Taksilerin Üzerindeki Reklamlar

Üyelik
8 Tem 2006
Mesajlar
2
taksilerin üzerindeki reklamlardan elde edilen gelirlerin gelir vergisi ve kdv açısından durumu nedir?Elde ettiği aylık gelire ilişkin faturayı taksicimi yada reklamı verenmi gider pusulasımı kesecek.tşk.
 
Ynt: taksilerin üzerindeki reklamlar

Öncelikle taksi işletmesi basit usuldemi gerçek usuldemi mükellef görünmektedir. basit usulde ise reklam geliri için ft düzenleyecek ancak kdv hesaplamayacaktır. Çünki basit usul mükelleflerin kdv istisnası bulunmaktadır. Gerçek usulde mükellef ise 314 sıra numaralı VUK derki;

- dolmuş işletmecilerinden günlük hasılatlarını dip koçanlı yolcu taşıma bileti ile belgelendirmek istemeyenlerin günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri,

- taksi işletmecilerinin de günlük hasılatlarının fatura, perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma biletiyle belgelenmeyen kısmı için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri,

uygun görülmüştür.

Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.

Diğer taraftan, bilanço esasına göre defter tutan dolmuş ve taksi işletmecileri ise 171 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar uyarınca belge düzenlemeye devam edeceklerdir.

*Burdanda anlaşılacağı üzere belirttiğiniz gibi gider pusulası düzenleme olayı yok. Ft yı düzenleyecek olan taraf taksi işletmesi olduğundan ve de taksicinin mükellef olmasından dolayı gider pusulası düzenlenemez.

ayrıca araçlara verilen reklam için bir yönetmelik var onu okumanızı tavsiye ederim http://www.alomaliye.com/ticari_arac_reklam_yonet_degis_300505.htm burdan öğrenebilirsiniz.
 
Ynt: taksilerin üzerindeki reklamlar

öncelikle tşk ederim.peki ama verdiği taksi hizmetinden ötürü elde etmiş olduğu bir gelir değil elde edilen gelir, bu sebepten dolayı kdv ye tabi olması gerekmezmi?
 
Ynt: taksilerin üzerindeki reklamlar

Taksici hali hazır o işini ne için yapıyor kar amacıyla değilmi. Gün sonunda yada istenildiğinde düzenlediği fatura taksiden normal kazandığı ticari kazancı karşılığında değilmidir. reklamıda kiralama olarak ama kar amaçlı olduğu için yapmaktadır. sanırım gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisinde beyan edilecektir. yani sadece gelir vergisi beyannamesinde yazacağı yer değişecek mükellefiyeti olan basit usul değişmeyecektir. Ayrıca KDV yönünden bir istisna sadece KDV kanunu ile belirlenir. Unutmayınki yazdığım kendi mantığımla kanunlar çerçevesinde yaptığım bir yorumdur. kolay gelsin
 
Üst