Tacir Olmayan Çeki

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajerim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajerim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 May 2009
Mesajlar
283
Konum
istanbul
üzerinde tacir olmayan çeki yazılı yüklü miktarda bir çek ltd firmasına kesilmiş o da diğer firmaya ciro etmiş o da bize ciro etmiş biz de ltd yiz ve bankaya takasa verdik bu çeki ama banka tacir olmayan çeki ibareli bu çeki takasa almıyor iade ediyor bu tür çekleri firma olarak biz kullanabilir miyiz ciro edebilir miyiz tacir olmayan çekleri neden banka almıyor takasa acaba tteşekkürler
 
Sayın stajerim,

(1)-Tacir olmayan çek'leri Teminat Hesabınıza (kredi,borç vb) takasa veremezsiniz çek kanunu bu yönde kabul etmez.
(2)-Tacir olmayan çek'leri Takas Hesabınıza (Mevduat ) hesabınıza verirsiniz günü gelince mevduat hesabınıza tahsili gerçekleşir.

Dolayısı ile çek'i siz 1. sırada belirttiğim şekilde bankaya takasa vermek istediniz ve haklı olarak banka kabul etmedi.

İyi Günler.
 
Tacir olmayan cekleri firma cirantacı ciro eder fakat tacir olmayan bu ceki en son lehdar 3 no.lu mesajimda bulunan 2.kısımda belirttigim uygulama haricinde bankadan tahsilini gercekleştiremez.

İyi Günler.
 
Bankalar tacir olmayan kişilere “tacir olmayan “çek defteri vermektedirler.


Tacir, tacir olmayan kişiye mal satabilir ve “ tacir olmayan” çek almış olabilir, bunda bir sıkıntı yoktur.Bu çeki alan da, tacir olan kişiden yaptığı alış ta veya başka bir ödemede bu çeki ciro ederek kullanabilir.

3167 Sayılı Kanun, tüm çekler için örnek yaprak düzeni getirirken Kanun, "tacir çeki" ile "tacir olmayan kişinin" çekini ayırmıştır. Kanun 'a göre, tacir olmayan kişi, kendi adına ancak gerçek kişi çeki düzenleyebilir, tacir çeki düzenleyemez. Tacir ise iştigal ettiği ticari faaliyetin dışında kalan ilişkilerle ilgili tacir çeki düzenleyemez. Bu düzenlemeye aykırı davranış halinde Kanun, tacire 6 (altı) aydan 2 (iki) yıla kadar hapis cezası öngörmektedir. Kanun, tacir olmayan gerçek kişinin tacir çeki kullanması halinde gerçek kişinin cezai sorumluluğunu düzenlememiştir. Böyle bir durumda, tacir çekinin tacir olmayan gerçek bir kişi tarafından kullanılmasında, banka görevlisinin sorumluluğuna gitmiştir. Tacir olmayan kişiye tacir kişiye verilmesi gereken çek defteri veren banka görevlisi hakkında elli (50) günden yüzeli (150) güne kadar adli para cezası hükm olunacağı düzenlenmiştir.
Kanun, hamiline düzenlenecek olan çeklerin, diğer çek defterlerinden açıkça ayırt edilebilecek şekilde basılmasını öngörmüştür. Hamiline düzenlenecek çekler için sadece bu çeklere ilişkin işlemlerin işlendiği ayrı çek hesaplarının açılması gerekmekte olup, hamiline düzenlenecek çek, sadece hamiline çek defteri yaprakları kullanılmak suretiyle düzenlenir. Çek yapraklarının üzerinde "hamiline" ibaresinin matbu olarak yer almasını Kanun ayrıca belirtmiştir.
5941 sayılı kanunun 7/9 maddesinde, hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişinin, bu aykırılığı içeren her bir çekle ilgili olarak bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır. Uygulamada bu suça sıkça rastlanılacağı muhakkaktır. 5941 sayılı kanunun 4/3 maddesiyle de bankalara, hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenlendiğini tespit etmeleri halinde, mevcut delilleriyle birlikte durumu, tespit tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Cumhuriyet savcılığına ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmek yükümlülüğü getirilmiştir.
Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekleri açıkça ayırt edebilmek amacıyla aşağıda yer alan esaslar uygulanır: • Tacir çeklerinde zemini lacivert (renk kodu: PANTONE 314 U) olan çerçeve içerisinde beyaz renkte (negatif görüntü) ve büyük harflerle “TACİR” ibaresi yer alır. • Hamiline düzenlenen tacir çeklerinde zemini kırmızı (renk kodu: PANTONE Warm Red U) olan çerçeve içerisinde beyaz renkte (negatif görüntü) ve büyük harflerle, hamiline ifadesi ikinci satırda olmak üzere, “TACİR HAMİLİNE” ibaresi yer alır. Ayrıca bu tür çekler, lehtar ismi için ayrılan kısımda “HAMİLİNE” ibaresi yer alacak şekilde bastırılır. • Tacir olmayan kişi çeklerinde zemini yeşil (renk kodu: PANTONE 384 U) olan çerçeve içerisinde beyaz renkte (negatif görüntü) ve büyük harflerle “TACİR OLMAYAN” ibaresi yer alır. • Hamiline düzenlenen tacir olmayan kişi çeklerinde zemini kahverengi (renk kodu: PANTONE 168 U) olan çerçeve içerisinde beyaz renkte (negatif görüntü) ve büyük harflerle, hamiline ifadesi ikinci satırda olmak üzere, “TACİR OLMAYAN HAMİLİNE” ibaresi yer alır. Ayrıca bu tür çekler, lehtar ismi için ayrılan kısımda “HAMİLİNE” ibaresi yer alacak şekilde bastırılır.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta şudur:Bir işletmenin sahibi veya ortağı,
Bir şirketin(LTD-A.Ş v.b)ortağı tacir olmayan çekini işletmenin işlerinde kullanamaz.veya
Bir işletmenin Tacir çekini de şahsi işlerinde kullanamaz.


