Sn.Andaç,
Yaptığım bir çalışmanın özetini aşağıya kopyalıyorum.
BAĞIŞ VE YARDIM UYGULAMASI
Türk Vergi Sisteminde Bağış ve Yardımlar çeşitli kanun, tebliğ ve sirkülerlerle düzenlenmiştir. Biz bir uygulama birliği sağlamak ve yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmek için uygulamayı Gelir Vergisi Kanunu Madde 89 ve 251 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğini esas alarak inceleyeceğiz.
Bilindiği gibi işletmeler çeşitli zamanlarda çeşitli kurumlara bağış ve yardımlarda bulunmaktadır. Bu bağış ve yardımlar yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi durumlarda ve hangi kurum ve kuruluşlara bağış yapıldığında bunun gider kapsamında değerlendirildiği, bağış yapıldıktan sonra belgelendirmenin ne şekilde yapılması gerektiği açıklanacaktır. Uygulamanın tanımlanan çerçeveye oturtulması olası cezai yaptırımlara engel olacaktır.
Bağış ve Yardımlar genel olarak 3 ana başlık altında toplanmaktadır:
1)Beyan Edilen Gelirin %5 ile Sınırlı Olan Bağış ve Yardımlar,
2)Tamamı İndirilebilecek (giderleştirilecek) Bağış ve Yardımlar,
3)Özel Kanunları Gereğince Gelir Vergisi Matrahının Tespitinde Dikkate Alınan Bağış ve Yardımlar.
1) Gelirin %5 İle Sınırlı Olanlar :
GVK’ nun 89. maddesine göre; genel bütçeli kamu idarelerine(giderleri hazinece karşılanan, genel bütçeden pay alan), özel bütçeli kamu idarelerine(mahalli idareler-il özel idaresi, belediye, köy muhtarlıkları-), il özel idarelerine, Belediyelere, Köylere, Kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflara makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımlardır.
2) Tamamı İndirilebilecek Yardımlar :
Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu(100 yatak kapasiteli) ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzur evi, bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan bağış ve yardımlar hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan giderleştirilir.
Ayrıca Gıda Bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan bağış ve yardımlarda, vakfın veya derneğin tüzüğünde ihtiyacı bulunanlara söz konusu yardımların yapılacağı hükmünün yer alması şartı ile giderleştirilir. Bu kapsama giren bağış ve yardım malzemeleri; gıda, temizlik, giyecek ve yakacak malzemeleri.
Bu tür yardımlarda da mutlaka yukarıdaki gibi belgelendirme yapılmalıdır. Kayıt aşamasında ise %5 ve %100 ayrımı yapılmalı, dernek ve vakıfların kanunda sayılıp sayılmadığı çek edilmelidir.
3) Özel Kanunlar Gereğince Yapılan Bağış ve Yardımlar:
Genel olarak çeşitli kurum ve kuruluşların özel kanunlarında verilen bağış toplama yetkisinden kaynaklanan bağışlardır. Bunun yanında genel hayata etki eden afetler dolayısıyla yapılan bağış ve yardımlarda bu türdendir.
Bu tür bağışlar istisnaidir ve özel durumu vardır.
BAĞIŞ VE YARDIMLARDA BELGELENDİRME:
23.06.1983 tarih ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ve onun uygulama yönetmeliğine göre bağış ve yardımlar makbuzla yapılır ve belgelendirilir. Bağış ve yardım toplayanın makbuz kullanmak zorunda olmayan bir kurum veya kuruluş olması halinde ise yapılan bağışın, kuruluşun yetkili organınca bir belge veya tutanakla belgelendirilmesi gerekir. Bu belgelendirme nakit yapılan yardımlar içindir.
Ayni yardımlarda ise (mal,eşya niteliğinde) yine bağış ve yardım teslim esnasında bir teslim tutanağı ile belgelendirilir. Ayrıca bağışa konu eşya dışarıdan temin edilerek teslim ediliyorsa, mal-eşya temin faturası ve teslim tutanağı birleştirilerek giderleştirilir.