fonradar

SSK lı İşçinin Vergi İadesi Uygulaması

muratt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
365
selam
SSK lı bir işçinin vergi iadesi uygulaması nasıl yapılıyor.Vergi iade zarflarını nereye veriyor.Vergi iadesini ne şekilde alıyor.İşverenin bunda rolü nedir? Bilgi sahibi arkadaşlardan rica ediyorum.saygılar...
 
sayın murat merhaba
bir personelin vergi iadesinde yararlanabilmesi için sigortalı olması gerekir
sigortalı personeliniz bir yıl içindeki kira, kırtasiye, gıda, giyim harcamalarını gösteren belgeleri size teslim etmesi ve sizinde personelin yıllık kümülatif gelir vergisi matrahına göre işlem yapıp vergi iade bordrosu hazırlamanız gerekir. bazı anekdotlar vermek istiyorum:
1. eğer personel yıl içinde işyeri değişikliği yapmışsa ve en son çalıştığı firma sizin firma ise bildirimi size yapacaktır; ancak sigortalı ayrıldığı işyerinde gelir vergisi matrahlarını ve vergi dairesine beyan edildiğine dair beyanname örneğini size ibraz etmesi gerekecektir.
2. sigortalı yıl içinde işten ayrılmışsa ve sene sonuna kadar sigortalı olarak bir yerde işe başlamamışsa ayrıldığı firmaya vergi iade harcamalarına konu olan belgeleri teslim etmek ve bu işyerinde vergi iadesini talep edecektir.
3. eğer işyeri kapanmışsa ve personel sene sonuna kadar işe başlamamışsa bildirimi vergi dairesine yapacaktır; ancak bu bildirim yapılırken muhtasar beyanname tutarların ödenmesi gerekmektedir.
4. işveren vergi iadesi konusunda işçi ile devlet arasında bir aracıdır işveren devlete ödenmek üzere personelin ücretinden kestiği stopajı vergi dairesine ödemek yerine personele ödemektedir birçok firmalarda vergi iadesi sorun olmaktadır. işten ayrılıpta sene sonuna kadar işe girmemiş personellerin vergi iadeleri işverenlerin anlamsızca tavır sergilemelerine uzun zamanlar geçtikten sonra iadenini yapıldığına tanık olmaktayız
_________________
e.aktürk
Adalet, yeryüzünde insanın yapabileceği en büyük eserdir
 
Üst