Sürekli Avans isteyen personel

Herkese merhabalar. Bir çalışanımız her ay maaş avansı istemekte. Bizde bu personelimizin ilk iki ay ihtiyacının yoğun olabileceği düşüncesi ile avansı verdik ve muhasebeleştirmesini yaptık. Ancak bu personelimiz aynı şekilde 4 ay daha avans isteyeceğini ve daha fazla da olabileceğini söylüyor. İşveren peşin ödeme konusunda ise sıkıntılı. Ve pekte olumlu yanaşmıyor. İşçiye nasıl bir izah yoluna gidelim ki avans istemesin veya sürekli olarak avans istemesinin önüne geçilsin. Çalışılan yer özel bir kurum olmadığı için ileride sorun çıkabilir diye yazıyorum. Özel işyeri adamın parası ister verir ister vermez diye geçiştirebiliriz ancak denetleme mekanizması bir sorun çıkarabileceği için bizde pek avansa yanaşmıyoruz. Önerilerinizi bekliyoruz. Veya hiç bir şey olmaz avans verebilirsiniz de diyebilirsiniz.

Not : Maaş aldıktan 3 gün sonra avans istemeye başlıyor

Ynt: Sürekli Avans isteyen personel

İlgi için teşekkürler.

Maaş aldığı dönem her ayın son iş günü. Yani Eylül Ayı maaşını 30 Eylülde aldı... Kurum için ayrıca avans alan bir personelimiz var halihazırda ve işlemleri o takip ediyor. Maaş avansı isteyen personel kendi şahsi işlemleri için istemekte.

Her ay maaş avansı vermenizde bi sakınca yok. Verilen maaş avanslarını 196 hesapta takip edip ay sonunda bordrodan mahsup ederek kapatabilirsiniz. Kanuni açıdan prosedür bu şekilde yürüyor.

Personelin avans istemesinde bir sakınca yok.
Avans tutarı yükselse bile dönem içinde, ay sonunda bordrodan mahsup etmedende tahsilat makbuzuyla avans iadesi şeklinde bir yöntemlede bunu gerçekleştirebilirsiniz.

mesela benim firmalarımdan birinde bir işçi her ay avans alıyor, 100.-TL, bazen 300.-TL ama ay bitmeden tahsilat makbuzu kesilerek avans iadesi gerçekleştiriliyor.

Ancak, tabi burada özellik arz eden bir konuda işçinin borcunun olup olmadığı konusu, bazı firmalar çalışanlarının bu durumunu gözetirler, kefil olmuş, kredi çekmiş gibi konulara dikkat edilir. Benim başıma geldi çünkü bu geçmiş zamanda.

Belki böyle bir durumda karşılaşılırsa işte o zaman avans verme mevzusu biraz daha irdelenmeli. Çünkü yukarıda bahsettiğim durumda işçi avansı çeker ve ay bitmeden şirket kasasına çekilen avans iade olunur.
Bu gibi durum yoksa birazık sakınca yaratır tabiki.

Bizim hesaplar biraz farklı. Maaş avansları 161 kodlu PERSONEL AVANSLARI HESABI'ndan çıkıyor. Analitik muhasebe olduğu için. Mahsup ederken de Maaş verirken ödeme emri girişinde bulunan kesinti girişlerinden 161.18.01.03 ( ilgili Personelin avans aldığı hesap) şeklinde kapatıyorum. Damga vergisi kesintisini de zaten avansı verirken direk ödenecek vergi ve fonlar hesabına kaydettiğim için mahsup ederken herhangi başka bir işlem yapmıyorum. Ben olayın kayıt ve vergi konusunun dışında verilip verilmemesinde veya ne kadar süre sonra verilmesi konusu için açmıştım.

Tekrar teşekkürler

birincisi bu kişi istifa etse ya da tazminat haketmeyecek şekilde işveren tarafından işten çıkarılırsa verilen avansı geri alabilme ihtimali sıkıntı doğurabilir

ikincisi bir sonraki ayın maaşından avans alıyorsa verilen avans avans olarakmı yoksa borç para vermek mi olarak algılanır bu da başka bir sıkıntı doğurabilir...

İrem35 ' Alıntı:
Personelin avans istemesinde bir sakınca yok.
Avans tutarı yükselse bile dönem içinde, ay sonunda bordrodan mahsup etmedende tahsilat makbuzuyla avans iadesi şeklinde bir yöntemlede bunu gerçekleştirebilirsiniz.

mesela benim firmalarımdan birinde bir işçi her ay avans alıyor, 100.-TL, bazen 300.-TL ama ay bitmeden tahsilat makbuzu kesilerek avans iadesi gerçekleştiriliyor.

Ancak, tabi burada özellik arz eden bir konuda işçinin borcunun olup olmadığı konusu, bazı firmalar çalışanlarının bu durumunu gözetirler, kefil olmuş, kredi çekmiş gibi konulara dikkat edilir. Benim başıma geldi çünkü bu geçmiş zamanda.

Belki böyle bir durumda karşılaşılırsa işte o zaman avans verme mevzusu biraz daha irdelenmeli. Çünkü yukarıda bahsettiğim durumda işçi avansı çeker ve ay bitmeden şirket kasasına çekilen avans iade olunur.
Bu gibi durum yoksa birazık sakınca yaratır tabiki.

İlginize teşekkürler. Bizim personelin de bir icrası söz konusu ve her ay icra kesintisini biz ilgili İcra Müdürlüğüne yatırıyoruz.

emansur ' Alıntı:
birincisi bu kişi istifa etse ya da tazminat haketmeyecek şekilde işveren tarafından işten çıkarılırsa verilen avansı geri alabilme ihtimali sıkıntı doğurabilir

ikincisi bir sonraki ayın maaşından avans alıyorsa verilen avans avans olarakmı yoksa borç para vermek mi olarak algılanır bu da başka bir sıkıntı doğurabilir...

Benim konu açmama sebebiyet veren konu da bu şekilde ama konuyu açarken ifade ediş şeklim yanlış oldu. Özel bir şirket değil o yüzden verilen avansın ileride baş ağrıtması söz konusu olabilirmi diye kafamı kurcalayan bir soru işareti var.

imrancuhadar ' Alıntı:
... Çalışılan yer özel bir kurum olmadığı ...
Çalışılan yer bir kamu kuruluşu mu? (kit bit vs gibi bir yer)

İlginize teşekkürler. Maaş avansından gelir vergisi kesintisini peşin yapmadım. Ama aysonunda mahsup ederken avansla beraber ele geçen toplam miktar üzerinden Gelir Vergisi kestim. Onda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Sonuçta Verilen toplam maaş üzerinden vergisi kesilmekte. Ayrıca maaşlar her ayın son iş günü olduğu için avans mahsubunu da ay içerisinde kapatabiliyorum.
Bir de bizim hesaplarda şahsa borç verme işi ne yazıkki yok. Ve böyle olunca verilen ücretin borç olarak kaydedilmesi olanaksız.