SSK Ölüm Aylığı

Üyelik
12 Kas 2007
Mesajlar
3
Arkadaşlar, ölüm aylığı konusunda bir sorum olacak vecaplandırırsanız çok sevinirim.
Babam 15.09.2005 tarihinde vefat etti. 1970 yılında ssk başlangıçı bulunmakta ancak vefat ettiği tarihe kadar giriş-çıkışlar olmak üzere toplam 765 günlük ssk günü bulunmaktadır. Annemin hiç bir kurumdan sosyal güvencesi yok. Babamın askerlik borçlanması yapıldığında anneme ölüm aylığı bağlanabilirmi? Ölüm aylığı için 900 gün şartı olduğu söyleniyor ama 2008 ocak ayından itibaren bu yasa değişecekmiş yani 1,5 ay gibi kısa bir süremiz kaldı acaba annem ölüm aylığı maaşı alabilirmi, babamın ssk süresi yeterli olurmu, bir de kanunda 5 yıl sigortalılık şartı deniyor yani son beş yıl kesintisiz mi olacak bilgilendiriseniz sevinirim.

Not: Forum Kuralları

Konu başlığı açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanılmamalıdır. Ayrıca yardım, acil, lütfen, kişiye özel gibi başlıklar açmak yasaktır.
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

Ölüm Aylığı Hangi Şartlarda Bağlanır ?

° Malullük veya yaşlılık aylığı almakta,

° Toplam olarak 1800 gün prim ödemiş durumda,

° En az 5 yıldan beri sigortalı bulunup sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün prim ödemiş durumda,

iken ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır.

Kimler Hak Sahibidir ?

Hak sahibi , sigortalının eşi, çocukları ile ana ve babasıdır.

Eş: Sigortalının ölümü ile dul kalan eşe aylık bağlanabilmesi için ölüm tarihinde sigortalı ile arasında Medeni Kanuna uygun olarak evlilik bağının bulunması gerekmektedir.

Erkek Çocuklar: Erkek çocuklara aylık bağlanabilmesi, öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapılması halinde 20, yüksek öğrenim yapılması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şartına bağlıdır.

Kız Çocuklar: Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi; bunların evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işte çalışmaması ve bu kuruluşlardan dolayı gelir veya aylık almaması koşullarına bağlıdır.

Malul Çocuklar: Çalışamayacak durumda malül bulunan çocuklara aylık bağlanması, bunların sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması şartına bağlıdır.

Ana veya Baba: Ana ve babaya aylık bağlanabilmesi için; sigortalının öldüğü tarihte, eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamının sigortalıya ait aylıktan aşağı olması ve ana-babanın herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi bir işte çalışmaması ve 2022 sayılı Kanun hariç olmak üzere bu kuruluşlardan her ne ad altında olursa olsun gelir aylık almaması gerekmektedir.

Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Nereye Hangi Belgelerle Başvurulmalıdır ?

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için, çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin, sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta /sigorta il müdürlüğüne, Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Daire Başkanlığına Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi ile başvurmaları gerekir.

Söz konusu belgeye, hak sahiplerinin nüfus müdürlüğünden alacakları sigortalının ölüm tarihini ve aile fertlerini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneğinin, 18 yaşından büyük hak sahiplerinin ikişer adet vesikalık fotoğraflarının, eş, 18 yaşından büyük kız çocuklar ile ana ve babaların dolduracakları beyan ve taahhüt belgelerinin, 18 yaşından büyük erkek çocukların öğrenci olduklarını gösterir öğrenim belgelerinin ve vesayet veya kayyumluk ilamının eklenmesi gerekir.

Ölüm Aylığı Ne Zaman Başlar ?

Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar, ölüm tarihini izleyen aybaşından başlar. Hak sahipleri askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanıyorsa bağlanacak ölüm aylıkları, borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından başlar.

Ölüm sigortasından hak kazanılan aylıkların hakkı doğuran olay tarihinden 5 yıl geçtikten sonra istenmesi durumunda, ölüm aylığı yazılı istek tarihini izleyen aybaşından başlar.

Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıkları, ölüm tarihini izleyen ödeme döneminden başlar.

http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_DV?cpid=405 sitesinden alınmıştır.

saygılar
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

öncelikle yeni konu açmadan önce, sorunuzla ilgili arama yaptırısanız , karşınıza bir çok açılmış konu çıkacaktır. Aynı konuyu geçen hafta yazışmıştık.