Ancak TAKAS kavramının tam açıklığa kavuşmadığını görüyorum. Takas başka bir banka çekinin sizin çalıştığınız kendi bankanıza tahsile verilmesi kavramıdır. Bankalar her gün sabah Takas odası denilen Merkez bankası nezdinde bir toplantı yaparlar. (artık elektronik ortamda yapılıyor) Bu toplantıda hepsi birbirlerine ait çekleri ibraz ederler sonuçta karşılıklı mahsuplaşma yapılır, karşılıksız olan çekler takas kapanma saatine kadar tahsil edilir veya arkası yazılır. bakiye de nakten eksik olan banka tarafından nakten ödenir.

Tacir olmayan çeklerin en önemli özelliği genelde hamiline yazılmasıdır.
Ben doğrusu bu çeklerin teminata alınıp alınmaması ile ilgili bir mevzuat bilmiyorum. .

 

Ben doğrusu bu çeklerin teminata alınıp alınmaması ile ilgili bir mevzuat bilmiyorum. .

Sayın nguroy,

Banka mevzuatı ve uygulamalalarına hakimim tacir olmayan çekleri bankalar teminat hesabına almazlar siz bana güvenin ve inanın :)
Zaten cevaplarımda sizin gönderdiğiniz mevzuatta uygun cevaplar vermiştim yani tacir olmayan çeklerin işletmelerinde yani teminat hesaplarında (kredi-borç vb) kullanamayacağını sadece mevduat hesaplarında kullanabileceğini belirttim diye hatırlıyorum yani eksik bir cevap yazmadım.

Sayın ngroy,
İsterseniz bankadan teyit edebilirsiniz bana güvenmiyorsanız ama banka mevzutına mütevazi olamayacağım hakimim :)

İyi Günler.
 
Ben uygun vermediniz demedim ki sn demiral, Takas konusunda biraz daha açıklama yaptım sadece::)
Neden bu alınganlık anlamadım. Size güveniyorum tabi. Ancak ben yazılı bir kaynak dayanak varmı bilmiyorum dedim. Bankalar neden tacir olmayan çeki almıyorlarlar. Muhtemelen tacir kişinin tacir ticari işlerinde tacir olmayan çekini kullanmaması kuralındandır.
Siz de bana güvenin söylediklerinizi destekleyen bir dayanak bulup buraya yazın lütfen.
 
Tacir olmayan çeki bankalar rehin cirosu veya temlik cirosu (teminat veya iskonto , iştira) ile almıyorlar diye bir uygulama yoktur.
Önemli olan son cirantadır. Bankaya ciro eden bankanın kredili ve muteber müşteri ise tacir olmayan çekler de teminat cirosu ile ile alınabilir.
Takas konusu çeklerin tahsili ile ilgilidir. Çekin bankaya tevdi edilmesi ise başka bir konudur.
 
