Ynt: SSK mı Bağkur lu mu Olunur
Öncelikle tüm forumdaşlarımıza merhaba.
Bu konu ile ilgili dikkatimi çeken ince bir hususu arzetmek istiyorum. Belki çoğumuzun dikkatlerinden kaçmış olabilir.
16-60 Ek Sayılı SSK Genelgesi'ne göre "SSK kapsamında sigortalı sayılanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır."
279 Sayılı Bağ-Kur Genelgesi uyarınca da "Bağ-Kur'a tabi sigortalılığın başlayacağı tarihte veya daha önceki bir tarihten itibaren diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamında bulunanların bu kuruluşlardaki sigortalılıkları zorunlu veya isteğe bağlı olarak devam ettiği sürece, Bağ-Kur Kanunu kapsamına alınmayacaklardır"
Bu iki hükmün ifadesine göre daha önce hizmet akdi ile çalışan birisinin Bağkur Kapsamında bir işe başlaması durumunda, SSK'lılığı kesintiye uğrayıncaya kadar Bağkurlu olma mecburiyeti bulunmadığı konusunda şüphe yok.
Bazı meslektaşlarımız 3568 sayılı meslek yasamızın 45. maddesine vurgu yaparak "hem hizmet akdi ile hem de bağımsız olarak SM ya da SMMM mesleğinin eş zamanlı olarak yapılamayacağını" izah ettiler. Bu da doğru.
Ancak bize göre asıl irdelenmesi gereken 3568 sayılı Kanunun 45.maddesiden SM ve SMMM açısından ne anlamamız gerektiği...
3568 sayılı Kanunun:
Yasaklar
Madde 45 - Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci malî müşavirler bu ünvanlarla, yeminli malî müşavirler ise bu ünvan ve tasdik yetkisiyle; 2 nci maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzelkişilere tâbi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticarî faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar.
Gözden kaçtığını düşündüğüm hususa gelince: 45. maddedeki "bu ünvanlarla" ibaresi, SM ve SMMm'lerin bu mesleklerini büro açarak serbest usulle yapmakta iken eş zamanlı olarak bir başka işi (büro yönetimi, halkla ilişkiler, ambar müdürlüğü, personel müdürlüğü, sigortacılık, bilgisayar operatörlüğü vs.gibi) hizmet akdi ile yapabileceklerini ancak SM ya da SMM olarak hizmet akdi ile çalışamayacakları anlamına geldiğini düşünüyorum.
Saygılarımla,
A.Latif Bozkurt -SM-