Süreli İş Sözleşmesi Ve Sözleşme Tarihinden Önce İşten Çıkarılmak

s.a Arkadaşlar ben 25 yıldır çalışmaktayken özelleştirilmeden dolayı istifa ettim ve yeni alan şirketle anlaşarak 2 yıllık sözleşme imzaladım yanlız imzaladığım sözleşmenin bitiş tarihi benim emekli
olma tarihimdir.bu sözleşme sınırlı sözleşme katogorisine giriyormu giriyorsa benim sözleşmenin bitiş tarihine 75 gün kala tek taraflı sözleşmemi fesh ettiler bende çıkış için hiç bir evrağa imza atmadığım için imzadan imtina (imza atmayı kabul etmediğimi) onaylamak için tutanak tuttular çıkış sebebi ise veznelerin özelleştirlmesi ve en az fatura alan personel olarak sebep gösterdiler ve kalan 3 aylık maaşımı yatıracaklarını fakat herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacağını söylediler yani kıdem ve ihbar tazminatı vermeyeceklerini sebep olarakta sınırlı sözleşme imzaladığımı söylediler yalnız çıkarılma sebebim aslında benim askerlik borçlanması ile ilgili açmış olduğum davadır bu dava için 2 sefer müdürlüğe çağrılarak istifa etmemi kalan maaşımın (üç aylık ) peşin hesabıma yatacağını söylediler.Bende kabul etmedim. çalışan bir işci kendi şirketine dava açamaz bu bizim çalışma prensiplerimize aykırıdır demektedirler konu bu ben şimdi tekrar yeni dava açacağım bu davada kıdem ve ihbar tazminatı isteyeceğim ayrıca diğer çalışan vezneder arkadaşlar kasa tazminatı almaktadırlar bana maaşımın yüksek olması nedeniyle kasa tazminatıda vermemişlerdir ayrıca bir dava dahamı açmam gerekmektedir kasa tazmınatıyla ilgili bu konuda bilgi verirseniz sevnirim

not:yeni işe balangıç tarihi 01.11.2009 - işten çıkarılış tarihi 14.09.2011 emekli olma tarihi 27.11.2011 dir
sözleşme bitiş tarihide emekli olma tarihimdir..

Ynt: Süreli iş sözleşmesi ve sözleşme tarihinden önce işten çıkarılmak

25 yıldır çalışırken istifa edince herhangi bir kıdem aldınız mı ? Yoksa devir mi ettiler.
Belirli süreli iş sözleşmesi için , yani şu anda yaptıkları işlemde bir yanlışlık göremiyorum.
İşveren fesih şartı olarak hehangi bir bedell belirtmediyse kalan süreye ait ücreti ödeyerek fesih yapabilir.
Kıdem zaten söz konusu değildir.

ilgi ve alakan için tşkrlr evet ayrılırken devletten tazminatımı aldım fakat ayrılma sebebim bizlerle ayı şartlarda devam edeceğimiz idi fakat bu konu sözde kaldı çünkü 7 adet ikramiyemiz ve iş güçlüğü vardı vermediler sadece
çıplak maaş verdiler ayrıca aynı işi yaptığımız halde (veznedarlık)diğer iş arkadaşlarımız kasa tazminatı almaktaydılar bana maaşım diğer arkadaşlarımdan yüksek olduğu için bana vermediler ayrıca benimle yapılan sözde süreli sözleşme benim emekliliğimi hak ettiğim tarihtir bu süreli sözleşmeye giriyormu.tazminat için dava açsam ihbar ve kıdem tazminatı alamazmıyım çünkü süre bitmeden 75 gün öncesi tek taraflı olarak iş sözleşmemi fesh ettiler her hangi bir evrak imzalamadım..

Daha önce de söyledim. Siz sadece kaln 75 günlük ücreti talep edebilrisiniz. Başka bir hakkınız zaten yoktur.
Kolay gelsin.