ÖLüm sigortasından aylık bağlanma şartları ;

Madde 66 - (Değişik madde: 06/03/1981 - 2422/8 md.)

a) Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, yahut malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış durumda veya,

b) Bağlanmış bulunan malullük veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş durumda yahut,

c) (Değişik bent: 12/12/2006 - 5561/1 md.) 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş durumda,
Ölen sigortalının hak sahibi kimselerine aylık bağlanır.
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

değerli arkadaş merall
babamın 765 gün ssk günü vardı ve 15.09.2005 tarihinde vefat etti. Bu 765 günlük ssklı günü giriş çıkışlı. yine de oluyormu 1970 yılında sigorta giriş tarihi ancak 765 günü var. 5 yıllık sigortalılık süresinde kasıt kesintisiz 5 yıl mı herkes bir şey söylüyor lütfen bana izah edermisiniz, askerliğini 14 ay yapmış askerlik borçlanmasını öderse anneme aylık bağlanabilir mi ayrıca bunun için aralık 2007 son tarih diyorlar yani ocak 2008 de herşey imkansızlaşıyormuş yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

forumda ve internette ssk ölüm aylığı ile ile ilgili bir sürü bilgi buldum ama kafam karıştı 900 gün, her yıl için 180 gün, 5 yıl sigortalılık şartı 1800 gün, anayasa iptali, yeni yasa vb. derken kafam karıştı, böyle işlerden de uzak biriyim anlayacağınız. Kişilere soruyorum herkes bir şey söylüyor ve güvenemiyorum. Zaman da kalmadığını söylüyorlar, bazı şahıslar da evrak takibini yapacaklarını söyleyerek bu işten kazanç sağlamaya çalışıyorlar. En sonunda bu forumu buldum sizler bu konuda daha ehlisiniz yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

Tereddüt edecek bir durum yok. Askerlik borçlanmasını yapın 14 ayın tamamını ödemenize gerek yoktur. 900 günü tamamlayacak şekilde 135 günü ödemeniz halinde emeklilik için şartlar oluşmaktadır. Fazlası bir avantaj sağlamayacak zaten
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=13603.msg67066#msg67066
Benzer bir soruya yanıtlar verilmiş.Çok daha kesin,o öyle dedi,bu böyle dedi şeklinde farklı kanallardan gelecek cevapların kafanızı karıştırdığını düşünüyorsanız daha detaylı bilgileri alabileceğiniz en doğru adres bulunduğunuz bölgedeki ssk müdürlüğüdür.Başvurmanız durumunda ihtiyacınız olan,o anda aklınızda oluşabilecek tüm sorularınız cevaplanacak,yapılması gerekenler konusunda gerekli bilgileri alabileceksiniz.

saygılar
 
Ynt: SSK Ölüm Aylığı

SSK GENELGESİ 12/160.EK









T.C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

SSKB Tahsisler Daire Başkanlığı (Devredilen)



Tarih : 05/01/2007

Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-458

Konu : Ölüm Aylığına Hak Kazanma Koşulları.



G E N E L G E

12-160.EK



Bilindiği üzere, 506 sayılı Kanunun 66?ncı maddesinin (c) bendinin ?? veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün?? ibaresinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesinin 18/10/2005 tarih, 2001/479 Esas, 2005/1 sayılı Kararına göre 18/10/2006 tarihinden sonra ölen ve 5 yıllık sigortalılık süresi içinde en az 900 gün ile 1800 gün arasında prim ödeyen sigortalıların hak sahiplerine ortalama 180 gün üzerinden ölüm aylığı bağlama imkanı kalmamıştır.



16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak 18/10/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 5561 sayılı ?Sosyal Sigortalar Kanunu İle Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun? ile 506 sayılı Kanunun 66?ncı maddesinin (c) ve 2925 sayılı Kanunun 26?ncı maddesinin (a) bentleri yeniden düzenlenerek; ölüm aylığı bağlanmasında 5 yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemiş olma şartı getirilmiş, 506 sayılı Kanuna eklenen Geçici 93?üncü madde ile de 18/10/2006 tarihinden önce ölen sigortalıların hak sahiplerine müracaatları halinde, söz konusu şartlarla aylık bağlanmasına imkan sağlanmıştır.



5561 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye istinaden 506 ve 2925 sayılı kanunların ölüm aylığına hak kazanma koşulları ile ilgili yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.



A- 18/10/2006 TARİHİNDEN SONRA ÖLEN SİGORTALILAR



1- 5561 sayılı Kanunla 18/10/2006 (dahil) tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine 506 sayılı Kanuna göre ölüm sigortasından aylık bağlanmasında, 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranacaktır.



