Sponsorluk Sözleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kayamert
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
xxxx içecek firması sadece kendi ürününü satmamız koşu ile nakit para teklif etmiş ve firmamız bunu kabul etmiştir para banka aracılığı ile hesabımıza geçecektir xxx firması bunun karşılığında bizden fatura istemektedir faturanın nasıl kesileceği ve muhasebe kaydının yapılması hususunda siz değerli üstadlarımdan yardım istiyorum teşekkürler..

Ynt: sponsorluk sözleşmesi

İçecek firmasının muhasebesi ile görüşün. Onlar devamlı bu uygulamayı yaptıkları için bilirler.
Netice alamazsanız yapılan sözleşmeye atfen "sponsorluk bedeli" diye kesebilirsiniz. Bir sakınca olmaz.

Ynt: Sponsorluk Sözleşmesi

Sözleşmeye atıfta bulunarak ya da fatura açıklamasın dönem de belirterek fatura kesebilirsiniz.

Kaydın da dönemsellik çerçevesinde yapılacağı açıktır.

kayamert ' Alıntı:
xxxx içecek firması sadece kendi ürününü satmamız koşu ile nakit para teklif etmiş ...
bunu resmi evraklarda gösteremezsiniz. çünkü rekabet kuruluna şikayet halinde ceza sözkonusu olur. ama ciro primi veya özel iskonto gibi faturalayabilirsiniz.

nane ' Alıntı:
kayamert ' Alıntı:
xxxx içecek firması sadece kendi ürününü satmamız koşu ile nakit para teklif etmiş ...
bunu resmi evraklarda gösteremezsiniz. çünkü rekabet kuruluna şikayet halinde ceza sözkonusu olur. ama ciro primi veya özel iskonto gibi faturalayabilirsiniz.

Cidden bu işin cezası var mıdır?

Kaldıki bütün büyük barlarda, lokantalarda sadece kendi sigarasının satılması için sözleşmeler yapılmaktadır. Abi bu sözleşmeyi hep yaptırıyoruz. Yasaksa yandık yahu.

Böyle bir yasak olduğunu sanmıyorum. O zaman tüm ticaret hayatı çöker. Rekabet kurumunun ve TTK haksız rekabet kurallarının getirdiği birçok kısıtlama vardır. Ancak yukarda sözü edilen, günlük hayatımızda sık karşılaştığımız içecek ve bira satıcılarının çok uyguladığı bir yöntem. Örneğin yalnız benim biramı sat %10 daha fazla komisyon al gibi.
Belki şekil şartlarında ufak tefek düzenlemeler yapılarak bu iş devam eder. Fatura ve belge de düzgün olup vergi hukuku açısından eksiklik kalmaz ise bir sorun olmaz diye düşünüyorum.

26 Mart 2007 Pazartesi Ana Sayfa | İletişim | English

REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Kanun No: 4054 - Kabul Tarihi: 7 Aralık 1994
--------------------------------------------------------------------------------
Madde 4 - Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar
Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.
Bu haller, özellikle şunlardır:
a) Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi,
b) Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü,
c) Mal veya hizmetin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi,
d) Rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi,
e) Münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması,
f) Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi,
Bir anlaşmanın varlığının ispatlanamadığı durumlarda piyasadaki fiyat değişmelerinin veya arz ve talep dengesinin ya da teşebbüslerin faaliyet bölgelerinin, rekabetin engellendiği, bozulduğu veya kısıtlandığı piyasalardakine benzerlik göstermesi, teşebbüslerin uyumlu eylem içinde olduklarına karine teşkil eder.
Ekonomik ve rasyonel gerçeklere dayanmak koşuluyla taraflardan her biri uyumlu eylemde bulunmadığını ispatlayarak sorumluluktan kurtulabilir

soruyu birden fazla aynı cins (x cola, y cola gibi) ürünün satılabildiği market gibi yerler için algıladım.

Sn. Nane
Bütün bunlar tamam. Ancak piyasa koşullarında ben rakibimden daha iyi teklifler sunmazsam malımı satamam. Olaya bu yönden bakın.

rakibimden daha iyi teklifler sunabilirim ama "sadece benim ürünümü alıp rafa koyacaksın ve satacaksın y firmasının ürününü satamazsın, satarsan anlaşmamız bozulur." şeklinde de resmi sözleşme yapılamaz.

Bence yapılır. Sadece benim ürünümü sat benim bayim ol. Sana şu kadar avantaj.