Sn nguroy,

Tabiiki dayanaklı yazmak her zaman benimde savunduğum bir durum konuya hakim olduğumdan ve emin olduğumdan dolayı dayanağını yazmadım.
Çünkü çok iyi biliyorum sorunun hiçbir şekilde eleştirilecek bir yönü olmadığı için.

Alınacak bir durum yok burada.Sadece vakit benim için çok önemli olduğu için bazı soruların cevaplarını olabildiğince kısa ve öz vermeye çalışıyorum vaktim var ise detaylı zaten açıklıyorum elimden geldiğince yanlış bilgi vermekten imtina ediyorum.

İyi Günler.
 
Bankalar tacir olmayan çeki teminata alıyorlar sn. demiral. Yukarda yazdığım gibi önemli olan son cirantadır. Bankaya ciro eden şahıs tacir ise, ve bankaca kredili ise tacir olmayan çeki de teminata alırlar.
Ayrıca bankalar gerek duyarlarsa her zaman munzam teminat olarak çek, döviz, menkul , gayrimenkul rehni, şahsi kefalet vb. ek teminatlar isteyebilirler.
Bu kredi müşterisinin moralitesine bağlı bir konudur.
 
Sayın ngruroy,

Yukarıda yazdığınız bilgi kendi bilginiz mi yoksa bankaya sorup almış olduğunuz bir bilgimi?
Ben tam aksini savunuyorum yani tacir olmayan bir çeki tacir teminata saydırmak istiyor ise bu kesinlikle mümkün değildir eğer bunu bir banka görevlisi yapıyor ise ya işi bilmiyor yada gözden kaçırmıştır derim kabul ederse denetimse sıkıntı yaşayacaktır.

Aksini bana ispat ederseniz ben bu konuyu bilmediğimi kabul edeceğim.

İyi Günler.
 
3 ayrı bankadan aldığım ve teyit ettirdiğim bilgi sn Demiral,

Banklarda ülkemizin en önde giden bankalarıdır.
Zaten çek kanununa da baktım. Böyle bir kısıtlama göremedim.
 
Sayın nguroy,

Ben bu konuda hala ısrarcıyım. Bankaları arayarak bu işlemleri sormuş olabilirsiniz yanlış anlamayınız sorduğunuz kişide önemli sorduğunuz kişinin bankadaki pozisyonu :)
Çek konusuna pek hakim değil ise zaten vereceği cevapta sizin savunduğunuz şekle yakın bir cevap olacaktır. Bankalarda görevli kişiler malum herkes tüm işlemleri bilmiyor a işinin yaptığını b kişisi yapamaz b nin yaptığını c yapamaz hepsinin görev ve yetkileri farklıdır bankada bu şekilde uygulamalar mevcut.

Benim konuya hakim olmamdaki bankada ülkemizin önde giden bankaları :)

Sayın nguroy,

Ben bu konuda yazacağım herşeyi yazdım artık bir ekleme yapmayacağım ama sizi dinlerim ispat ederseniz dediğim gibi bende bu konuyu bilmediğimi kabul edeceğim.

İyi Günler.
 
Bakın sn demiral bunu ispat etmesi gereken biri varsa ben değilim sizsiniz. Çünkü olmayacağını iddia eden kişi sizsiniz. Mevzuata da baktım bir engel göremedim. sakıncayı ve dayanağı söylerseniz hepimiz aydınlanır. Bilgimizi güncelleriz.

Sorduğum kişiler müşteri temsilcileri Belki biliyorsunuz ben mali müşavirim ama asıl yaptığım iş Finans ve muhasebe müdürlüğü. Yani finans banka işleri benim esas işim sayılır. (Ayrıca 7 sene de banka müfettişliği yaptım)
Çek mevzuatı yenilendi doğru. Bu nedenle %100 böyle olmalıdır diye yazmadım sizin gibi. Ancak aksine bir dayanak da bulamadım.
 
Sayın ngruroy,

Mali Müşavir olduğunuzu tabiiki biliyorum :) Kariyerinizde başarılar diliyorum. Müşteri temsilcileri bilmezler bu uygulamaları Sayın nguroy, affınıza sığınarak yazıyorum müfettişliğinizden dolayı dolayısı ile tanıdığınız kişiler olasılığı yüksek isterseniz bu kişilere bir sorun derim. Çek mevzuatı yenilendiği için bence bu bilgilerinizi tekrar gözden geçiriniz diyebilirim.

