Tahsil Edemediğim Alacağım İçin Kesilen Faturadaki KDV?

Üyelik
4 Haz 2005
Mesajlar
55
Müşterimizden aldığımız çek sahte çıktı.müşteride yerinde yok.kanuni işlemler yapılıyor.Bildiğim kadarı ile mahkeme "aciz vesikası" gibi bir evrak vererek, alacağımızı tahsil edemediğimiz belgelendirecek.bu alacağımızı bu evraktan sonra şüpheli alacaklar hesabına atacağım.daha sonra gider göstermek için hangi hesaba atmam gerekiyor? ve biz bu satış ile ilgili KDV beyanımızı ilgili dönem kdv beyannamesinde yaptık. KDV nin durumu ne olacak.nasıl kayıt düşmem gerekiyor?KDV yi geri almam,yada beyannamede düşmem nasıl olacak. teşekkür ederim.
 
Ynt: Tahsil edemediğim alacağım için kesilen faturadaki KDV?

Sayın cozum_muhasebe

İş zaten mahkemeye intikal ettiyse ve dava açıldıysa VUK 323. Madde gereği Şüpheli Ticari Alacak niteliği kazanmış olur. Bu durumda yapacağınız kayıt 128 hesaba aldıktan sonra 654 hesaba almak olacaktır.

Ancak "Aciz Vesikası" derseniz iş tamamen değişir, farklı boyut kazanır. Alacağın değerli veya değersiz alacak olduğu konusunda net bir bilgim yok.

Alacak Değersizse VUK 322. Madde

"Madde 322- Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır.

Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.


Alacak Değerliyse ;

Madde 323- [1] Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

1. [2] Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;

2. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar;

Şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Şeklindedir.

Ancak; yukarıdada bahsettiğim gibi Aciz vesikasına sahip firmanın alacaklarının değerli alacak olup olmadığı konusunda net bir bilgim yok.

Ancak KDV konusunda ise yine "Aciz Belgesi" hususunu gözardı ederek yorumlamam gerekirse, zaten karşılık ayırarak kurum kazancından düşüyorsunuz. KDV konusunda birşey yapamazsınız.

Saygılar.
 
Ynt: Tahsil edemediğim alacağım için kesilen faturadaki KDV?

Ben bu başlık altında; Aciz Vesikasına sahip firmanın alacaklarına ait işlemi VUK 322. maddeye göremi yoksa VUK 323. Maddeye göremi yapacakları konusunu forum üyelerine sormak, açmak istiyorum.
 
Ynt: Tahsil Edemediğim Alacağım İçin Kesilen Faturadaki KDV?

Her iki durumda da gider yazabilirsiniz.

Şüpheli iken karşılık hesabı vasıtasıyla gider yazılan alacak aciz vesikasından sonra karşılık hesabının alacak hesabıyla kapatılması suretiyle silinir.
 
Ynt: Tahsil Edemediğim Alacağım İçin Kesilen Faturadaki KDV?

Sn. butterfly effect

Teşekkür ederim.

Birbiriyle çelişen iki ayrı karar hatırlıyorum o yüzden bu konuyu açmak istedim. Aynı zamanda bu konuda çok net olmadığım için Aciz Vesikası konusunda net cevap vermekten kaçındım.

Saygılar.
 
Ynt: Tahsil Edemediğim Alacağım İçin Kesilen Faturadaki KDV?

334 nolu vuk genel tebliğinin V. bölümüne istinaden kdv için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir.
 

Benzer konular

Üst