Tahsil olmayan alacak kdv durumu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekmez
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
15 Mar 2012
Mesajlar
17
iyi günler
100.000+kdv(18) alacak var ve tahsil olmuyor senetler bankaya konmuş protesto olmuş icraya verilmiş alınmıyor burda kdv ve kurumlar vergisinin durumu ne olur?yardımcı olanlara teşekkür ediyorum
saygılarla
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Tahsil edilmeyen KDV'yi KDVK 29. maddesine göre indirim konusu yapamazsınız. Ancak diğer tarafdan VUK 324. maddesine göre tahsil edilmeyen KDV dahil toplam tutarı şüpheli alacak yazmak suretiyle Dönem karından gider yazmak suretiyle indirebilirsiniz. Diğer tarafdan bedeli tahsil ettiğinizde gider yazdığınız şüpheli alacağı tekrar gelir yazmak suretiyle kapatacağınız tabidir.
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Mohicans şüpheli alacak karşılğının KDV dahil tutar üzerinden ayrılacağı konusu şüphesiz( VUK GT 334) ancak burada firmanın indirilecek KDV'si yok, hesaplanan KDV'si var, dolayısıyla Tahsil edilmeyen KDV'yi KDVK 29. maddesine göre indirim konusu yapamazsınız cümlesini çözemedim.
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

koraykarakaya ' Alıntı:
Mohicans şüpheli alacak karşılğının KDV dahil tutar üzerinden ayrılacağı konusu şüphesiz( VUK GT 334) ancak burada firmanın indirilecek KDV'si yok, hesaplanana KDV'si var, dolayısıyla Tahsil edilmeyen KDV'yi KDVK 29. maddesine göre indirim konusu yapamazsınız cümlesini çözemedim.
Sayın Koray BEy,
Bazı arkadaşlar, Hesaplandığı halde, Tahsil edilmeyen KDV'nin, alacak şüpheli hale geldiğinde (iade gibi düşünmektedirler) indirilebileceğini düşünmektedir. Bu nedenle bu ifadeyi kullandım. Böylece net bir ifade ile bunun kesinlikle indirilemiyeceğini ancak diğer tarafdan gider yazılabileceğinide belirtim.
Bu indirim olayı bir kaç defa soru olarak karşıma geldi. Genel bir açıklama...
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Ben yine anlayamadım :) Tahsil edemeyen, şüpheli alacak karşılığı ayıran firma bunu daha önce 391 HES.KDV'ye alacak kaydetmiş, sonra 391 'e hiç dokunmadan 121'den 128'e nakil, 654/129 şeklinde karşılık ayıracak. İndirim KDV'nin neresinde düzletme var?
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Koray Bey,
Şimdi ticaretçi mantığıyla şöyle düşünün; mükellef diyorki, ben bu tahsil etmediğim kdv'yi devlete ödedim. Ancak KDV'yi de firmadan tahsil etmedim. Bunu tahsil edemediğimide belgeledim. Bu firmadan tahsil etmedeğim ama ödediğim kdv'yi Devletten geri iade almam lazım. diyor.
Buna göre alabilirmiyim diye soruyor. Bizde bunun mümkün olmadığını açıklıyoruz.

Mükellefler olaya ticaret mantığı ile bakıyor. Bizlerde vergi kanunları açısından bakıyoruz. Dolayısyıla size anlatamamda doğaldır. İş bu nedenle bu konuyu etraflıca açıkladım. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Hmmm, tamam şimdi anladım :) Vergici bakışıyla, tüccar bakışı arasında böyle ufak(!!) farklar oluyor elbette
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Üstatlar
ilginiz için teşekkür ederim anlatamadım kendimi bu kdv alacağı nakit olarak alınmayacak ;

örnek:a firması , b firmasına 100.000+kdv(18) mal satışı yapıyor 01.01.2012 tarihinde ,senet alıyor 1 aylık 01.02.2012 tarih vadeli sonra 01.02.2012 geliyor senet ödenmiyor icra filan tahsil edilmiyor.a firması beyan verirken kdv ödemesi çıkıyor 18000 tl, bunu ödeyecekmi ? yoksa sadece kurumlar vergisinden mi indirecek?
saygılarla
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Aslında biz doğru anladık ve de doğru bir biçimde cevap verdik.
Sn.Sekmez o zaman ben siz muhasebe kayıtlarını yapayım belki daha kolay anlatabilirim. Ama en sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, sadece kurumlar vergisi matrahında ayrılan karşılık gider olarak dikkate alınacak.KDV açısından her hangi bir işlem yapılmayacak.

121 AL.SENT 118.000
600 YURTİÇİ SAT 100.000
391 HES.KDV 18.000

_______/________________
128 ŞÜP,TİC.AL 118.000
121 AL.SENT 118.000
_________________________
654 KAR.GİD 118.000
129 ŞÜP.TİC.AL.KAR 118.000
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Sayın sekmez,
Yukarıda yazdığımız üzere KDV'yi ödeyecek, KDV tahil toplam alacağınıda (şüpheli alacak olduğu için ) Kurum kazancından indirecek.
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Valla hocam şimdi zihnim hala karışık çünkü tanıdıklarım hep kdv düşer diyorlardı internette de farklı yorumlar vardı siz söylediniz biraz daha karıştı maliyeyi arayıp sorayım başka çare kalmadı.
teşekkür ediyorum
saygılarla
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Şöyle de düşünebilirsiniz.

Bu senedi tahsil edemediğiniz halde üzerinize kalan 18.000,00-TL.lik KDV rakamını ödeyeceksiniz ama, cebinizden çıkacak sıcak para olarak düşündüğünüzde, bu tutarı karşılık ayırma yoluyla gelirlerinizden düştüğünüz için kurumlar verginiz reel olarak 3.600,00-TL. azalacak.

