Staj Yeri Hakkında Bir Soru ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sanane667
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba, ben bir smmm yanında staj yapıyorum. Yaklaşık 1,5 yılı geçti. Şimdi çok iyi bir yerde iş buldum. Normalde beni aralıkta aramaları gerekiyordu. Ama şimdi aradılar ve hazırlıksız yakalandım diyebilirim. Yarın beni staj hakkında görüşmek için çağırıyorlar. Fakat staj devam edecek mi _? etmeyecek mi onu bile bilmiyorum. Kısaca şirket hakkında bilgi vereyim.

Bir holdinge bağlı A.ş. lerden bir tanesine bağlı bir yan kuruluşta çalışacağım. A.Ş de bile 2000 kişi çalışıyor. Yan kuruluş bir otel ve en az 200 ila 500 kişi arası çalışını olacak. Aralık ayında açılacak. Finans müdür smmm değil. Yanında çalışan bir arkadaşın smmm belgesi var. Böyle bir durumda (staj merkezde yapılır deseler bile) staj yapabilme imkanımız nedir? Yapabilirsek denetim altında staj mı? yoksa, gözetim altında staj mı olacak ? Merkez içinde bu soruyu cevaplarsanız sevinirim. Denetim altında mı? yoksa, gözetim altında mı olmus olacak ?

Benim anlamak istediğim diğer meselede şu ? Merkez, daha çok hazır yemek ? Otel ise hizmet sektörü. Otelde bütün muhasebe işlemleri yapılacak. Hata ilk görüşmeye gittiğim zaman geçici vergiyi onlaylamışlardı. Geçici vergi üzerine görüşüyorlardı. Böyle bir yerde merkez olmadığı için staj yapılamayacak mı_?

yardımcı olursanız sevinirim. Burdan alacağım bilgiler yarın ki görüşme için önem arz ediyor. Şimdiden tşk ederim.

Malesef Şubede çalıştığınız süreler stajdan sayılmıyor. Sizi anlıyorum bazı şirketlerde böyle sorunlar yaşanabiliyor ama kendi başımada geldiği için biliyorum şubede geçen süreleri oda kabul etmiyor mutlaka şirketin merkez adresinde bordrolu olmanız gerekiyor ayrıca bir smmm gözetiminde staj yapacaksanız gözetiminde olduğunuz smmm de merkezde kayıtlı olmalı; mümkünse bunuda işe girmeden hallettirin yoksa stajda ara vermiş olacaksınız

arkadaşım normalde staj şirketin merkezi neresi ise orda yapılır. eğerki şirketin merkezi başka yerde otelin adresi başka yerde ise sana tavsiyem otelde stajını yap ama ssk nı şirketin merkezinde göster. kimseyede stajyer oldunu söleme ki şikayet olmasın. şikayet olursa odadan denetime gelirler. evraklarınıda her 4 ayda bir götürüp verirsen seni denetime filanda gelmezler stajınıda yapar bitirirsin.

bir holdingin her biri ayrı anonim şirketlerimi yoksa herhangi bir aş'nin şubesimi staj yeriniz. eğer holdinge ait bir anonim şirket ise kabul edilir staj sıkıntı olmaz.. siz önce çalışacağınız yerin merkez aş. olduğuna emin olun.

Holdinge bağlı A.ş.'nin şubesinde olacağım. Yani merkez değil. Tahmin ediyorum ki mezkezlede fazla alakaları yok. Burasıda başlı başına ayrı bir şirket gibi fakat şube :)) Bu durumda odayla sıkı bir kavgaya tutuşacağımız aşikar.

