SSK Dosya Kapatma

smmm-ankara

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Şub 2009
Mesajlar
296
13.05.2009 tarihi itibariyle vergi dairesine kapatma bildirdiğimiz bir şubenin ssk kapatmasını unutmuşuz, sanırım 1 ay süre vardı ,şu an süre geçmemiş olması lazım ama işçinin çıkışını 13.05.2009 olarak vermemişiz, vergi dairesi kaydına göre 13.05.2009da kapanan bir şubede 09.06.2009a kadar personel çalışmaya devam etmiş gibi göstersek bir sorun yaşarmıyız,

ssk işyeri kapanışı için ne gibi evraklar istiyor?
 
Ynt: ssk dosya kapatma

Aylık sgk bildirimini verdi iseniz iptal/ek verin. Fazladan dv ödemiş olursunuz.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

5.ayın da 6.ayın da ssk.sını henüz vermedik.

sorun şu; şubede kalan elemanı merkeze aktarmak lazım şube kapanınca, şu anda aktarsam merkeze girişi 09.06.2009 olacak , dolayısıyla şubeden çıkış da 08.06.2009 olması lazım (personelin gün kaybetmemesi için), ama şube aslında 13.05.2009da kapandı (sadece vergi dairesine bilgi verildi) , kapanmış bir şubede eleman çalıştırmış gibi olacağım, bu sorun yaratır mı ,ssk dosya kapatma için vergi kaydını istiyorsa.

bir de ssk dosya kapatma için kapanıştan itibaren 1 aylık süre vardı ama halen geçerli mi, yeni SGK ile değişme var mı? dosya kapatma için dilekçe versem yeterli olur mu (posta ile), şube başka ilde.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

Fiilen kapalı olan bir yerde sigortalı gösterdiğiniz tesbit edildiğinde hem işçinin günleri iptal edilir hemde size yüklüce ipc kesilir. Ya vd kapanış işlemini düzelttirin yada gün kaybı birini tercih etmelisiniz. (riske katlanırım derseniz çıkışı geç de bildirebilirsiniz.) Kapanışta yoklama tutanağının fotokopisini isteyen müd. var.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

sayın smmm-ankara, aynı durumu bende 2-3 yıl önce yaşamıştım.İşyerimiz başka bir ilçeye nakil olmuştu.nakil olduğu için ayrı bir ssk müdürlüğünden ayrı bir işyeri numarası almamız gerekiyordu.Biz nasıl olduysa bunu atladık süresi içinde nakil ile ilgili işyeri bildirgemizi veremedik baktık ki ceza yiyeceğiz şöyle bir yol bulduk.nakil ettiğimiz ilçede ilk önce ilk defa işci çalıştırıyor gibi bir işyeri dosyası açtırdık.işe giriş bildirgeside verdik buraya kadar herşey normal işci sanki orada yeni işe başladı olarak gösterdik yani şuradan nakil geldi şurada başladı değilde ilk defa işyeri bildirgesi veriyormuş gibi işlem yaptık.Şimdi asıl soru ilk adrese ait ssk çıkışını ne yaptınız sorusunu duyar gibi oluyorum burada hiç endişe etmeyin ilk adresteki ssk lı personelimizi nakil adrese ne zaman işe giriş yaptı isek 1 gün önce ilk adresteki ssk müdürlüğü işyeri dosyasından işten çıkışını verdik ve ilk adresin bağlı olduğu ssk ya artık işci çalıştırılmadığına dair dilekçe verdik.Şimdi burada ssk dosyası hala açık olarak durmaktadır.zaten eski ssk ya göre 5 yıl hiçbir işlem görmeyen dosyalar işlemden kaldırılıyor, yeni kanunda ise sanırım bu 2 yıla indirildi endişe etmeyin olan olmuş zaten zamana bırakacaksınız artık aksi halde şimdi gider bildiriminizi yaparsanız nakil süresi içinde bildirilmemiş denilerek süresinde bildirim yapılmadığı gerekçesi ile İPC kesilir.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

Ancak burada sorun Vergi dairesinde kapanışı görünen bir işyerinin ssk da hala açık gözükmesi. Kapalı olduğu dönemde damga vergisi vs tahakkuku yapamaz. Durum anlaşıldığında sorun olacaktır. çünkü kapanış verdiği tarihten sonra işlem gözükecektir.
Sizin bahsetmiş olduğunuz ssk kapanış bildirimi yapılmama durumu.
Önerim vergi dairesince tarihin düzelttirilmesi yönündedir.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

