Stajerlere ne tavsiye edersiniz?

Merhabalar, ben forumu bir süredir takip etmeme rağmen yeni üye oldum.Üniversiteyi bitirdikten sonra staja başlama sınavını ilk girişte kazandım.Şuan da ymm yanında staj yapıyorum.
Büyüklerim olarak sizin fikirlerinizi almak istiyorum.Staj süresini en verimli nasıl geçirebiliriz.Muhakkak şunlarıı yapmalısınız dediğiniz şeyler nelerdir?
Şimdiden çok teşeküür ederim, iyi çalışmalar herkese...

Ynt: Stajerlere ne tavsiye edersiniz?

bulabiliyosan bir smmm bürosu yada şirket bul.ymm nin yanında deneyiminin yoksa pek bir fayda göremezsin

Bunu uygularsan süper olur ben hep uygulamak istemişimdir, bir türlü fırsat olmadı.

"Ne yaparsan yap, yaptığın şeyin mevzuatta karşılığını bul"

Üniversiteyi bitirip ilk girişte staj sınavını kazanarak 1 yıl ymm yanında staj yapan birisi olarak, öncelikle hedefiniz KPSS49 puan türü'nde 78-85 puan arası puan almak olsun. Gelirler kont. veya maliye müfettişiliğine yüklenin. O olmazsa Vergi denetmenliği ya da gelir uzm sınavlarına girin. Yani ilk hedefinizi stajmış smmm olmakmış falan olmasın. İlk hedefiniz staj başlama sınavından taze bilgilerinizle bir an önce kpss yüklenerek 10 temmuzdaki kpss-a sınavına kendinizi hazırlayın.

Şayet bu fırsatları değerlendiremezseniz, ymm bürosunda bir an önce kurutup, hareketli ve şirket mükellefi çok olan aktif bir smmm bürosuna hemen geçip. işin mutfapına girin derim. Ayrıca stajın bitmesine 6 ay kala ders çalışmaya başlayın. Şayet başlarsanız en fazla 5-7 arası dersi verirsiniz. Ancak çalışmazsanız da 1 veya 2 dersi ancak verebilirsiniz.

YMM bürosunun bir faydası olmaz mı staj yapanlara? gerçi denetim elemanı olarak arıyorlar benim karşılaştığım bürolar ama...

valla kardes....
bu işte para falan yok!eğer giriş zor cıkışı ondan daha zor?bence yol yakınken,kpss sınavlarına hazırlanmanı öneırrım.
örgün üniverste meznuyum,iktisat bölüm.yabancı dil fena diil;aldıgım maaş 1.300
muhasebe departmanları her zaman en az parayı alır?bunu unutmayın!!en ıyı firmaya bile girsenız;yanınızdaki departman 3 bin tl alırken,size vericeklerı ücret 1.500 olucaktır,ve bir o kadar hammallık!
bunun nedenlerı ise cok!!
ama sadece bildiğim birsey var?bu işten mümkün olduğu kadar uzak durun derim

Hepinize teşekkür ederim, anlaşılan ben soruyu yanlış zaman da sormuşum.
Mesleğe başlamadan önce bu işe girilir mi girilmez mi diye sorsam daha iyi olacakmış ama başladık biyerden işte.

bu siteye bakmıyacaksın bakarsan içini karartırlar dünyanın emeğini masrafını ver ama karşılığı boş desinler yazık yazık bu işe biraz kalite kazandırın kalite arkadaşlar yazık yazık.