Yani 18.000,00 TL. ödeyerek 3.600,00 TL. satın almış olacaksınız.
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Sizin o tanıdıklarınızla tanışma şansımız olsaydı keşke, bir de Maliyede kimi arayıp soracaksınız merak ettim?
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

4440189 dan veya başka bir numaradan öğrenme şansımız yokmu arkadaşlar,tanıdıklarıma yarın yüz yüze gene sorup neden böyle dediklerini mevzuatı vs.sorup burda yazacağım
saygılarla
 
Ynt: Tahsil olmayan alacak kdv durumu

Başlık Tahsil edilemeyen KDV\\\'nin vergi borçlarına mahsup edilip edilemeyeceği ile tahsiline imkan bulunmayan alacağa karşılık ayrılmasının mümkün olup olmadığı hk.
Tarih 11/05/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-489
Kapsam [Resimleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz.]

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Usul Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-489

11/05/2011

Konu

:

Tahsil edilemeyen KDV'nin mahsup edilip edilemeyeceği ile tahsiline imkan bulunmayan alacağa karşılık ayrılmasının mümkün olup olmadığı.





İlgi dilekçenizde, ................Vergi Dairesi Müdürlüğünün ................ vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 2008 yılında mal satışı yaptığınız ..................... A.Ş.'nin iflas kararı alması nedeniyle toplam 190.273,32 TL tutarındaki alacağınızı tahsil edemediğinizden söz konusu satışlara ilişkin 29.024,74 TL hesaplanan katma değer vergisini de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ödeyemediğiniz belirtilerek, söz konusu alacaklarınızın borçlarınıza mahsup edilip edilemeyeceği hususu sorulmaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

- 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

- 8/1-a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malı teslim veya hizmeti ifa edenlerin KDV'nin mükellefi olduğu,

- 10 uncu maddesinin (a) bendinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, (b) bendinde ise malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura ve benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi hallerinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği,

- 29 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV'yi indirebilecekleri; (3) numaralı fıkrasında ise, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanabileceği,

hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla, KDV yönünden vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin ifası ile meydana gelmekte olup, KDV mükelleflerinin mal teslimi veya hizmet ifası bedellerini tahsil edip etmemelerinin KDV uygulaması bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

Ayrıca, mal teslimlerine ilişkin olarak tahsil edilemeyen alacakların KDV borcuna mahsubu mümkün değildir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesinde "Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

1-Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;

2-Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder.

Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kar-zarar hesabına intikal ettirilir." hükmü yer almaktadır.

Bu madde hükmünden anlaşıldığı üzere bir alacağın şüpheli hale gelebilmesi için ya alacak dava veya icra safhasında bulunmalı ya da yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklardan oluşmalıdır. Alacağın yurt içinden veya yurt dışından olması bir önem taşımadığından yurt dışından olan alacaklar için de bu madde hükümleri geçerlidir.

Şüpheli alacaklara karşılık ayırmak için mahkemeye dava, icra müdürlüğüne takip için dilekçe verilmiş olması gerekmektedir. Dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklara karşılık ayrılabilmesi için borçlunun noter vasıtasıyla protesto edilmesi veya borcun (3. kişilere ispat açısından kanaat verici belge olacak şekilde) bir yazı ile istenmesi ve protestonun ya da yazının muhatabına ulaşmış olması gerekmektedir. Dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların tespiti açısından dava edilecek alacak için avukatlık ücreti, yargı harcı, notere yapılacak ödemeler ile posta giderleri toplamı dikkate alınarak tahmini bir dava maliyeti bulunacak ve bu tutar alacakla kıyaslanacaktır. Tahmini dava maliyetinin alacaktan daha büyük olması halinde, mahkemeye başvurulmadan protesto veya yazı ile bir defadan fazla istenerek tahsil edilemeyen alacak için karşılık ayrılması mümkün olabilecektir.

İflas halinde, alacaklının borçluyu dava etmesi veya icra yoluyla takip edebilmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır. İcra ve İflas Kanunu bu takip yollarını kapatarak sadece iflas masasına kayıt olma hakkını verdiğinden, cebri icra ve külli tasfiye yolu olan iflas halinde bütün alacaklılar eşit şekilde işlem görmekte ve bu nedenle ferdi icra takiplerine izin verilmemektedir. İflas bir icra yolu olup alacaklı yönünden normal icradaki gibi amaç alacağa kavuşmak olduğundan iflas masasına kaydı yaptırılan alacaklar icra safhasına intikal edilmiş sayılmaktadır. Mükellefler borçlu müşterilerinin iflas etmesi halinde, şüpheli alacak karşılığı ayırabilirler. Ancak, karşılık alacağın masaya kaydının yapıldığı, diğer bir ifadeyle icra safhasına intikal ettiği hesap döneminde ayrılmalıdır. İflas halinde de ayrılan şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kar-zarar hesabına intikal ettirilir.

Öte yandan; 334 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Katma Değer Vergisi için Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılması" başlıklı 5 inci maddesinde, Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesinde yer alan şartların mevcut olması, alacağın ilgili dönemin kayıtlarına girmesi ve katma değer vergisi beyannamelerinde beyan edilmesi halinde katma değer vergisinden kaynaklanan alacak için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilmesinin mümkün olacağı açıklanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesinde belirtilen koşulların bulunması veya alacaklı olduğunuz şirket hakkında iflas kararı bulunması halinde anılan şirketten olan alacaklarınız (KDV'den kaynaklananlar dahil) için şüpheli alacak karşılığı ayırmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.











(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
 
Üst