sayın smmm-ankara, şu an yeni kanun gereği işyerinde işci çalışmadığına dair bildirim15 gün içinde yapılması zorunludur.İçinde bulunduğunuz bu zor durumu anlıyorum ve diyorum ki durumunuzu kurtaracağım ceza yemeyeceksiniz merak etmeyin sadece yazdıklarımı okuyun ve anlamaya çalışın.
aynı durumu bende 2-3 yıl önce yaşamıştım.İşyerimiz başka bir ilçeye nakil olmuştu.nakil olduğu için ayrı bir ssk müdürlüğünden ayrı bir işyeri numarası almamız ve yeni yere ait tüm evrakları sıfırdan yeni ssk müdürlüğüne verip işyeri dosyası açtırmamız gerekiyordu o zamanlar.şimdi ise ayrı bir ilçeye gidilse dahi ilgili sgk müdürlüğüne durumu anlatan bir dilekçe vererek işlem yapılıyor.Biz nasıl olduysa süresi içinde bunu atladık ve nakil ile ilgili işyeri bildirgemizi süresi içinde yeni ssk müdürlüğüne veremedik dolayısı ile eski ssk müdürlüğümüzede nakil gittiğimizi bildiremedik.baktık ki her iki taraftanda ceza yiyeceğiz şöyle bir yol bulduk.nakil ettiğimiz ilçede ilk önce ilk defa işci çalıştırıyor gibi bir işyeri dosyası açtırdık.işe giriş bildirgeside verdik buraya kadar herşey normal işci sanki orada yeni işe başladı olarak gösterdik yani şuradan nakil geldi burada başladı değilde ilk defa ilgili ssk müdürlüğüne işyeri bildirgesi veriyormuş gibi işlem yaptık.(gerçektende nakil gittiğimiz yere ait ssk müdürlüğünden ilk defa işyeri numarası alacaktık.) Şimdi asıl soru ilk adrese ait ssk dosyası ne oldu?işci çıkışını nasıl ve ne zaman yaptınız sorusunu duyar gibi oluyorum burada hiç endişe etmeyin ilk adresteki ssk lı personelimizi, nakil adreste ne zaman işe giriş yaptı isek 1 gün önce işten çıkışını verdik ve ilk adresin bağlı olduğu ssk ya artık işci çalıştırılmadığına dair dilekçe verdik.Şimdi burada ssk dosyası hala açık olarak durmaktadır.zaten eski ssk ya göre 5 yıl hiçbir işlem görmeyen dosyalar işlemden kaldırılıyor, yeni kanunda ise sanırım bu 2 yıla indirildi endişe etmeyin olan olmuş zaten zamana bırakacaksınız artık aksi halde şimdi gider bildiriminizi yaparsanız şube kapanışı süresi içinde bildirilmemiş denilerek süresinde bildirim yapılmadığı gerekçesi ile İPC kesilir ve işcinizin çıkışınıda 08.06.2009 değilde 13.05.2009 olarak dikkate alırlar ve işcinizin de gün boşluğu doğar ve hatta işcinizin hiç ara vermeden merkezde çalıştığınıda tespit ettiklerini düşünün yani ertesi gün merkeze almanız gerekecekti ve siz işe giriş bildirgesinide 09.06.2009 olarak vermişsiniz dolayısı ile süresi içinde yani 14.05.2009 olarak verilmemiş bir işe giriş bildigesi de var burada.Dolayısı ile bence siz yazdığım şekilde işlem yapın bırakın 5 sene geçsin(yada yeni kanun gereği tam emin değilim ama 2 yıl sanırım) dosyayı zaten kapatacaklar.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

cevaplarınız için teşekkürler, yarın ssk.yla da görüşüp bir formül bulmaya çalışacağım sonucu yazarım, evet partak yanlış anlamış sanırım, sizin durumunuz farklı bir durummuş. Sanırım işçinin geriye dönük merkeze girişini yapıp, cezasını ödeyerek , şubeden de 13.05.2009da çıkararak sorunu çözeceğiz, başka formül bulamıyorum. ilginiz için teşekkürler

bu arada işçi çalıştırmama bildirimi 1 ay değil, 15 gün içindeyse bu çok kötü, oooff of
 
Ynt: ssk dosya kapatma

sayın smmm ankara hemen ümitsizliğe kapılmayın canım, bakın durumunuz ceza almadan atlatılabilir şöyle, siz şimdi 09.06.2009 da merkeze giriş yaptınız değilmi? o halde 08.06.2009 da şubeden çıkışını yapın ve şubenin sgk müdürlüğünede 08.06.2009 tarihinden itibaren işci çalışmamaktadır dilekçesi verin zaten 15 günlük işci çalıştırmama bildirimi süresi 08.06.2009 dan itibaren başlayacaktır bu durumda.sonra bırakın sgk dosyanızı 5 yıl işlem görmediği gerekçesi ile kendisi zaten kapatacaktır.Sizde ceza yemeyeceksiniz bunun neresinde sıkıntı var söylermisiniz?Diğer türlü ceza yiyeceksiniz ama.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

sayın partak, yardımcı olma azminize çok teşekkürler ama sorun şu 08.06.2009da çıkış yaparsam şube 13.05.2009da fiilen kapandığı için (vergi dairesine bilgi verildi) sorun olacak.