Bu arada görüşmeye gittim. Büyük patronla tanışma merasimiymiş. Finans müdürüde bütün görüşmelere eşlik ettiği için onunla görüşemedim. İşe alındım, stajım iptal olma riski ile karşı karşıya. Görüşleriniz için tşk ederim. Ama çözümlerin hiçbiri ne yazik ki bana uymuyor. Zaten merkezle şube arasında kilometreler var. Uygulamada kendimi merkeze kaydırabilsem bile adama sorarlar her gün 5-6 saati yolda mı geçiriyorsun ? Sonuç olarak ikametgah adresimde onlar mevcut. Ki iş benimle bitmiyor. Smmm olan arkadaşında sigortası orda gözükmek zorunda. Bir yerde belge var. Bir yerde geleceğin. Böyle mantıksız bir sistem. Beyannameye kadar kendileri onaylıyor. Kayıtlar orda tutuluyor. Fakat staj iptal olacak. O değil orda hiç bir şekilde staj gösterilemez. Neyse artık. Şikayet etmenin bir mantığı yok. Enerjimi odada çıkartacağım ağız dalaşına saklayım. Stajım iptal olsada, hiç olmazsa ileride staj yapabilme imkanımı belki yaratırım. Artık kavga, dövüş, mahkeme uğraşacağım.

İlginiz için tekrar tşk ederim.

Holdinge bağlı A.ş.'nin şubesinde olacağım. Yani merkez değil. Tahmin ediyorum ki mezkezlede fazla alakaları yok. Burasıda başlı başına ayrı bir şirket gibi fakat şube :)) Bu durumda odayla sıkı bir kavgaya tutuşacağımız aşikar.

Bu arada görüşmeye gittim. Büyük patronla tanışma merasimiymiş. Finans müdürüde bütün görüşmelere eşlik ettiği için onunla görüşemedim. İşe alındım, stajım iptal olma riski ile karşı karşıya. Görüşleriniz için tşk ederim. Ama çözümlerin hiçbiri ne yazik ki bana uymuyor. Zaten merkezle şube arasında kilometreler var. Uygulamada kendimi merkeze kaydırabilsem bile adama sorarlar her gün 5-6 saati yolda mı geçiriyorsun ? Sonuç olarak ikametgah adresimde onlar mevcut. Ki iş benimle bitmiyor. Smmm olan arkadaşında sigortası orda gözükmek zorunda. Bir yerde belge var. Bir yerde geleceğin. Böyle mantıksız bir sistem. Beyannameye kadar kendileri onaylıyor. Kayıtlar orda tutuluyor. Fakat staj iptal olacak. O değil orda hiç bir şekilde staj gösterilemez. Neyse artık. Şikayet etmenin bir mantığı yok. Enerjimi odada çıkartacağım ağız dalaşına saklayım. Stajım iptal olsada, hiç olmazsa ileride staj yapabilme imkanımı belki yaratırım. Artık kavga, dövüş, mahkeme uğraşacağım.

İlginiz için tekrar tşk ederim.

Sizinkine benzer bir durumla karşı karşıyayım. Üzerinden biraz vakit geçmiş ama lütfen izlediğiniz yolu bana da anlatabilir misiniz? Şirket merkezinde muhasebe tutulmuyorsa şubeyi kontrole gelip Oda, Turmob'a bir rapor yazıyor ve Turmob'un onay verip vermemesine bağlı olarak stajınız devam edebiliyor diye bir bilgi verilmişti seminerde bize. Siz nasıl bir yol izlediniz. Stajınız devam etti mi?

Kendi durumumu özetlemem gerekirse: Ben 11 aydır stajı devam eden bir stajyerim. Stajımı bir şirkette başlattım. Şirketin mali işler müdürünün mali müşavir olması ve departmanda kendisinden başka mali müşavir istememesi yüzünden ayrılmak zorunda kaldım, yaklaşık 10 aydır muhasebe bürosunda çalışıyorum. Anlayacağınız bir nevi attan indim eşeğe bindim. Şirket geçmişim de olduğu için yakın zamanda güzel bir yerden iyi bir pozisyon için iş teklifi aldım. Şartları şimdi çalıştığım yerden çok daha iyi olduğu için buraya geçmeyi düşünüyorum. Şirketin Anadolu'da benim bulunduğum ildeki fabrikası "şube" olarak kayıtlı. Merkezi ise İstanbul'da fakat sadece irtibat bürosu olarak çalışıyor. Merkezde muhasebe namına hiçbir şey yok. Bütün işlemler şubede yapılıyor. Odayı aradım durumu izah ettim, Türmob'a yazı gönderebiliriz bir dilekçeyle başvurursanız dediler. Yalnız bir de şunu söylediler. "Başvuru yapan biri daha oldu aynı mevzudan, bir ayı aşkın bir süredir bekliyor halen Türmob'dan cevap gelmedi" dediler. Çok mecbur değilseniz işinizi değiştirmeyin dediler.