İyi Günler.
 
Ben sizin söyleminizin dayanağını buldum.

:)"Madde 4:

Kanunun 4.maddesinin başlığı "Bankaların Bildirim Yükümlülüğü" şeklinde olup, aslen bankalar için yeni getirilen bu işlev, yeni çek kanununun asli amaçlarından bir tanesi olan kayıt dışılığın önlenmesi ve kayıt dışılığın bankaca tespiti durumunda, devletin resmi kurumları olan Cumhuriyet Savcılıklarının ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında yapılması gereken işlemleri başlatmak amaçlıdır.

.

(1) Banka Genel Müdürlükleri Tarafından Elektronik Ortamda Topluca Yapılacak Hamiline Çek Raporlamaları

Kanun gereği banka genel müdürlükleri tarafından, elektronik rapor formatı daha sonra kararlaştırılacak olmakla birlikte doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına muhatap olmak üzere 2 adet raporlama yapılacaktır.

Bu raporlamalardan bir tanesi sadece hamiline çek hesabı sahipleri için yapılacak olup, diğer raporlama bu hamiline çekleri tahsil için bankaya gelenlerin raporlaması olacaktır.

Bu raporlamalar sayesinde T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, bankalardan ticari ve ticari olmayan müşterilerden hamiline çek yaprağı alanların, söz konusu çek yapraklarının kullanımları ile hamiline çeklerin bedellerini bankalardan tahsil edenler sorgulanabilecektir.

(2) Maddenin ikinci fıkrası, banka şubelerinin devamlı surette ve en çok dikkat etmesi gereken bir düzenleme olmuştur. Zira bu düzenleme ile ticari tüzel kişilik ile onların gerçek kişi ortakları ve ilişki içinde bulundukları diğer gerçek kişiler için tasarruf mevduatı hesapları üzerinden verilen ticari olmayan çek karnelerinin, ticari işlemlere konu edilmemesi gereğidir.

Bankalarda tasarruf mevduatı şeklinde gerçek kişilere açılan hesapların, ticari işlemlere konu edilmemesi gerektiği gibi, bu hesaplara devamlı mahiyette nama veya hamiline yazılı ticari olmayan çeklerin de tahsil edilmiyor olması beklenir. Bu durumun aksine hesap hareketlerinin olması durumunda, ilgili bankaca bu durumun sebeplerinin bankaca sorgulanması, hem hesap sahibinin hem de bankanın menfaatinedir.

Yukarıdaki nedenlerden ötürü, banka şubesince müşterinin şubede çekli hesap açtıracak olması durumunda, müşterisinin bu çekli hesabı hangi amaçla talep ettiğini sorgulamalı, bu aşamada edindiği bilgilere göre çekli hesap açılış evraklarını öncede talep etmeli ve ardından çekli hesabın açılması ile birlikte, müşteri tarafından hesabın kullanılış amacını belirleyen bir irade beyanını müşterisinden temin etmesi, ispat açısından bankanın menfaatine olacaktır.

Dolayısıyla bankaca gerçek kişi müşterisine, ticari olmayan hesap açan ve bu hesaptan ticari olmayan çek karnesi vermesi durumunda, gerek bu hesaptan düzenlenen çeklerin gerekse bu hesaba tahsile verilen çeklerin, banka şubesince izlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır.

Banka şubesince, söz konusu ticari olmayan bir hesabın, bir tacir veya onunla ilişki içinde bulunan bir gerçek kişi ile ilintili olduğunun yukarıdaki kapsam içinde tespiti ve tespitinde belgeye bağlanarak Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi zorunludur.
"

Ancak görüldüğü gibi bankaların ticari olmayan çekleri teminata almayacağı gibi bir durum yok. Bankalar bunu SORGULAMAK durumunda . Ben de yukardaki cevabımda bunu belirtmiştim zaten
 
merhaba üstadlar tacir çeki kullanan bir tacir ,tacir olmayan bir kişiye çek kesebilir mi?yada tacir olmayan bir kişi tacir olan bir kişiye çek kesebilir mi?bilgilerinize ihtiyacım var
 
Üst