uyumsoft

Stajyer veya Part-time Çalıştırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan melekutu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Şirketimize yaz dönemi boyunca stajyer öğrenci almak istiyoruz fakat bu öğrencinin zorunlu stajı bulunmamakta bu durumda onu part-time olarak işe almak durumunda kalıyoruz. Sorum şu; part-time öğrencilerin hizmet akdi nasıl yapılıyor? SSK bildirimleri, primleri ve maaşları nasıl belirleniyor?
Zorunlu stajı olmayan bir kişiyi başka türlü nasıl şirketimizde çalıştırabiliriz ki bu kişi sadece işi öğrenmek istiyor ve maaş talep etmiyorsa?

Teşekkürler.

Ynt: Stajyer veya Part-time Çalıştırma

Zorunlu staj değilde kendi isteği ile çalışıyorsa diğer çalışanlardan farkı yoktur. Aktif sigortalı olarak sgk bildirilir, kısmi zamanlı olduğu için bildirimde gerekli yerler doldurulur. Ek-10 ve ekine kısmi zaman sözleşme örn. eklenir.

Peki verilebilecek ücret en az ne kadardır?

Bir diğer sorum ise; AGİ ödemesi yapılacak mı?

Diğer sigortalılardan bir farkı yok.

Arkadaşlar merhaba,
Zorunlu staj olması durumunda, Stajyer üniversite öğrencisine ödenen ücret GV ve DV tabidir, bunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum ancak; ücret ödemesiyle birlikte AGİ indirimi de uygulanması gerekir mi ? Uygulanmaz ise neden uygulanmaz ?

Üniversite stajyerlerlerine ödenen ücretler GV kanunun 61 maddesi gereğince vergiye tabi ise, AGİ uygulamasıda GV kanunun 32 maddesi gereği yapılarak, 61. maddesine tabi ücretlilere uygulanmaktadır.

Görüşlernizi rica ederim.

11 Eylül 2006

Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
[email protected]

STAJ YAPMA ZORUNLULUĞU BULUNAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ YERİ

A- Stajyer Öğrenci:

Stajyer öğrenciler; "Gördükleri eğitim gereği uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrenciler" olarak tanımlanabilir. Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı kurumun statüsünde mecburî staj şartı bulunması ve okul tarafından bir iş yerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan ...devamı için tıklayınız.

Öncelike evet Cumhur beyin yazsını daha evvelden okuduğumu ancak AGİ uygulamasında tereddütlerim olduğunu hala belirtmek isterim. Ancak,

AGİ uygulamasından, zorunda staj yapan üniversite öğrencilerininde faydalanabileceği kanaatindeyim.

Karşı görüşleri olan arkadaşların yorumlarını rica ederim.