına girdim.fakat görüştüğüm bi kaç kişi bağımsız çalışan smmmlerin hem bağımsız smmm hemde bağımsız denetçi olamayacağını söylediler.Bende kredi derecelendirme uzmanlığına hazırlanmaya başladım.Hala düşünüyorum acaba bağımsız denetim sınavına hazırlanmayı bırakmamalı mıydım diye.bağımsız smmmler bağımsız denetci olamıyor mu . Yani bana aktarılan bilgiler ne derece doğru.yardımcı olursanız cok sevinirim.

Merhaba Dhekim
Size söylenen görüşlerin kaynağı Seri:X No:22 tebliğin aşağıdaki maddesidir:
Tam zamanlılık
MADDE 10 - (1) Tam zamanlılık, bağımsız denetçilerin mesleki yeterliğinin sağlanması ve geliştirilmesi
suretiyle bağımsız denetimin kalitesinin artırılması ve kurumsallığın sağlanması açısından mevcut çalışma
ortamında sürekli bir şekilde faaliyet gösterilmesini ifade eder. Bu kapsamda, bağımsız denetim kadrosunda yer
alan bağımsız denetçilerin bağımsız denetim kuruluşunda tam zamanlı olarak görev yapmaları zorunludur.
(2) Tam zamanlılık bağımsız denetçilerin, yarı zamanlı eğitmen ya da öğretim görevlisi olarak hizmet
vermelerine engel teşkil etmez.
(3) Tam zamanlılık bağımsız denetimi üstlenilen işletmelerin münhasıran bağımsız denetimi sürecinde
bulunulması ile sınırlı değildir.

Fakat aynı tebliğin 15 maddesinde tebliğde yer alan mesleki faaliyetler dışında ibaresi mesleki faaliyetlerin başka bir bağımsız denetim şirketinde ortak olmaksızın sadece bir bağımsız denetim firmasında denetçi olarak devam ederken kendi smmm bürosunda faaliyetleri sürdürebilir mi sorusunu akla getiriyor? Keza YMM'ler hem tam tasdik hem de bağımsız denetim yapabilmekteler

Ticaret ve mesleğe aykırı faaliyet yasağı
MADDE 15 - (1) Bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler:
a) Bu Tebliğde yer alan mesleki faaliyetler dışında ticari, sınai ve zirai hiçbir işle uğraşamazlar (Ticaret
şirketlerinin yönetim kurulu başkan ve üyeliği, genel müdür, genel müdür yardımcılığı ile önemli karar, yetki ve
sorumluluğu taşıyan başka pozisyonlar dahil),
b) Başka bir bağımsız denetim kuruluşunda ortak olamazlar, yönetici ve bağımsız denetçi olarak
çalışamazlar (Başka bir bağımsız denetim kuruluşu ile birleşilmesi veya merkezi yurtdışında bulunan bir
kuruluşun aynı çalışma yöntemleri ile ülkemizdeki bir kuruluşa katılması halleri hariç) ve
c) Meslek ve meslek onuru ile bağdaşmayan faaliyetlerde ve davranışlarda bulunamazlar

İşte bu aşamada 2 görüş ortaya çıkıyor bir kısım üstadlar tam zamanlı deyince smmm bürosunda faaliyet gösterilemeyeceğini kesin olarak söylerken ikinci kısım üstadlar aynı şehir içinde smmm faaliyetinin sürdürülebileceği görüşündeler Spk'nın sınav muafiyetlerin son bulacağı 31.12.2009 mali tablolarının denetimi sonrasına kadar bir çok konuya (yukarıdaki smmm faaliyet konusu dahil)açıklık getirip kalite kontrol çalışmalarının sıklacağını bildirim yükümlülüklerinden çalışma kağıtlarına raporlama standartlarına kadar kontrollerin artacağını tahmin ediyorum
Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla