Sponsorluk Uygulamaları

Üyelik
22 Kas 2005
Mesajlar
2
slm;
Çalıştığım firma sponsorluk anlamında çeşitli faaliyetlere başlayacak ancak GVK ve KVK dışında hiçbiryerde bununla ilgili hükümler bulamadım, bulduklarım ise sadece Gençlik spor Müdürlüğüne bağlı spor faaliyetleri için geçerli olabileceği yönünde.
Sormak istediğim sponsorluk anlamında şirketimizi bağlayan hükümler nelerdir, giderleştirmemizde bir sakınca doğar mı ve hangi kanunlarda bu konu geçiyor

kolay gelsin
 
Sn. Özlem Hanım,

KVK' na 16.07.2004 tarih ve 5228 sayılı Kanunla eklenen Mükerrer 14. Md' yi inceleyiniz. İlgili maddenin 1. fıkrasının (e) bendinde; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yürütülen sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamının, profesyonelspor dalları için %50' sinin beyan edilen gelirden indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bunun dışında yapılan forma reklamı, maç sahası reklam panosu vb. gibi harcamalar sponsorluk kapsamında değil, SPDG olarak dikkate alınmalıdır. İşlerinizde başarılar dilerim.
 
Merhaba

Sponsorluk deyimi yani destekleme, çok geniş sahası olan, hemen her konuda yapılabilecek bir iştir. Bu nedenle mantıklı bir cevap verebilmek için firmanın neyin sponsorluğunu yapacağını bildirmeniz gerekiyor.

selamlar
 
ozlemkayahan' Alıntı:
slm;
Çalıştığım firma sponsorluk anlamında çeşitli faaliyetlere başlayacak ancak GVK ve KVK dışında hiçbiryerde bununla ilgili hükümler bulamadım, bulduklarım ise sadece Gençlik spor Müdürlüğüne bağlı spor faaliyetleri için geçerli olabileceği yönünde.
Sormak istediğim sponsorluk anlamında şirketimizi bağlayan hükümler nelerdir, giderleştirmemizde bir sakınca doğar mı ve hangi kanunlarda bu konu geçiyor

kolay gelsin

Sayın Froumdaş Özlem Kayahan

Kurumlar ve Gelir Vergisi mükelleflerini yakından ilgilendiren bu düzenleme ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün gözetiminde yapılan her türlü uluslararası resmi spor organizasyonları ile Genel Müdürlük tarafından uygun görülen tesislerin yapımı ve onarımı için yapılan sponsorluk harcamalarının 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu mükelleflerince gelir ve kazançlarından indirilmesi imkanı sağlanmıştır.

Ancak bu düzenleme kapsamında Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yapılacak bağış ve yardımların TAMAMININ KAZANÇ VE GELİRDEN İNDİRİLMESİ MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTEDİR !!!

Şöyleki ; K.V.K'na 24/6/1994 tarih ve 4008 Sayılı kanunla eklenen mükerrer 45'inci maddesi ile Kurumlar vergisi,Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanuna ilişkin istisna , muafiyet ve indirim gibi düzenlemelerin ancak K.V.K,G.V.K , V.U.K ' na hüküm eklenmesi veya bu kanunlarda değişiklik yapılması suretiyle düzenleneceğini belirlemiş olup bu hükmün doğal sonucu olarak bu tür düzenlemelerin başka kanunlarla yapılmasının önlenmesi amaçlanmıştır.Yine 4008 Sayılı Kanunla K.V.K 'na eklenen geçiçi 22'inci madde ile mükerrer 45'inci madde hükmünün yürürlüğünden
önce Kurumlar Vergisine ilişkin olarak başka kanunlarda yer alan muafiyet, istisna ve indirmlerin uygulnamasına devam edileceğini belirtilmiştir. Böylece K.V.K'na 4008 Sayılı Kanuna eklenen mükerrer 45'inci maddenin yürürlüğe girdiği 6 TEMMUZ 1994 tarihinden sonra KURUMLAR VERGİSİ'ne ilişkin olarak mükerrer 45'inci maddede belirtilen kanunların (KVK , GVK, VUK) dışındaki kanunlarla düzenlenecek muafiyet istisna ve indirimlerin geçerli olmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu durumda Gelir Ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yapılacak bağış ve yardımlardan sadece GVK'nun 89/2 maddesi ile bu maddeye parelel düzenlemeleri içeren KVK'nun 14/6'ıncı maddesinde belirlenen şartlar dahilinde olanlarının Ticari kazanç ya da Gelirden indirlmesinin mümkün olacağı kanatindeyim.
Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre sponsorluk harcamalarının gider kaydedilbilmesi için Genel Müdsürlükle sponsor arasında düzenlenen sözleşmeye ek olarak ''SPONSORLUK BELGESİ''
düzenlenir.Bu belge Sponsorun yapacağı ödemelerin bitimine müteakip on iş günü içerisinde bir asıl üç suret olarak düzenlenip suretlerden biri defterlere kaydedilmek üzere Genel Müdürlük'de bir nüshası mükellefin bağlı olduğu Vergi Dairesine üçüncü nüsha ise gider kaydedilmesi için sponsora (mükellefe) verilir.Ayrıca sponsorluk konusu hizmet ile ilgili harcamayı doğrudan doğruya sponsor yapmış ise (ki bu tutar sponsorluk konusu hizmetin sözleşme bedelini geçemeyecektir)harcamaya ilişkin belgelerin Genel Müdürlükçe tasdik ettirilmesi şartı ile gider kaydedilmesi mümkündür.

SAYGILAR FERHAT
 

Benzer konular

Üst