fonradar

SSK / Bağkur ;

HResources

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
635
Konum
bursa
Soru;1996 yılında hizmet akdi sözleşmesi ile bir şirkette SSK'ya tabi çalışmaya başladım. Bu şirkette çalışmaya devam ederken başka bir limited şirkete de 13.08.1997 tarihinde ortak oldum. Çalıştığım X şirketinden 01.04.1998 tarihinde ayrıldım. 08.04.1998 tarihinde de ortak olduğum limited şirkette hizmet akdi sözleşmesi ile tekrar çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. O zamandan beri SSK'ya adıma ödeme yapılmaktadır. Fakat bir arkadaşım "Senin sigortan kesintiye uğradığı için Bağ-Kur'a tabi olman gerekirken sen SSK sigortanı devam ettirmişsin dedi. Dolayısıyla senin sigortan emekliliğinde dikkate alınmayacağı gibi, Bağ-Kur senden sigortanın kesintiye uğradığı tarihten itibaren gecikmeli prim borçlarını talep eder dedi" Bu durumda;

a) Ben ilerde böyle bir durumla karşılaşmamak için, şimdiden Bağ-Kur'a bildirim mi yapmalıyım?

b) Eğer Bağ-Kur'a bildirim yapmam gerekiyorsa Bağ-Kur benden prim borçlarını bu tarihten itibaren mi alır, yoksa sigortamın kesintiye uğradığı 01.04.1998 tarihinden itibaren mi alır?

Bu sıkıntılı duruma göre ne yolda nasıl bir işlem yapabileceğim, varsa hangi haklardan yararlanabileceğim hususunda bilgi vermenizi rica ederim.

Cevap;Ülkemizde sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereği bir kişinin aynı anda iki farklı sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında sigortalı olması mümkün değildir. Sizin durumunuzda olduğu gibi, hizmet çakışması ile ilgili olarak SSK ve Bağ-Kur arasında bir protokol yapılmıştır. Yapılan bu protokolde şirket ortağı olup aynı zamanda da bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan veya bir hizmet akdine istinaden bir işverenin emrinde çalışırken çalıştığı şirkete veya başka bir şirkete ortak olan kimselerin tabi olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun hangisi olacağı belirlenmiştir.

Buna göre SSK kapsamında sigortalı sayılanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır. 16-60 Ek Sayılı SSK Genelgesi ve 279 Sayılı Bağ-Kur Genelgesi uyarınca,

"Önce başlayan SSK sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya Bağ-Kur sigortalısı olmayacaktır." Ancak, burada kesinti kavramı önemlidir. SSK ve Bağ-Kur arasındaki protokol uyarınca (SSK Genel Müdürlüğü'nün 16-60 Ek Sayılı Genelgesi ile duyurulmuştur) geçici işgöremezlik dolayısıyla geçen süreler ile hafta sonu ve resmi tatil süreleri, sigortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir.

Bu durumda, kişi hizmet akdine tabi olarak çalıştığı işyerinden ayrılıp ertesi gün (ya da ertesi gün tatil ise tatilden sonraki ilk iş günü) herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor ise SSK sigortalılığı devam edecektir. Aksi takdirde sigortalılıkta kesinti olması halinde SSK sigortalılığının sona ermesinden sonra Bağ-Kur'lu olunması gerekmektedir.

Limited şirket ortakları az sayıda olmaları nedeniyle kendi işini kendisi yapan kimse konumunda oldukları için, SSK'lı sayılamazlar; Bağ-Kur sigortalısı sayılırlar. Başka bir deyişle bunların ortağı oldukları limited şirketteki çalışmaları hizmet akdine göre değildir. Bu nedenle kendi ortak oldukları şirkette SSK sigortalısı olamazlar. Bu kuralın istisnası, limitet şirket ortağı, başka işyerlerinde hizmet akdine göre çalışmışsa o takdirde SSK sigortalısı sayılabilir. (TC Yargıtay 10. Hukuk Dairesi E. 2003/1897 K. 2003/3106 T. 03.04.2003). Ya da daha önce sigortalı olarak çalıştığı limited şirkete sonradan ortak olması halinde SSK sigortası kesintiye uğrayıncaya kadar SSK sigortası devam eder.

