sponsor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan musterak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir musterimiz bir diziye sponsor olmak istiyor, muhasebe acisindan bunun proseduru nasil olmali. bunun icin yaptigimiz harcamalar hangi hesapta izlenmeli. Ne sekilde fatura edilmeli...

Sponsorluk için kanuni zorunlu bir prosedür yok.

Fakat firmayı vergisel ve yöetimsel açıdan riski azaltacak prosedürler biraz çalışarak ve beyin jimnastiği ile saptanabilir.

Sponsorluk sozleşmesi kesinlikle yapılmalı ve işin niteliği dönemi maddi şartlar vs...belitlenmelidir.

Diziye nakit olarak ödeme yapıyorsanız alacağınız belge ile gider yazabilirsiniz. Bu ödeme yapımcı firmaya ise fatura alıp aylara yayacağınız açıktır.

Ayni olarak sponsorluk sözkonusu ise bu gidelerin niteliği önem kazanır.
kimi yapımcı firmalar ayni aldığı malları dizi sonunda iade etmektedirler.

Ayrıca bu faturaların dizi ile ilişkisini kuracak destekleyici evraklar ve deliller de önem kazanır.

Sonuçta;

işin detayını maddeler halinde anlatıp ve şöyle yaptım, böyle yaptım derseniz sorunuz daha açıklık kazanacak ve tartışmaya açık hale gelecektir.

Sn. musterak,

Vergi sistemimizde sponsorluk müessesesi GVK Md.89 ve Kurumlar Vergisi Mük.14' te düzenlemiştir. Fakat bu düzenlemeler sporla ilgili olup, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü' nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanuna göre uygulanmaktadır.

Sizlerin konusu bu kapsamın dışında olduğundan, ve dizeye sponsorluk yapmaktaki amacın işle ilgili olduğu, firmanın tanıtımı ve dolayısıyla satışlarının arttırılması amacı güdüldüğünden bu harcamaların 760 hesap adı altında satış pazarlama gideri olarak işlem görmesinin doğru olacağını düşünüyorum.