2- Kanunda sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşulunun aynı anda yerine getirilmesi öngörüldüğünden, 5 yıllık sigortalılık süresi olmadığı halde, 900 gün veya daha fazla gün sayısı olan sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanmayacaktır.



3- Kanunla ölüm sigortasında sigortalılık süresinin hesaplanmasında herhangi bir değişiklik öngörülmediğinden, sigortalılık süresi 5417 ve 6900 sayılı kanunlara veya 506 sayılı Kanuna tabi olarak ilk defa çalışmaya başlanılan tarih ile ölüm tarihi arasında geçen süre olup, sigortalılık süresinin başlangıcının tespitinde, sigortalılık süresini geriye götüren borçlanma, hizmet birleştirmesi ve diğer hususlar dikkate alınacaktır.



4- 5561 sayılı Kanunla değişik 506 sayılı Kanunun 66?ncı maddesinin (c) bendine göre ölüm aylığı, sigortalı son defa özel sektöre ait bir işyerinde çalışmış ise ölüm tarihini, ölüm tarihinden sonra hak sahibi olma niteliğinin kazanılması halinde, bu niteliğin hak kazanıldığı tarihi takip eden ayın ?1?i, son defa kamu sektörüne ait bir işyerinde çalışmış ise bu tarihleri takip eden ayın ?15?inden itibaren başlatılacaktır. Ölüm tarihinden itibaren beş yıl sonra hak sahiplerinin aylık talebinde bulunmaları halinde, 506 sayılı Kanunun 99?uncu maddesine göre söz konusu süre zaman aşımına uğrayacağından, ölüm aylığı, aylık bağlanmasına ilişkin yazılı istek tarihini izleyen aybaşından (özel sektör için ayın ?1?i, kamu sektörü için ayın ?15?i) geçerli olmak üzere bağlanacaktır.




B- 18/10/2006 TARİHİNDEN ÖNCE ÖLEN SİGORTALILAR



1- 5561 sayılı Kanunla 506 sayılı Kanuna eklenen Geçici 93?üncü madde ile 18/10/2006 tarihinden önce ölen ve 1800 gün veya ortalama 180 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmediği için aylık bağlanmayan sigortalıların hak sahiplerine Kanunda belirtilen koşulların yerine getirilmesi kaydıyla aylık bağlama imkanı sağlanmıştır. Bu durumda olan sigortalıların hak sahiplerinin talepleri halinde, 17-26/11/2006 tarihlerinden itibaren başlatılmak üzere ölüm aylıkları bağlanacaktır.



2- Geçici 93?üncü maddeye göre ölüm aylığının bağlanmasında 506 sayılı Kanunun 99?uncu maddesine göre zaman aşımı süresinin tespiti 18/10/2006 tarihi itibariyle yapılacak, sigortalının ölüm tarihi dikkate alınmayacaktır.



3- Sigortalının sağlığında kendisine, ölümünde ise hak sahiplerine toptan ödeme yapılarak tasfiye edilmiş hizmetler, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında geçen hizmetler ve borçlanılacak hizmetler toplanarak 5561 sayılı Kanunla getirilen şartlara göre aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, ölüm aylığı borçlanma veya ihya tutarının ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacaktır. Bu durumda, Genel Müdürlüğümüzde bulunan toptan ödeme dosyası istenerek cari usullere göre ihya ve aylık bağlama işlemleri sonuçlandırılacaktır.



C- DİĞER HUSUSLAR



1- Ölüm tarihi 01/01/1982 tarihinden önce olanların ölüm aylığı bağlama işlemleri bilgisayar programları aracılığıyla yapılamadığından, bu tarihten önce ölen sigortalılar için Geçici 93?üncü maddeye göre aylık bağlama işlemleri manuel olarak hesaplanıp ?OD00?, ?4. Ölüm İşlemleri?, ?3. Aktif Ölüm Kontrolsüz Giriş İşlemleri? menüleri kullanılmak suretiyle bilgisayara aktarılacaktır. Ayrıca, söz konusu maddeye göre yapılan aylık bağlama işlemlerinde ?Yasa Maddesi? bölümüne ?Geçici 93?üncü madde? yazılacaktır.



2- 2925 sayılı Kanun hükümleri gereğince aylık bağlanmayan sigortalılar hakkında da yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda işlem yapılacaktır.



Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.




Birol AYDEMİR

Kurum Başkanı V.
 
Üst