09.06.2009da merkeze giriş yapmadım, yapmayı düşündüğüm merkeze 14.05.2009 olarak geriye dönük giriş vermek, şubeden de 13.05.2009da çıkış vermek.

ama 15 gün süre varsa hem merkeze geriye dönük işe giriş için ceza yiyeceğiz, hem de şubeye 15 gün içinde bilgi vermediğimiz için, bu kötü oldu
 
Ynt: ssk dosya kapatma

üstad şimdi vergi dairesi tabiki yoklamaya gelecek şubenin kapandığını tespit edecek ama bu durumu vergi dairesi sgk ya bildirmiyorki yani siz şubede şu an işci çalıştığını sgk ya beyan ederseniz bunu vergi dairesi bilemez ancak bir inceleme esnasında inceleme elemanının gözüne takılırsa şubenin kapanış tarihinden sonra eleman çalışmıştır diyecektir.Bunu inceleme elamanlarının görmesi çok zordur.Ayrıca muhtasar beyannamede göstereceğiniz nisan-mayıs -haziran aylarına ait eleman sayılarınıda olduğu gibi yazarsınız yani 1 er kişi(tabi başka çalışan yoksa) sorun yaşamazsınız size sadece bir örnek vereyim bir müşterimin açılışını 11.01.2008 de yaptım vergi dairesinden 14.01.2008 de yoklamaya geldiler o an müşterim 1 tane işcim var diye beyan etmiş yoklamaya yazmışlar.Yoklamanın alınması, vergi levhası tasdiki,ssk mükellef işyeri dosyası evraklarının hazırlanması, (işyeri bildirgesi ve işe giriş bildirgesi ) 2-3 günü buldu. şimdi yoklamada 14.01.2008 de işci çalışıyor görünürken biz işci girişini 19.01.2008 de ssk ya verdik ssk bizden yoklama tutanağını istemedi ve herhangi bir işlemde yapmadı.sanki eleman 18.01.2008 de ssk lı oldu gibi göründü.vergi dairesi sadece şuna bakar, işci tespitinin yapıldığı ayda muhtasar beyannamenin ilgili ay kutucuğunda o sayıda eleman bildirilmişmi işte ona bakıyorlar.Yinede karar size aittir.
saygılarımla.
 
Ynt: ssk dosya kapatma

anladım, siz risk alıp ssk kapanışını 13.05.2009 değil de 08.06.2009 yapayım ,muhtemelen dikkat çekmez diyorsunuz, yardımlarınız için çok teşekkürler
 
Ynt: SSK Dosya Kapatma

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (ç) fıkrası ;

İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması hâlinde, yasal süresi dışında,

Kuruma yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılır.

Vergi dairesine vermiş olduğunuz 13.05.2009 kapanış tarihi itibariyle SGK işyeri dosyasının kapanışını istemeniz gerekir. Sigortalı çıkışı vermediğinize göre naklen ve hizmet akdi sona ermemiş göstererek aynı tarih itibariyle merkezden bildirim yapabilirsiniz.
 
Ynt: SSK Dosya Kapatma

bu çok güzel bir haber, süpersiniz, gerçi biz ssk.yla görüşüp işleri karıştırdık falan ama hala tam anlamıyla çözememiştik, sonuç olarak ssk'dan maliye kapatma ile ssk kapatma birbirini tutmayacak şekilde verin, bir sorun olmaz dediler, o şekilde yapacaktık.

bu arada işçi çalışmaya ara vermeyi 15 gün içinde bildirmemenin

ssk kapatmayı 1 ay içinde( aslında 15 gün içinde ama ssk'ların tamamı 1 ay içinde diyor) , hatta ssk kapatmayı hiç bildirmemenin bir cezası olmadığı söylendi, bir çok ssk ile görüştük.

ama işin doğrusunu yapmak adına ry08'in söylediği gerçekten tam aradığımız çözüm, çok teşekkürler, hala aylık bildirgeleri vermedik, işimize yarayacak çok sağolun.
 
Ynt: SSK Dosya Kapatma

ry08 yazdığı 28/08/2008-26981 nolu rg yayınlanan yönetmeliğin 11/ç md atlamışım, forum sayesinde bilgi tazeledik.
-/-
smmm-ankara, ry08 deniğini uygular iseniz sgk bilgisayarı büyük ihtimal otomatik ipc kesecektir. Sakın paniklemeyin yukarıdaki metnide belirterek bir dilekçe yazıp kuruma itiraz ederseniz kaldıracaklardır.
 
Ynt: SSK Dosya Kapatma

evet ben de aynı şeyi düşünmüştüm, hatta kurum sormadan ben bir dilekçe ile izahat vermeyi düşünüyorum, sağolun
 

Benzer konular

Üst