Bu kadar saçma birşey olabilir mi? Nerede görülmüş böyle birşey? Ev geçindirmeye çalışıyoruz, bürolarda üç kuruş para veriyorlar. Önce staj için onca para dök, kafa patlat, dirsek çürüt, sınavlarla uğraş, stajın yanmasın diye iş yerlerindeki her türlü olumsuzluğa sabret, köle gibi çalış, meslek mensubu tezkiye notunu eksik vermesin diye kırk takla at, sonunda doğru düzgün bir iş bul, sonrası belli zaten. Saçma sapan bir yönetmelik maddesi yüzünden stajın yansın. Söyler misiniz bizim paralarımızı almaktan başka ne işe yarıyorsunuz sayın "birlik" yetkilileri. Kıldan tüyden sebepler yüzünden stajı yanan insanlarla dolu ortalık. Ne halden anlamaz insanlarsınız.

"Şube'de staj yapılamaz" maddesi tam bir saçmalık. O zaman "şubede muhasebe tutulamaz" deyin. Olsun bitsin. Bu ne kanunlar arası uyumsuzluktur? Niye zorluyorsunuz bu kadar stajyerleri? Staja uygun iş yeri bulana kadar canımız çıkıyor.

"Tezkiye Notu" tam bir saçmalık. İşten ayrılamıyorsunuz adam sizi tehdit ediyor resmen. Siz iş hukukuna uygun biçimde, kanuni haklarınızı kullanarak, ihbar sürelerine dikkat ederek, kimseyi mağdur etmeden işten ayrılıyorsunuz ama adam sıfırı bir kitliyor arkanızdan. Hadi bakalım. Ne yapacaksınız? Vicdanlı birine denk gelmezseniz iş yerinde hiçbir hakkınız yok. Hakkınızı arama şansınız da yok. Hakkınızı aramaya kalktığınızda tezkiye notundan sıfır almanız işten değil. Kölesiniz kısacası.

Bıktırdı bu staj işi artık. Oda stajımı yakmadan ben bırakacağım bu gidişle. Gözümde iyice kıymetsizleşti bu meslek. Bir ara önlerine geleni mali müşavir yaptılar. Şimdi yer gök mali müşavir oldu. Bıktırma politikasıyla türlü türlü zorluk çıkarıp milletin ekmeğiyle oynuyorlar. Stajı bitirmekle bitmiyor ki iş. Habire aidat öde, o parası bu parası. Böyle düşüncesiz, para toplamaktan başka işe yaramayan insanların yazdığı mevzuata bağlı olarak çalışmak ne kadar mantıklı söyler misiniz?

Stajını binbir zorlukla tamamlayıp mali müşavirlik belgesini eline alanları bütün içtenliğimle kutluyorum. Bu kadar sıkıntıya, eziyete göğüs gerip belgeyi hakettikleri için...

Son düzenleme:
Sizinkine benzer bir durumla karşı karşıyayım. Üzerinden biraz vakit geçmiş ama lütfen izlediğiniz yolu bana da anlatabilir misiniz? Şirket merkezinde muhasebe tutulmuyorsa şubeyi kontrole gelip Oda, Turmob'a bir rapor yazıyor ve Turmob'un onay verip vermemesine bağlı olarak stajınız devam edebiliyor diye bir bilgi verilmişti seminerde bize. Siz nasıl bir yol izlediniz. Stajınız devam etti mi?

