SSK'ya ve Maliye'ye Eksik Yatan Prim ve Stopajlar Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kerem21
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kerem21

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
260
Selamlar,

Defterini tuttuğum bir vakfın 2002 - 2003 - 2004 ve 2005 yılları arasındaki defter ve belgeleri bakanlık müfettişlerince incelendi. Ve çok şükür ki, -birazda hoşgörülü olmalarından dolayı- çok önemli sorun çıkmadan yüzümün akıyla incelemeden cezasız ve kazasız geçebildim.

Ancak 360 ve 361 hesaplarında kalan bakiyelerim var. 361 li hesapta takriben 150 civarında 360 hesabında da 75 civarında tahakkuk ettirilip ilgili kurumlara ödenmesi gereken fakat tahakkuk ettirilmemiş alacaklar mevcut. Bu alacaklar önemsenmeyen beş altı milyonluk farklardan birike birike bu hale gelmiş. İki ucu pis değnek misali bir durumdayım. Eğer aylara taksim edip, ek beyanname ve bildirgeler üzerinden tahakkuk ettirip sıfırlayacak olursam topu topu 200 ytl borç için aşağı yukarı 10 bin ytl ceza yiyeceğim. (SSK bildirgeleri ve Muhtasar Beyannameleri)

Ayrıca 1998 yılına değin indiğim halde sebebini tespit edemediğim 335 hesabının alacağı var. Sebebi tespit edilemediği için ödemesini de gerçekleştiremiyorum ve işin doğrusu burada çalışanların herhangi bir alacağı yok. Bu rakamı 679 lu hesaplara intikal ettirmem yasal olarak bir sıkıntı doğurur mu?

Bu konuda beni aydınlatabilecek siz değerli ustalarımdan yardım bekliyorum. Saygılarımla.
 
Sayın Kerem

Aşağıya kopyaladığım cümleyi hiç anlayamadım;

"361 li hesapta takriben 150 civarında 360 hesabında da 75 civarında tahakkuk ettirilip ilgili kurumlara ödenmesi gereken fakat tahakkuk ettirilmemiş alacaklar mevcut."

Tahakkuk etmemiş bir tutarın 361 hesapta işi ne? Ayrıca neden alacağınız?
 
Kerem Bey,

1) Anladığım kadarıyla örnek vermek gerekirse 360 ve 361 muhasebe kayıtlarında kurumlara olan borcunuz 100 YTL. iken kurumlara verilen beyannamelerle ödenen tutar 80 YTL. Yani eksik beyanda bulunulmuş. Aradaki fark 20 YTL. için ek beyanname verip vermiyeceğinizi soruyorsunuz.

Ve yine anladığım kadarıyla gerçek borcunuz muhasebe kayıtlarındaki 100 YTL. Bu durumda ek beyanname vererek borcunuzu cezasıyla ödemekten başka bir çareniz yok.

2) 335 Hesabı kapatmak için 679 hesabı kullanmanız bir sakınca doğurmayacaktır.
 
Sayın Nusret Kurdoğlu,

Olay bütünüyle yanlış muhasebe kaydından ileri geliyor. Brüt tutar üzerinden çalışanlardan ssk primi+gelir vergisi kesiliyor ama ilgili kurumlara tahakkuk ettirilmiyor. Netice itibarında ssk primi ve işçi ücretleri üzerinden kesilen stopaj eksik yatırılıyor. Basitçe,

770 İşçi Ücret ve Giderleri 100 Lira
770 SSK primi işveren payı 20 Lira
361 SSK primi işçi payı 15 Lira
361 SSK primi işveren payı 20 Lira
360 İşçi Stopajı 12,75 Lira
360 Damga Vergisi 0,60 Lira
335 Personele Borçlar 71.65 Lira.

İşte örnek uygulamanın gerektirdiği üzere, SSK ya eksik matrah bildirilerek 35 Lira değilde, 32 Lira prim yatırılıyor. Aynı şey, Vergi dairesine yatırılması gereken stopajda da yapılıyor. Tabi ki istemeden ve Excel de basit bir formül hatasından kaynaklanıyor.

Bildiğim kadarıyla bu tahakkuk ettirilmemiş bakiyelerin KKEG e atılması gerekiyordu ama ne ben nede evvelki muhasip üyeler bu şekilde yapmamış. Sorunun çözüm noktasında tıkandım kaldım. Acaba, SSK ve Maliyeye son dönem üzerinden ek beyanlarla bu rakamları ettirip ödersem, bir sorun yaşar mıyım? Veyahut aylara tekabül eden rakamların çok düşük olmasına binaen bunları 679 lu hesaba intikal ettirebilir miyim?

Cevabınızın gecikmeyeceği inancıyla saygılar sunarım.
 
Sayın Mesut-smm,

335 li hesaptaki sorunum ile ilgili yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.
 
Sayın Kerem,

Konu farkları KKEG olarak kabul edince çözülür denilecek cinsten basit bir olay değil. Ortada hem SSK hem vergisel açıdan eksik matrah bildirimi var.

Öte yandan olay konusu işletme bir vakıf olduğuna göre, KKEG olgusu da söz konusu değil, çünkü vakıf Kurumlar Vergisi ödevlisi değil.

KKEG olayı, sadece vergi ödevlisi işletmelerde söz konusu olur. Onun da mantığı olayı çözmeye yetmez zaten..

Bir SSK incelemesi söz konusu olursa olayı altından kalkılamaz boyutlara ulaşabilir.

Bu nedenle eksik bildirimlerin tamamlanmasından başka çıkar yol yok gibi görünüyor.

Çünkü kayda alınan gider, bildirimlerde eksik görünüyor. Kayda da eksik alınsa, kasıt unsuru yok diye belki düşünülebilirdi ama, kayıtlar tam.. Bu durumda kesinlikle kasıt unsuru aranacak demektir.

Vergisel yönden pişmanlık geçerli (henüz incelemeye girmemiş olmanız koşuluyla) ama SSK da pişmanlık uygulaması yok.

Çözüm için eksik bildirimlerin tamamlanması dışında başka yol bence görünmüyor.
 
Üst