merdoganay ' Alıntı:
ilgi ve alakan için tşkrlr evet ayrılırken devletten tazminatımı aldım fakat ayrılma sebebim bizlerle ayı şartlarda devam edeceğimiz idi fakat bu konu sözde kaldı çünkü 7 adet ikramiyemiz ve iş güçlüğü vardı vermediler sadece
çıplak maaş verdiler ayrıca aynı işi yaptığımız halde (veznedarlık)diğer iş arkadaşlarımız kasa tazminatı almaktaydılar bana maaşım diğer arkadaşlarımdan yüksek olduğu için bana vermediler ayrıca benimle yapılan sözde süreli sözleşme benim emekliliğimi hak ettiğim tarihtir bu süreli sözleşmeye giriyormu.tazminat için dava açsam ihbar ve kıdem tazminatı alamazmıyım çünkü süre bitmeden 75 gün öncesi tek taraflı olarak iş sözleşmemi fesh ettiler her hangi bir evrak imzalamadım..
2yıllık sözleşmenin bitimine 75gün kala sözleşmeniz feshedildiğine göre, 2 yıldan 75 gün az süredir , şu an ortaya koyduğunuz kasa tazminatı o süre içinde ödenmemesine rağmen sesizinizi çıkartmamış , işvereni bu konuda temerrüde düşürmemişseniz,
o ikramiyelerinizi bugüne kadar almamanıza rağmen, sesinizi hiç çıkartmamış hiç ödenmesi konusunda ıspatlanabilir şekilde yazılı olarak hakkınız olan ikramiyelerin ödenmesini talep etmemişseniz, bu durum şu anlama gelir;
siz o şartlarda çalışmayı 2 yıldan 75gün eksik süreyle kabul etmiş ve o şekilde çalışmışsınız.!!
2 yıldır kabul edip çalışmaya devam ettiğiniz bu şartların yerine geitrilmemesini gerekçe gösterip bugün işveren sözleşme şiartlarına uymadı iddiasında bulunamazsınız, daha doğrusu iddiada bulunursunuz da , bu iddianız kabul görmez. ;)
Belirli süreli sözleşmenizin bitiş tarihinin emekliliğe hak kazanma tarihinizle aynı oılması yada önce veya sonra olmasının hiç bir ilgisi bağlantısı yok.
Sözleşmeniz , süresi sonunda kendiliğinden sona erseydi, kıdem tazminaınız zaten olmayacaktı, süre sonunda bittiğinde , ben aynı tarihte emekliliğe hak kazanıyorum, emeklilik te kıdem tazminatına hak kazandıran bir durumdur, o zaman kıdem tazminatım ödenmeli düşüncesindesiniz ama ne yazık ki öyle değil.
Aslolan sözleşmenizin bittiği tarihte, kıdem tazminatına hak kazanmadan işsiz kalacak olmanızdır.
İşsizkende kıdem tazminatı alabileceğiniz bir işvereniniz olmadığından, kıdem tazminatı alamazsınız doğal olarak ;)
Diğer konu da sn.nguroy un belirttiği üzere , sözleşmenizin sonuna kadar olan süre için hak kazanacağınız ücret ve varsa başka isim altındaki ödemeleri talep edebilirsiniz.
Belirli süreli sözleşmede uyulması zorunlu olan bir ihbar süresi de olmadığından, ihbar tazminatı hakkınız da yok.
...

Merhabalar,

1 yıl sözleşmeli olarak başladığım işimde henüz 5. ayımda bugün hiç bir geçerli sebep sunulmaksızın iş yerim tarafından sözlü olarak ay sonuna kadar başka bir iş bulmam gerektiği söylendi. Yarın sabah tekrar işe gideceğim ama ne gibi bir tutum sergilemem gerektiğini yada ne gibi haklarım olduğunu tam olarak bilmemekteyim. Konu ile ilgili olarak hangi haklara sahip olduğumu ve ne gibi bir davranış içimde olmam gerektiği konusunda acil bilgi verebilir misiniz? Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum şimdiden teşekkürler.

Genel olarak,
Beirli sureli sozesmeyi suresinden once hakli sebep olmaksizin fesheden taraf, erken fesihten oumsuz etkilenen diger tarafin dogan zararini tazmin etmekle yukumludur.
Hakli sebep olsa dahi, sozlesmenin feshi yazili olarak bildirilmelidir.
Belirli sureli sozlesmede ihbar suresi olmadigindan, yazili yada sozlu onceden feshin bildirilmesinin bir anlami yoktur( eger sozlesmede buna imkan veren bir duzenleme yoksa)
Sonuc olarak, eger sozlesmenizde ornegin; taraflar bir ay onceden haber vermek sartiyla sozlesmeyi feshedebilirler seklinde bir madde yoksa,
Kalan surenin ucretini ve varsa erken fesihle kazanabileceginiz sekilde ek tazminat vs. Onlari talep edebilirsiniz.
O sekilde bir madde varsa, hayirli isler dilemekten baska yapabileceginiz bir sey bulunmuyor ne yazik ki.

Yapabileceğiniz tek şey tüm veznedarlara kasa tazminatı ödenirken size öedenmemesi bunu ispatlar ve bunun tazminatını alabailirsiniz.25 yıl sonunda zaten istifa etmişsiniz.Yeni işe başlangıcınız zaten sözleşmeli onlarda bitime kalan süre yi size ödeyerek edimlerini yerine getiriyorlar dolayısı ile bir alacağınız yok.Yapmış olduğunuz belirli süreli iş sözleşmesi sizi bağlamış.Tek alabileceğiniz kasa tazminatı bence onuda iyi hesaplayın alacağınız ücret avukata ve size yetermi ? yada firmaya kasa tazminatımı verin yoksa bunun için mahkemeye gideceğim diye başvurarak hak arayın.
Kolay gelsin