İyi yada kötü başladık biyerden, eşimde stajer bu işi beraber yapmaya karar verdik
vazgeçmeyi düşünmüyorum açıkçası.Büro da staj dediler ama 1 yıldır burada stajerim bırakırsam hemen nerde iş bulacağım sigortam yatıyor, maaşımı alabiliyorum.
Burada bazı şeylerim eksik kalıyor bunun farkındayım, ben zaten bu eksikleri nasıl gidebiliri mi sormak istemiştim ama ben soruyu yanlış sordum sanırım.

gelasinus ' Alıntı:
İyi yada kötü başladık biyerden, eşimde stajer bu işi beraber yapmaya karar verdik
vazgeçmeyi düşünmüyorum açıkçası.Büro da staj dediler ama 1 yıldır burada stajerim bırakırsam hemen nerde iş bulacağım sigortam yatıyor, maaşımı alabiliyorum.
Burada bazı şeylerim eksik kalıyor bunun farkındayım, ben zaten bu eksikleri nasıl gidebiliri mi sormak istemiştim ama ben soruyu yanlış sordum sanırım.
Nasıl bir cevap bekliyorsun?
Önce bardağı boşalt. Sonra;
rooniin ' Alıntı:
Bunu uygularsan süper olur ben hep uygulamak istemişimdir, bir türlü fırsat olmadı.

"Ne yaparsan yap, yaptığın şeyin mevzuatta karşılığını bul"
Kestirme ama zor bir yol, risk ve getiri gibi. Bunu yap sonra tekrar bu başlıkta sorunu sor. Sonra ikinci aşamaya geçecez.

öncelikle bu uzun ve zorlu yolda aramıza hoş geldin arkadaşım. biz her ne kadar sonuna geldiysek de hep burada olacağız.

sana hem y.m.m bürosunda hem s.m.m.m yanında hemde şirkette yöneticilik yapmış birii olarak bunları söylüyorum.
Şuanda girdiğim y.m.m bürosunda seni manevi yada maddi yönden çok zorlayıcı sebepler olmadığı sürece çıkmamanı öneririm. nedenine gelince;

muhasebe bürosuna girdiğinde sana hem büro sahibi hem çalışanlar hemde mükellefler sadece bir muhasebe elemanı gözü ile bakacaklardır ve bu senin ilerleyen süreçte moralini bozacaktır. Ayrıca muhasebe bürosu sen istemediğin sürece , bazen sen istesende sana hiçbir şey katmaz.

Ama Y.M.M lik bürosundaki mükellefler zaten belli bir ciroyu aşmış muhasebenin denetimin ve kontrolün önemini bilen kişilerdir (%80) bu sebeple gittiğin her şirkette sana ayrı bir güven ve saygı duyarlar buda senin mesleği daha çok sevmeni bu konuda araştırmalar yapmanı ve kendini geliştirmeni sağlar. Mükellefler sana daha mantıklı soru sorar mesela sana " benim hanımın sigortası vardı sağlık karnesini halledebilirmiyiz" diye değilde " biz ihracat yapmıştık kdv iadesi alabilirmiyiz" diye sorarlar. Bu konular mesleki açıdan çok önemlidir. Tabi bu sorulara cevap verebilme yeteneği sana kalmış burada takip etmen gereken kaynaklar bana göre en önemlisi gelirler.gov.tr den K.D.V kanun tebliğleridir. hergün yeni tebliğler çıkar ve sen takip etmelisin tabi eski raporları ve tebliğleri incelemek şartı ile.

İnan bana Y.M.M yanında 2 yıl ve daha fazla çalışmak senin iş hayatına atıldığında referans olarakda çok mühimdir.

bu dediklerimi bence dikkate almalısın ilgili bir arkadaşa benziyorsun ki buraya böyle bir konu açmışsın. Yoksa tüm bunlar insanda biter bazısı 10 yıl .çalışır tek bir iş yapar bazısı 4 yılda uzman olur bu kişi ile ilgilidir.

saygılar..

stajı bekle,
staj bıtsın sınavı bekle,
sınav bıtsın sonucu bekle,
sonuc gelsın ruhsatı bekle..

uzun bır sure bekleyecegın ıcın kendıne ek olarak zevkli bı meslek edınmeye calıs eger bundan sıkılırsan donus yapabılmen ıcın :P..
zıra ben oyle yapacagım sınav sonucu gelsın son beklemem olur ınsallah bu, u donusu yapıp unıye gırmeden yapmam gerekenı yapıp baska bır ıse yonelecegım..
dayanamıyorum artık !helekı son özel smmm sınavıyla butun muhasebecıler smmm olunca gercekten pes ettım bosuna zorlanıyorum gıbı gelıyo ama ınat ettım alacagım ruhsatı ne kadar uzarsa uzasın..

