Staj Süresi Hakkında Yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan erl_tr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,

Benim sormak istediğim staj süremin ne oldu hakkında?
SM stajı devam ederken Üniversite mezunu oldum. Diploma tarihimde (04.06.2007) SM gözetiminde stajyerdim. 01.10.2007 tarihinde YMM gözetime geçtim. 08 Kasım 2008 tarihindeki SMMM başlatma sınavına gireceğim. Başarılı olmam durumumda SMMM stajımın başlama tarihinin 01.10.2007 olacağı bağlı olduğum oda tarafından söylendi ama staj süremin 2 mi yoksa 3 yıl mı olacağı hakkında kesin bir sonuça ulaşamadım.

Bu konuda cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden değerli ustat ve arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,

Ynt: staj süresi hakkında yardım

Staj sürenizin staja başlama sınavını kazandığınız tarihten sonra smmm stajınızı başlattığınız tarihten başlaması ve 3 yıl olması gerek. Ama dilerseniz sm stajınızı tamamlayıp sm ünvanı aldıktan sonra direk smmm sınavlarına girerekte olabilir.

Ynt: staj süresi hakkında yardım

İlk önce vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim.

Ama bağlı olduğum odayla yaptığım görüşmede bana aşağıdaki açıklamalara göre YMM gözetimine başlangıç tarihinden başlar dedi ama süresi hakkında kesin bir sonuça ulaşamadım.

1-Staja Başlama Değerlendirmesine katılmakta olan adayların uygulaması,
Staj dosyasını Ticaret Lisesi veya Önlisans olarak açtırmış ve halen staja başlama sınavlarına devam etmekte olan adaylar, 3 yıllık süreleri içerisinde öğrenim durumlarının değişmesi sonucu staj tipini SMMM stajına çevirmek isterlerse uygulama şu şekildedir.

-Noter onaylı lisans (4 yıllık) diplomasını veya geçici mezuniyet belgesini bir dilekçe ekinde Odasına teslim etmeli ve talebini belirtmelidir.
-SM staj başvuru dosyasını hangi staja başvuru döneminde açtırdıysa adayın 3 yıllık süresi ilk dosya açtırma tarihinden hesaplanacaktır. Aday bu süre sonunda başarısız olursa, yeniden dosya açtırarak başvuru yapabilir.

2-Staja Başlama Değerlendirmesini Ticaret Lisesi veya Önlisans mezunu olarak kazanmış ve stajı devam eden Adayların uygulaması,
Bu durumda olan adaylar ticaret lisesi veya önlisans mezunu olarak sınavı kazanmış ve stajını başlatmış olan adaylardır. Öğrenim durumlarını değişmesi sonucu staj tipini SMMM stajına çevirmek isterlerse uygulama şu şekildedir.

-Noter onaylı lisans (4 yıllık) diplomasını veya geçici mezuniyet belgesinin bir dilekçe ekinde Odasına teslim etmeli ve talebini belirtmelidir.
-Lisans mezunu olarak yeniden staja başlama değerlendirmesine başvuru yapması gerekmektedir. Dosyanın 3 yıllık süresi, lisans mezunu olarak ilk başvuru yaptığı staja başlama döneminden itibaren başlamaktadır.
-Staja Başlama Sınavına devam ederken, SM stajını kesintiye uğratmamalı, katılmakla zorunlu olduğu ara dönem sınavlarına süresi içerisinde devam etmelidir . Staja başlama sınavına devam ederken örneğin, A Grubu sınav haklarının tamamını kullanıp başarısız olursa adayın dosyası iptal edilecektir. Aday yeniden yeni dosya açtırarak lisans mezunu olarak başvuru yapabilir.

3-Lisans mezunu olarak staja başlama değerlendirmesini kazanan adayların stajları SMMM stajına şu şekilde çevrilecektir.
-SM stajına SMMM veya YMM yanında veya onların denetim/gözetimi altında devam ederken sınavı kazandığı takdirde, lisans diploma tarihinden itibaren SM stajı SMMM stajına çevrilecektir.
-SM stajına SM yanında veya onların denetim/gözetimi altında devam ederken sınavı kazandığı takdirde, SMMM staj koşullarını sağladığı staja başlama döneminden başlatılacaktır.

Dediğiniz gibi SM stajını tamamladıktan sonra SMMM sınavlarına girmeyi düşündüm ama B sınavındayım ve ondan sonra yaklaşık 2 yıl beklemem lazım, SM ruhsatını aldıktan sonra SMMM ünvanı için sınava girmek gerekiyor. iki kez ruhsat bedeli ve SMMM ünvanı için sınav bedeli, ulaşım gibi artı harcamaları olduğu için maddi boyutta baya külfetli olmakta.

İlginize teşekkür ederim. Bu konuda değerli ustat ve arkadaşların fikirlerini bekliyorum teşekkür ederim.