uyumsoft

Stopaj Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FATR23
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Merhaba. Boş durumda olan dükkan kiraya verildiğinde, kiracının devlete bağlı bir kurum olması ya da anonim şirket olması stopaj ve KDV oranları/hükümleri konusunda bir değişikliğe sebep olur mu? Yoksa aynı oran ve hükümler mi uygulanır.

Son düzenleme:
Merhaba. Boş durumda olan dükkan kiraya verildiğinde, kiracının devlete bağlı bir kurum olması ya da anonim şirket olması stopaj ve KDV oranları/hükümleri konusunda bir değişikliğe sebep olur mu? Yoksa aynı oran ve hükümler mi uygulanır.
Merhaba
Devlete bağlı kurum stopajdan muaf mı bilemiyorum fakat Anonim şirketlerde stopaj ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla şahısa ait bir yer kiralıyor ise ve kiraya ait stopajı a.ş. devlete öder.

Ödeyecek kişi kiracı değil mi? Bir de vergi beyanında stopaj ve KDV düşülebilir mi?
Evet ödemesi gereken kişi/firma kiracıdır.
Düşülebilir mi derken, gider olarak gösterilebilir mi bunu mu soruyorsunuz? Eğer sorunuz bu ise, Stopajı siz kiraya veren adına ödediğiniz için giderleştiremiyorsunuz. Fakat kira sözleşmesinde yazan kira bedelini giderleştirebilirsiniz.
Kdv den düşülemez. Kdv Ve Stopaj çok çok farklı şeylerdir.
Fakat kiraya veren size kira için fatura kesiyor ise bunu kdv den indirebilirsiniz.

Eğer sorunuz bu ise, Stopajı siz kiraya veren adına ödediğiniz için giderleştiremiyorsunuz. Fakat kira sözleşmesinde yazan kira bedelini giderleştirebilirsiniz.
Sn.sedat2241
100 TL net kira bedeline ornek 20 TL stopaji sozkonusu oldugunda 120TL toplamini giderlestirilir. Soyleminizi benmi yanlis anladim.
770 kira gid 120
320 100
360 20

Eğer sorunuz bu ise, Stopajı siz kiraya veren adına ödediğiniz için giderleştiremiyorsunuz. Fakat kira sözleşmesinde yazan kira bedelini giderleştirebilirsiniz.
Sn.sedat2241
100 TL net kira bedeline ornek 20 TL stopaji sozkonusu oldugunda 120TL toplamini giderlestirilir. Soyleminizi benmi yanlis anladim.
770 kira gid 120
320 100
360 20
Doğru anladınız Sn Urum. Kayıtda yazdığınız şekilde olacak.