Kendi durumumu özetlemem gerekirse: Ben 11 aydır stajı devam eden bir stajyerim. Stajımı bir şirkette başlattım. Şirketin mali işler müdürünün mali müşavir olması ve departmanda kendisinden başka mali müşavir istememesi yüzünden ayrılmak zorunda kaldım, yaklaşık 10 aydır muhasebe bürosunda çalışıyorum. Anlayacağınız bir nevi attan indim eşeğe bindim. Şirket geçmişim de olduğu için yakın zamanda güzel bir yerden iyi bir pozisyon için iş teklifi aldım. Şartları şimdi çalıştığım yerden çok daha iyi olduğu için buraya geçmeyi düşünüyorum. Şirketin Anadolu'da benim bulunduğum ildeki fabrikası "şube" olarak kayıtlı. Merkezi ise İstanbul'da fakat sadece irtibat bürosu olarak çalışıyor. Merkezde muhasebe namına hiçbir şey yok. Bütün işlemler şubede yapılıyor. Odayı aradım durumu izah ettim, Türmob'a yazı gönderebiliriz bir dilekçeyle başvurursanız dediler. Yalnız bir de şunu söylediler. "Başvuru yapan biri daha oldu aynı mevzudan, bir ayı aşkın bir süredir bekliyor halen Türmob'dan cevap gelmedi" dediler. Çok mecbur değilseniz işinizi değiştirmeyin dediler.

Bu kadar saçma birşey olabilir mi? Nerede görülmüş böyle birşey? Ev geçindirmeye çalışıyoruz, bürolarda üç kuruş para veriyorlar. Önce staj için onca para dök, kafa patlat, dirsek çürüt, sınavlarla uğraş, stajın yanmasın diye iş yerlerindeki her türlü olumsuzluğa sabret, köle gibi çalış, meslek mensubu tezkiye notunu eksik vermesin diye kırk takla at, sonunda doğru düzgün bir iş bul, sonrası belli zaten. Saçma sapan bir yönetmelik maddesi yüzünden stajın yansın. Söyler misiniz bizim paralarımızı almaktan başka ne işe yarıyorsunuz sayın "birlik" yetkilileri. Kıldan tüyden sebepler yüzünden stajı yanan insanlarla dolu ortalık. Ne halden anlamaz insanlarsınız.

"Şube'de staj yapılamaz" maddesi tam bir saçmalık. O zaman "şubede muhasebe tutulamaz" deyin. Olsun bitsin. Bu ne kanunlar arası uyumsuzluktur? Niye zorluyorsunuz bu kadar stajyerleri? Staja uygun iş yeri bulana kadar canımız çıkıyor.

"Tezkiye Notu" tam bir saçmalık. İşten ayrılamıyorsunuz adam sizi tehdit ediyor resmen. Siz iş hukukuna uygun biçimde, kanuni haklarınızı kullanarak, ihbar sürelerine dikkat ederek, kimseyi mağdur etmeden işten ayrılıyorsunuz ama adam sıfırı bir kitliyor arkanızdan. Hadi bakalım. Ne yapacaksınız? Vicdanlı birine denk gelmezseniz iş yerinde hiçbir hakkınız yok. Hakkınızı arama şansınız da yok. Hakkınızı aramaya kalktığınızda tezkiye notundan sıfır almanız işten değil. Kölesiniz kısacası.

Bıktırdı bu staj işi artık. Oda stajımı yakmadan ben bırakacağım bu gidişle. Gözümde iyice kıymetsizleşti bu meslek. Bir ara önlerine geleni mali müşavir yaptılar. Şimdi yer gök mali müşavir oldu. Bıktırma politikasıyla türlü türlü zorluk çıkarıp milletin ekmeğiyle oynuyorlar. Stajı bitirmekle bitmiyor ki iş. Habire aidat öde, o parası bu parası. Böyle düşüncesiz, para toplamaktan başka işe yaramayan insanların yazdığı mevzuata bağlı olarak çalışmak ne kadar mantıklı söyler misiniz?

Stajını binbir zorlukla tamamlayıp mali müşavirlik belgesini eline alanları bütün içtenliğimle kutluyorum. Bu kadar sıkıntıya, eziyete göğüs gerip belgeyi hakettikleri için...