Ancak siz, 01.04.1998 tarihinde SSK'lı olarak çalıştığınız işten ayrıldığınız için, bu tarihten itibaren Bağ-Kur'lu sayılmanız gerekmektedir. Bu durumda da, 08.04.1998 tarihinden sonra SSK'ya yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır. 08.04.1998 tarihinden sonra SSK'ya yersiz olarak ödediğiniz primler 506 sayılı kanunun 84. maddesinde yer alan "Yanlış ve yersiz olarak alınmış olduğu anlaşılan primler, alındıkları tarihlerden on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere ve sigortalılara geri verilir" hükmü gereğince iade edilmektedir. Bunun için bağlı bulunduğunuz sigorta müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
 
sayın human...,
bu konularda epey bilgi sahibi olduğunuz anlaşılmaktadır. bence 4/10/2000 tarihi bir miladdır. bu tarihten önce ssklı olduğunuza göre sskya devam etmenizde bir sakınca yoktur. bunun protokol kapsamına girdiğinden emin değilim. yine de bir bağkur uzmanına sormakta fayda vardır.

selamlar
 
Merhaba;

Sayın ibrahimb, yukarıda foruma taşımış olduğum konunun benimle bir alakası yoktur.Sadece bilgilendirme amacıyla gönderdim.Soruyu soran da, cevabını verende x kişileridir.Benimle bir alakası yoktur.

Ben sadece forumdaki üyelere bir bilgi aktarmak istedim.Belki lazım olur... :)

Kolay gelsin.
 
Sayın İbrahim Bey,

Sayın HResources'in dediği doğrudur.
Buna benzer yazı ,
Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması

Resul Kurt - e-mail: [email protected] - 24 Haziran 2005 Cuma - Dünya
da yazmıştır.
 
R.SEMA SİNANGİL' Alıntı:
Sayın İbrahim Bey,

Sayın HResources'in dediği doğrudur.
Buna benzer yazı ,
Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması

Resul Kurt - e-mail: [email protected] - 24 Haziran 2005 Cuma - Dünya
da yazmıştır.

Teşekkür ederim Sayın R.SEMA SİNANGİL.
 
değerli human değerli sinangil,
siz söyledikten sonra bahsi geçen yazıya baktım. değerli human son paragrafı eksik almış. sayın kurt da benim gibi düşünüyor. ancak 4/10/2000 den sonra bağkura geçmek gerekir diyor. oysa o tarihten sonra kesinti olmadığından bence müsterih olmak gerekir. sonuçta o da bir yorumdur. ihtilaf halinde iş mahkemelerindir. son paragraf aşağıdaki gibidir.

Ancak siz, 01.04.1998 tarihinde SSK'lı olarak çalıştığınız işten ayrıldığınız için, bu tarihten itibaren Bağ-Kur'lu sayılmanız gerekmekle birlikte 4956 sayılı Yasanın GEÇİCİ 18. Maddesi uyarınca "Bu Kanuna göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve mükellefiyetleri 4.10.2000 tarihinden itibaren başlar." denildiinden, 04.10.2000 tarihinden sonra SSK'ya yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır. 04.10.2000 tarihinden sonra SSK'ya yersiz olarak ödediğiniz primler 506 sayılı kanunun 84. maddesinde yer alan "Yanlış ve yersiz olarak alınmış olduğu anlaşılan primler, alındıkları tarihlerden on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere ve sigortalılara geri verilir" hükmü gereğince iade edilmektedir. Bunun için bağlı bulunduğunuz sigorta müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir
 
ssk-bağkur

Merhaba; A şahsı, B ltd.şti nin kuruluşundan itibaren yani 1999 yılından beri ortağıdır. Ancak Bağ-Kura başvuruda bulunmamış. 2003 yılında ortağı olduğu B ltd. şti. nde sigortalı olarak çalışmaya başlamış 2004 yılındada ortaklıktan ayrılmış ve halen ssk lı olarak aynı şirkette çalışmaktadır.
Bu durumda ssk ile bağkurun çakışdığı dönemlerde ki ssk hizmet durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Yorumlar için Teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst