ssk'dan emekli olanlardan para kesilirmi

selamlar benim sorum bağkura kayıtlı iken vergi mükellefi devam edipde emekli olanların maaşından % 10 kesinti yapılıyordu aynı durum ssk ve emekli sandığı emeklilerindede geçerli mi? İyi çalışmalar

Hali hazırda Emekli Sandığı ve SSK Emeklilerinin çalışması şirket kurması halinde Bağ-Kur 12 Gelir diliminin % 10 kadar parayı Bağ-Kur'a kendisi yatırıyor, maaşından kesilmiyor bu rakam 62,39 YTL dir.Çoğu yatırmıyor Limited Şirket ve Anonim şirket ortaklarıda buna dahil yakalanınca tefeci faizi ile ödemek durumundalar.Ne yazık ki bazı mali müşavirler de bunu bilmiyor bazılarıda bildiği halde yatırmıyor.

1479 sayılı kanunun 50.nci maadesine göre belirlenen 02.08.2003

Yeni yasalaşacak kanunla bu oran gelirlerinin % 32,5 oranı oluyor.Tabi LTD. ve A.Ş. lerde bunu şirkete yükleyebilirsin maaş bağlarsın ve aldığı maaştan yüzde 32,5 kesinti yaparsın çalışanda olduğu gibi fakat esnaf için çok tehlikeli Gelir Vergisi mükellefleri için gelirlerinin % 32,5 deniyor.bakalım ne olacak.Eğer zarar olursa da 173 milyona yakın ödeyeceklermiş bekliyoruz göreceğiz.

sn.sema sinangil halen yürüllülükte olan yasada gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri ssk ve emekli sandığından aylık alan emeklilerinde mi % 10 maaşını ödemesi gerekiyordu?

Bağ-Kur emeklilerinden maaşların % 10 u kesilir Emekli Maaşlarından
SSK ve Emekli Sandiği emekli çalışanlarından serbest olarak esnaf olarak Ltd Şti ortakları A.Ş. ortaklarından Bağ-Kur 12.ci gelir dilimin %10 u bu da 62,39 olan rakamdır bunu Ziraat, Vakıflar veya Halkbankasına Bağ-Kur hesabına kendileri elden yatıracaklardır.Ben de böyle yapıyorum

Sayın Sinangil, yani bu 12 inci basamağın yüzde 10 u değişip, gelirin % 32,5 unumu alacaklar yeni bir kanunla SGDP olarak.

Saygılarımla.

AYHAN ALAYLI

peki bu rakamları yatırmak için müracat edeceğimiz kurum neresi ? müracatı şimdi yaparsak yasanın çıktığı yıldan iytibaren cezasıyla birliktemi ödeyeceğiz. ilginize teşekkürler iyi çalışmalar

Sayın Alaylı,

2007 uygulanacak kanunu tam olarak bilmiyorum ben de herkes gibi gazetelerden okuyorum kanunu indirdim fakat göremiyorum hala TBMM de görüşmeye devam edecek kısımları var belki oradadır ondan göremiyorum

Sayın Fatih2006,

Bunu Bağ-Kur hesabına vergi numaramızla yatırıyoruz şimdi
Tabi hiç yatırmayanlar tefeci faizi ile 2004-2006 arası alınacak.
Bu kanun 2003/Ağustos ayında, Emekli sandığı ve SSK emeklileri için çıktı (2 senelik).ltd ve A.Ş. için de 2 yıldır uygulamada olan bir yasa
Bağ-Kurlulara eskiden de vardı

sn.sema sinangil budurumda olan Bağ-Kur 12.ci gelir dilimin %10 unu ödemeyen çok kişi var.bende bu konuyu 1-2 yıl önce araştırdım bu kanun ssk ve emekli sandığı emeklilerini kapsamıyor dediler. ama sorduğum kişilerde yanlış biliyormuş demekki.sizden ricam ilgili yasaya nereden ulaşabiliriz veya buraya kopyalayabilirmisiniz. birde ödemek isteyenler bağkuramı müracat edib ödeyebilirler yeni çıkan ssk ve bağkur affından emekli olupda hiç ödeme yapmayanlar yararlanabilirmi? bilgileriniz için teşekkürler.

değerli forumdaşlar,
5489 sayılı kanunun 5/d maddesi
d) Sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar hakkında, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır
demektedir. oysa aynı kanunun 81/e maddesi
e) Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi bir işte çalışanlara uygulanacak sosyal güvenlik destek primi oranı (a), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen prim oranlarının toplamı kadardır. Sigortalı ve işveren hissesi bu bentlerde belirtilen oranlardadır.
demektedir. ikisi arasında bir uyumsızluk var. yine aynı kanunun 81/g maddesi de aynen şöyle düzenlenmiştir.
g) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar (a), (c) ve (f) bentlerindeki prim oranlarının toplamı üzerinden, şayet sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışıyorlar ise (e) bendinde belirtilen prim oranlarının toplamı üzerinden primlerini öderler.
buradan da anlaşılacağı kadarıyla normal çalışanla sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanlar aynı oranda prim ödeyeceklerdir. kanun için bakınız http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5489.html

İstanbul Odasının göderdiği 4956 Sayılı Bağ-Kur Kanunun 29.sayfasına bakınız.Ben üç ay ödediğim halde ödemedin dediler ve tefeci faizi ile istediler Sayın Başeskioğlu'na dekontlarımı gönderdim de kabul ettiler Dekontlarımı Bilgi Edinme Kanunu gereği 6 kez göndermeme rağmen inatla göndermedin fazla üstelersin şimdi evraklarıma bakmadan söylüyorum bayağı yüklü bir bedel daha çıkarttılar.Faizleri de geri ödemiyorlar.Bürokrasi kötü çalışıyor ama Bakanlara duyurursanız düzeliyor.

Ben de Ltd Şti mükellefime af dan yararlan diyorum o da ödemiyor.Bir mükellefim yakalandı.Vatandaşlık numarası ile daha kolaylaşacaktır.
5458 Sayılı Kanunla ilgili İstanbul Odasının göderdiği kitapçıkta dilekçe gördümArka taraflarda

sayın sema sinangil
benim bir komşum var ayakkabı tamir işleri falan yapıyor inanın kıt kanaat geçiniyor yakında da emekli olacak(bağkurdan) bağkur primini bile çocukları yatırıyor emekli olduğunda eline geçecek maaş yaklaşık 400 ytl eğer yeni kanuna göre bunun 173 ytl sini keserlerse bu adam ne yer ne içer zaten her ay ortalama 100-150 ytl de muhasebeciye(muhasebe stopaj d.v) veriyor ama basit usule geçirmiyorlarmış nedense bilemiyouz çoğu zaman yanına takılırım adam akşama kadar 10 ytl alsa takla atacak zaten çayı sigarası kendi masrafını zor karşılıyor yani şunu demek istiyorum üç kuruş emekli maaşı ver sonrada bunu türlü oyun ve hilelerle emeklinin elinden geri al bu adaletsizlik haksızlık değilde nedir

Yapılandırma

Bugün 2 kişi için yapılandırma yaptırdık . Bütün koparılan fırtına tam bir fiyasko. 12,900.- YTL borcu olan düşe düşe 11,990,_ oldu .26.850 borcu olan ise 25,543.- . Bunun neres, yapılandırma? . Bunun neresi ödeme kolaylığı. Bari insanları boş yere umutlandırıp kandırmasınlar.

bugün az önce bir emekli olmuş arkadaşımla karşılaştım ssk dan emekli olmuş ve başka bir yere iş başı yapmış kendisine şunu demişler ya ssk dan aldığın emekli maaşı kesilecek yada işte çalışamazsın oda işi tercih etmiş(maaşı yüksek olduğundan) emekli maaşının kesilmesini istemiş
emekli olan bir kişi zaten emekli maaşı yetmediği için başka bir işten ek gelir temin etmeye çalışıyor böyle oluncada emekliler zora sokuluyor

Bağ-Kur'da basamak kalkacak, prim düşecek
|Vatan Gazetesi|07.05.2006|
Yeni yasayla, Bağ-Kur sigortalıları için uygulanan 24 basamaklı prim ödeme sistemi kalkacak, prim oranlan düşecek. Ancak, yanında işçi çalıştıranların ödeyecekleri prim, çalıştırdığı sigortalılardan primi en yüksek olanınkinden az olamayacak.

Esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı ve şirket orakları, 1 Ocak 2007'den itibaren kendi belirleyecekleri kazanç üzerinden prim ödeyecek. Üzerinden prim ödeyeceği kazancı, prime esas kazancın alt ve üst sınırlan (asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı) arasında kendisi belirleyecek. Ancak kişi aynı zamanda işveren durumunda ise, belirleyeceği kazanç, çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazancının en yükseğinden az olamayacak.
* Prim oranı düşecek
Halen, bulunduğu gelir basamağı üzerinden yüzde 20 emeklilik ve yüzde 20 sağlık primi olmak üzere toplam yüzde 40 oranında prim ödeyen Bağ-Kur'lu, yeni dönemde daha az prim ödeyecek.

Yeni yasaya göre, Bağ-Kur'lu kendi belirleyeceği kazanç üzerinden yüzde 20 emeklilik, yüzde 12.5 sağlık, yüzde 1.5 iş kazası meslek hastalığı primi olmak üzere yüzde 33.5 oranında prim ödeyecek. Ancak, yaptığı işin tehlike sınıfına göre iş kazası ve meslek hastalığı primi yüzde 6.5'e, buna göre toplam prim oranı da yüzde 39'a ulaşabilecek. Yapılan işin tehlike sınıfı ve prim oranı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca bildirilecek.

* Erken ödeyene indirim
Kendi adına çalışan, yani halen Bağ-Kur kapsamında sayılan kişiler, primlerini 360 günle sınırlı olmak üzere peşin olarak erken ödeyebilecek. Erken ödeme halinde, erken ödenen her gün için erken ödeme indirimi uygulanacak.

* İzleyen ayda ödenecek
Mevcut uygulamada işveren işçisinin SSK primini ertesi ayın sonuna kadar öderken, kendi Bağ-Kur primini ilgili ayın sonuna kadar ödemek zorunda. Bu durum, yeni dönemde devam edecek mi?

Yeni yasaya göre işverenler kendi primlerini de çalıştırdıkları sigortalıların primleri gibi izleyen ayın sonuna kadar ödeyebilecek.

* Sigortalıya olumlu yansıma
Bağ-Kur'da basamak sisteminin kaldırılması ve prim oranının düşürülmesi,prim yüküne ve emekli aylığına nasıl yansıyacak?

Olumlu yansıyacak. Örneğin, 12. basamakta bulunan Bağ-Kur'lu mevcut durumda 624 YTL üzerinden 250 YTL prim öderken, yeni sistemde 209 YTL prim ödeyecek. Ya da, aynı primi ödemeye devam etmesi halinde, prime esas kazancı 746 YTL olacak. Bu da daha yüksek emekli aylığı demek.