Şirket merkezi istanbulda ve siz anadoludaki şubede iseniz zaten SGK hizmet dökümünde şube adresi görüneceği için malesef hiç şansınız yok. Çünkü ilk etapta şirketin merkezi neresi kayıtlı ticaret sicil gazetesinden ona bakıyor ve SGK dökümündeki adres ile karşılaştırıyorlar. İstanbul kayıtlı ise zaten (istanbuldaki X vergi dariesine bağlıdır) istanbuldaki merkezde dolayısı ile istanbul odasında stajyer olmanız gerekiyor.
Şirketin imkanlarından faydalanabilirseniz oda değişimi yapıp merkezde sigortalı görünebilirsiniz.
Yine şirketin imkanlarından faydalanabilirseniz şirket merkezini Staj yaptığınız şube olarak değiştirebilirsiniz. Bir genel kurul kararı ve Tic.sicil gazetesi yeter.

merhabalar;
Bir inşaat firmasında smmm stajı yapmaktayım.Merkez adresi olarak gösterilen adreste hiç çalışan yok.Muhasebe birimi ve diğer birimler farklı yerlerde.Bu durum benim açımdan bir sıkıntı oluşturur mu ?
Sizden acil cevap beklemekteyim.
İyi çalışmalar.

Merhaba arkadaşlar
Ben stajımın son altı ayını şubede yaptım ve kabul edildi.Bunun için muhasebenin sevk ve idaresinin tamamen şubede olması gerekiyor ve bunun için odadan tespit istiyorlar ve bunu ispatlayacak ne kadar belge varsa sunmanızı öneririm.

Merhaba arkadaşlar
Ben stajımın son altı ayını şubede yaptım ve kabul edildi.Bunun için muhasebenin sevk ve idaresinin tamamen şubede olması gerekiyor ve bunun için odadan tespit istiyorlar ve bunu ispatlayacak ne kadar belge varsa sunmanızı öneririm.

Siz hangi sehirdesiniz nasil basardiniz bilmiyorum ama olumsuz yanit vermek icin ellerinden geleni yapiyorlar. Ne kadar belge varsa sundum. 15 güne yanitlanir dediler. 4 buçuk ay sonra yanıt geldi. Olumsuz... İnsanlarin gelecegiyle oynamak bu kadar basit olmamali. Yonetmelikte yerinde tespit yapılır diye yazıyor onlar hepsi hikaye. Ben fabrikadayim ve muhasebenin bilgisayarlari, klasorleri, arşivi vesaire ne varsa şube olan fabrika idari binasında. Ben de burada çalışıyorum. Tum muhasebe elemanlari da burada çalışıyor. Gelselerdi goreceklerdi. İstanbul merkezde toplam 2 kişi çalışıyor. Bunlardan 1 i satisci digerinin mali müşavirlik belgesi var sadece banka hareketlerine bakıyor. Muhtemelen bu belgeli elemandan yola çıkarak reddedildi. Tebligatı almadim henüz.

Simdi benim bu yanan 4 bucuk ayımı kim geri getirecek? Dava acsam en az 4-5 ay sürer. Hukuk yoluyla sonuç almak da garanti değil. Son derece mantık dışı bir uygulama. Şubede staj yapilmaz kuralini koyan ve uygulayanlar. Sirf kotu niyetli insanlar var diye iyi niyetli insanlarin zarar görmesine izin veriyorsunuz. Çalıştığım şirket, subesi ayni ilde fakat merkezi başka ilde olan baska bir şirketle birleşti. Buna ben karar veremiyorum ki. Hem fiilen staj yapmak şart diye bas bas bagiriyorsunuz hem de stajyerlerin durumlarını gözetmeden karar verip naylon staja zorluyorsunuz.

Bende stajımı şubede yapıyorum.yalnız bizim merkez adresimizde hiç çalışan yok,bundan dolayı biraz zor oldu ama tesmer kabul etti yalnız odanın hiç hoşuna gitmedi.Birde bu konularda oda maalesef hiç yardımcı olmuyor.Kararın çıkması yaklaşık 6 ayı buldu.Size önerim tesmerle irtibata geçmeniz.Onlarda sgk hizmet dökümlerindeki meslek kodlarına bakıp öyle karar veriyorlar.
Bilgilerinize...