SSK mı Bağkur lu mu Olunur

Ynt: SSK mı Bağkurlu mu olunur

Evet değerli meslektaşım,

Normal kanunlara bakarsanız sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar ssk lı olmanızda bir sakınca yok.Amaaa smmm kanununda derki bağımlı çalışan çalışanlar büro açamaz.Ve bir amaaa daha şuan bu şekilde çalışan insanlar var.Bu noktada oda mı görmezden geliyor yoksa kanunsuz bir durum mu açıkcası bende çözemedim.İhtiyacım olduğu bir durumda ben eşimi sigortalı yaptım ve artı masraf olarak ödemekteyim.Bir ara büroyu kapatıp,sigortalı bir işe girip,tekrar büroyu açmayı bile düşündüm.Odanın bu noktada tam manası ile açıklama yapmasında fayda var diye düşünmekteyim.

Bu durum sizin için bir sorun benim için mağduriyettir.Oda kurullarına duyurulur.
 
Ynt: SSK mı Bağkurlu mu olunur

sn serdar yılmaz;


Kendi işyerinizde hem işveren hemde çalışan olamazsınız...


Kolay gelsin...
 
Ynt: SSK mı Bağkurlu mu olunur

İlerde YMM sınavlarına girmek istersen başına bela olur.Çünkü oda ymm sınavlarına müracatta ssk ve bağkur dökümleri istiyor.Bir oda yöneticisi söylemişti bunu, şimdi ismini hatırlayamadığım.

Yani bağımlı çalıştığın düşünülerek, ymm sınavları için aranılan 10 yıl şartını sağlamadığını ileri sürüyorlar.

Kolay gelsin.
 
Ynt: SSK mı Bağkurlu mu olunur

diğer işkolları için bu dediğiniz geçerli, ancak bizim meslek açısından, bu işi yapan bir kişinin, başka bir yerde çalışması yasak, bağkur kanunu açısından meslek farkı gözetmeksinizin, sigortası varsa bağkurlu olmaz, ancak sizin yapacağınız en doğru hareket, madem sigortanızı yatıracak bir firma var, demekki işinide siz yapacaksınız, o firmayla görüşün, sigortaya ödeyeceği tutarı size versin, sizde bağkurlu olun. ilerde başınız ağrımaz hiç yoktan.
 
Mali müşavir kendi bürosunda

Mali müşavir kendi bürosunda

sigortalı olabilir mi ?



Muhasebe bürosunda çalışan biri, mali müşavirlik ruhsatını alarak büro açıyor. Ancak halen eski çalıştığı yerde sigortası devam ediyor. Önceki çalıştığı yerden çıkış yapıp Bağ-Kur?a geçmeden, kendi bürosu için alacağı SSK işyeri sicil numarasına kendi SSK girişini yapabilir mi? e...c.../İstanbul

İşverenlik ve sigortalılık vasıflarının aynı kişide birleşmesinin (bir kişinin hem işveren hem işçi olmasının) mümkün olmaması nedeniyle, kendi işyerinizde hizmet akdine tabi çalışmanız yasal olarak mümkün değil.


Diğer yandan 3568 sayılı SM, SMMM ve YMM Kanun?un 45. maddesine göre, ?Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanlarla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar..?. Buna göre, eski işyerinde de sigortalı olarak mesleğinizi sürdüremezsiniz.
Sonuç olarak, kendi adına bağımsız çalışmak üzere büro sahibi ve vergi mükellefi olarak kendi işyerinizde SSK sigortalısı olamayacağınızdan, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekiyor
 
Ynt: SSK mı Bağkur lu mu Olunur

Kanun Numarası: 1479
Madde 24 ? (Değişik: 14/3/1985 - 3165/6 md.)
I ? Sigortalı sayılanlar:
Kanunla ve Kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulu sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

a)Esnaf ve sanatkârlar ile diğer bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile gelir vergisinden muaf olanlardan Esnaf ve Sanatkâr Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar,
.....................

Bu Kanuna göre sigortalı sayılırlar.


Sevgili meslektaşımız madem büro açmaya karar vermiş hayırlı olsun kararı.

Açıkçası büro açma aşamasına gelmiş birisinden böyle bir soru beklemezdim. Kusura bakma!...
 
Ynt: SSK mı Bağkur lu mu Olunur

Meslek yasamız gereği serbest çalışacaksanız ssk'lı olamazsınız.
 
Ynt: SSK mı Bağkur lu mu Olunur

Öncelikle tüm forumdaşlarımıza merhaba.

Bu konu ile ilgili dikkatimi çeken ince bir hususu arzetmek istiyorum. Belki çoğumuzun dikkatlerinden kaçmış olabilir.

16-60 Ek Sayılı SSK Genelgesi'ne göre "SSK kapsamında sigortalı sayılanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır."

279 Sayılı Bağ-Kur Genelgesi uyarınca da "Bağ-Kur'a tabi sigortalılığın başlayacağı tarihte veya daha önceki bir tarihten itibaren diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamında bulunanların bu kuruluşlardaki sigortalılıkları zorunlu veya isteğe bağlı olarak devam ettiği sürece, Bağ-Kur Kanunu kapsamına alınmayacaklardır"

Bu iki hükmün ifadesine göre daha önce hizmet akdi ile çalışan birisinin Bağkur Kapsamında bir işe başlaması durumunda, SSK'lılığı kesintiye uğrayıncaya kadar Bağkurlu olma mecburiyeti bulunmadığı konusunda şüphe yok.

Bazı meslektaşlarımız 3568 sayılı meslek yasamızın 45. maddesine vurgu yaparak "hem hizmet akdi ile hem de bağımsız olarak SM ya da SMMM mesleğinin eş zamanlı olarak yapılamayacağını" izah ettiler. Bu da doğru.

Ancak bize göre asıl irdelenmesi gereken 3568 sayılı Kanunun 45.maddesiden SM ve SMMM açısından ne anlamamız gerektiği...

3568 sayılı Kanunun:
Yasaklar
Madde 45 - Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci malî müşavirler bu ünvanlarla, yeminli malî müşavirler ise bu ünvan ve tasdik yetkisiyle; 2 nci maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzelkişilere tâbi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticarî faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar.

Gözden kaçtığını düşündüğüm hususa gelince: 45. maddedeki "bu ünvanlarla" ibaresi, SM ve SMMm'lerin bu mesleklerini büro açarak serbest usulle yapmakta iken eş zamanlı olarak bir başka işi (büro yönetimi, halkla ilişkiler, ambar müdürlüğü, personel müdürlüğü, sigortacılık, bilgisayar operatörlüğü vs.gibi) hizmet akdi ile yapabileceklerini ancak SM ya da SMM olarak hizmet akdi ile çalışamayacakları anlamına geldiğini düşünüyorum.

Saygılarımla,
A.Latif Bozkurt -SM-
 
Ynt: SSK mı Bağkur lu mu Olunur

Latif abi
çok güzel yazmışsın
tebrik ediyorum ellerine sağlık
 
Üst