Tahsilat Makbuzunda Sıra Numarası Sıralaması...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan heerdeem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Selamlar

Tahsilat Makbuzlarında seri numaraları tarih noktasında sıralı olması gerekli evraklardan mıdır?

Örneğin; 1 nolu makbuz 5 ocak, 2 nolu makbuz 4 ocak olabilir mi?

saygıyla

Ynt: Tahsilat Makbuzunda Sıra Numarası Sıralaması...

Elbette ki olamaz. Zaten kendiniz de bunun olmayacağını biliyorsunuz. Böyle mantık dışı birşey nasıl olabilir. :-* >:(

nguroy ' Alıntı:
Elbette ki olamaz. Zaten kendiniz de bunun olmayacağını biliyorsunuz. Böyle mantık dışı birşey nasıl olabilir. :-* >:(

Üstad

Mesleğimizin cilvesi dayanaksız konuşmak bazen sıkıntı verebilir.

Dayanak??

saygıyla

Merhaba,
Herşeyde bir dayanak sorma gibi birşey var.Eminim siz de biliyorsunuz Sayın Heerdeem bunun doğru bir işlem olmayacağını, bunun dayanağı tüm muhasebe bilimidir, ilkeleridir. Geçmişe dönük bir makbuz kesilecekse en azından başka bir cilt kullanılabilir.Yada,
Hocaya sormuşlar abdestsiz namaz kılınırmı?
Hoca: kılınmaz! ama kıldıysan Allah kabul etsin
Saygılarımla,

bence olur yani farklı koçandan önceki tarihe kesilebilir sakıncası yok

Farklı koçan başka birşey .Burda sorulan aynı koçanda sıra takip eden makbuz yaprakları.
Bunun dayanağı ise akıl ve mantık. Siz nasıl geçmiş zamanı ileriye alacaksınız ?onun dayanağı varsa tamam sorun yoktur.

Selamlar

Bende hikayeleri ve özlü sözleri severim;

Nasrettin hocaya sormuşlar.
-Hocam. Dünyanın merkezi neresi?
-Ayağımın altıdır
-Nerden biliyorsun peki?
-İnanmasanız ölçün...

Sayın Güroy

Mantıken tabii tarihler sırayla gider. Ama fatura gibi silseleli olacak diye bir zorunluluk var mı?

Zorunluluk ya da yasak yoksa ben şahsen olabilirliği vardır diye düşünürüm.

saygıyla

peki tahsilat veya tediye makbuzlarında sıra numarası olması zorunluluğu var mı. yani bu makbuzlara numara koydurtmasak olmaz mı.

Numara koymazsanız olur. Şöyle yapılan uygulamar gördüm. Makbuzda basılı sıra numarası yoktur. Kullanıldıkça elle numara konur. Bu mümkündür. Fakat diyelim ki 55 numaralı makbuz 5,/1 ise 54 numaralı makbuz nasıl 4/1 de kesilebilir.
Bunu gören inceleme elemanı ne der? ." siz parayı önceden alıyosunuz makbuzları da uyduruyorsunuz, Satışları da ayarlıyrosunuz." der mi acaba?. :o

Selamlar

Madem kurgu yapıyoruz, olayı şöyle örneklendirelim.Şubesi olan bir şirketiniz var. Merkeze gelen ödemeleri anında kestiniz ve şubenizden ertesi güngelen o anda tahsilat makbuzunuzda yok o yere o günün tarihine makbuz kesmeniz lazım. Karşı tarafta makbuzu o tarihe istiyor.

Her şeyden önce faturada nasıl VUK'DA bariz ikaz var silsile halinde olacak diyor. Tahsilat makbuzunda böyle bir şey var mı?

Eğer yoksa niye kendimize sınır çiziyoruz!!!

saygıyla

Üzerinde bu tartışma yapılan şirketin iç kontrolünden ve kayıtların gerçekliliğinden şüphe ederim.

Önce soralım tahsilat makbuzu nedir. Tahsilatı ispatlayan makbuzdur. Gidin bankaya, para çekin, makbuzu imzalamayın deyin ki memura "kardeş sen bu makbuzu iki gün sonra düzenle"

Siz bunu tartışıyorsunuz işte.

Dayanak kanunlar değil matematik ve ticaret ilmidir.

KAsanızı sürekli para giren bir firma düşünün, bir makbuz sıra atlamış, kasa da tutuyor. demekki veznedar parayı cebe atmış.

Ama bu tartışmasının sebebi de maalesef muhasebe kayıtlarımızın hayali (fiktif) olmasıdır.

Selamlar

Bakınız şunun öncelikle altını çizmek isterim. Bir şeyi güzel yapmak vardır, daha güzel yapmak vardır bir de, öyle olur, kabul edilebilir, idare eder vardır.

Şimdi tarih sıralamasında düzgün olması tabiiki en güzel ve doğrusu. Ama şu şart koşulan fatura gibi evraklardan mı? Değil? yani olabilirliği var diye düşünüyorum.

Son olarak iki hususu belirtmeye çalışarak gereksiz uzatmamaya çalışacağım.

1- Bir kongrede şu hikayeyi duymuştum; Almanya da herşey yasak. Bir şey yapmak için izin alacaksınız. İngilterde her şey serbest. Bir şeyin olmayacağını belirtmek için yasak çıkartılır. Fransa da ise yasak olan herşey serbestir.

Şimdi kanuni metinlerde ben bunu yasaklayan ya da aksini isteyen bir metne rastlamadım. Ama tekrar ediyorum sıralı olması tabii ki en güzeli.

2- Vergi iade fişleri konusunda şöyle bir soruya şöyle cevap verildi."Şubatta
başlayan sigortalı ocak harcamasını gösterebilir mi?" Cevap; "Gösterebilir"....

Böyle bir şeye firmalarda biz girmeyen malı nasıl çıkartırsın demez miyiz?

Mantık burda geçerli değil mi?

saygıyla

Tahsilat makbuzu işi en güzel işi değildir.

Nguroy'dan dayanak istemişsiniz. Tahsilat makbuzunun kanuni bir dayanağı olmaz para işidir. Para işinde kasa ya açık verir ya da vermez. 2+2=4'dür. Basiretli tüccar parasını korumakla yükümlüdür.

Ama sizin verdiğiniz örneğe kanuni dayanak,

Kasa işlemlerinin envanteri VUK'a göre günlük olarak yapılır, Kar/zarar yıllık olarak çıkartılır.

Şubatta işe giren birinin ocakta fiş kullanmasının kabulü bu sebeptendir. Ayrıca şirketten örnek vermişssiniz, girişi olmayan malın çıkışı mı olur diye. Şubatta işe giren biri ocakta aç mı kalacak?

Zaten para girişi bu nasıl yani ? Verdiğim örneğe bakarsanız açık ve net olarak görülüyor.
kasa hareketleri sn. Butterfly ın da belirttiği gibi günlük işlemlerdir. Bankaya gidip parayı bugün yatırdım ama sen bana dün yatırmışım gibi makbuz ver diyebilirmisiniz??? ::)