Sayın rooniin ve sayın mkoksoya zaman ayırdığınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
Dediklerinizi uygulamaya çalışcağım, bu mesleği hakkıyla yapmak istiyorum çünkü...

Kardeş moralını bozmak istiyorum;ama cidden başka iş bul derım sana!!!
Bu iş te cidden para yok!kazanan yok mu?tabii ki de var.
ama bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar...
iyi düşün derim..

mkoksoya ' Alıntı:
........
Şuanda girdiğim y.m.m bürosunda seni manevi yada maddi yönden çok zorlayıcı sebepler olmadığı sürece çıkmamanı öneririm. nedenine gelince;

muhasebe bürosuna girdiğinde sana hem büro sahibi hem çalışanlar hemde mükellefler sadece bir muhasebe elemanı gözü ile bakacaklardır ve bu senin ilerleyen süreçte moralini bozacaktır. Ayrıca muhasebe bürosu sen istemediğin sürece , bazen sen istesende sana hiçbir şey katmaz.

.......

Eğer maddi olarak çok sıkıntı yok ise ve iş bulma imkanı var ise ben muhasebe bürosunu öneririm, işin mutfağı orasıdır, biraz zorlayıcı olabilir, ego tatmini bakımından verimsiz olabilir ancak varılacak hedefe ulaşma isteğiniz yüksek ise bunlara aldırış etmeyin. Hatta bir kaç muhasebe bürosu gezin tek yerde kalmayın, eğer referans ise daha sonra YMM yanına geçebilirsiniz. Muhasebe bürosunda evet size pek bir şey öğretmeyebilirler onun da çözümü basit.

İlk yazdığımı uygulayın. Emin olun öğrenirsiniz. Yeter ki isteyin.

Sayın cpa833 staja başlama sınavını atlattım, mayısta da 1 yılım bitecek,Bu kadar emeği silip atayım mı?

Yaşınızı bilmiyorum a grubu kadro sınavlarını öneririm, orada alacağınız eğitim ile özel sektöre daha iyi bir dönüş yapabilirsiniz.

Tabikide atmayın büyük emekler verdiniz!ama büyük ümitlerle bu işe girmeyin,tek dersim kaldı;ama ruhsatı alsanız ne olur almasanız ne olur!!!
ama Kpps girerseniz önünüz açıktır..tabii (gelir uzamnlığı yada vergi denetmenlıği)hariç..
onun dısında maliye mufettişlikleri deneyebılırsınız?

Stajıma ymm ofisinde başladım 6 ay kadar çalıştıktan sonra smmm ofisine geçtim 1 sene burda çalıştıktan sonra tekrar ymm ofisine geçtim.Stajımın başında Ymm ofisine ilk girdiğimde kdv iadesi bölümünde devamlı pc ye veri giriyordum tutanaklarla ilgileniyordum.Rutin bir iş rapor yazma aşamasına kadar öğrenmek zaten çokta zor değil.Ymm ofislerinde asıl önemli olan denetimlere katılmaktır.Hem bu sayede çevren gelişir hemde değişik sorunlarla karşılaşarak kendini geliştirme imkanı bulursun.Fakat ilk girdiğim yerde denetimlere katılma fırsatım olmadı.Daha sonra smmm ofisine geçtim.Stajımın bitmesine 1 sene kaldı ve şuanda ymm ofisinde çalışıyorum.Hem kdv iadesi ile ilgileniyorum hemde denetimlere katılıyorum.Smmm ofisinde çalışmamış olsaydım denetimlerde çok zorlanırdım.Tavsiyem bir süre smmm ofisinde muhasebeyi mümkün olduğunca öğrenip daha sonra ymm ofisine geçmen ve denetim bölümüne yönelmen.

vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hepinize...