Taktire yanlış sevk edilen kdv

MBOZO

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eyl 2006
Mesajlar
131
Konum
K.MARAŞ
2004/02 dönemine ait kdv beyanım verilmediği gerekçesiyle 19/11/2009 tarihinde taktir kom. gitmiş ve 1700 tl kdv ve 1700 tl vergi ziya kesilerek tarafıma vergi ceza ihbarnemsi gönderilmiştir.

Oysaki 2004/02 kdv beyanım vermiştim. Tahakkuk fişini ibraz ettiğimde biz dönemi sehven 2004/02 yazmışız 2004/12 olacaktı dediler ve elimdeki ihbarnemenin dönemini çizerek 2004/12 yaptılar. Tekrar taktire gönderme şansları yok çünkü zaman aşımına uğramış durumda.


Bu durumda vergi mahkemesine gitsem şansım ne olur.
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

Burada bir taktik hatası yapmışsın. VUK'nun 114/4 maddesinde: "4. Vergilendirme veya muafiyet döneminde hata : Aranan verginin ilgili bulunduğu vergilendirme döneminin yanlış gösterilmiş veya süre itibariyle eksik veya fazla hesaplanmış olmasıdır. " demek suretiyle böyle bir tebliği geçerli saymamaktadır. Eğer yapılan tebliğdeki hatayı mahkemede ileri sürseydin vergi dairesi davayı kaybederdi. Ama şimdi tebligat düzeltilerek tekrar tebliğ edilmiş durumda. Geçmiş olsun.
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

Sayın Gürel Yavuz. İnşallah dediğiniz gibi olur. Ancak, önemli olan taktir komisyonunun hakkında karar verdiği dönemdir. Acaba vergi dairesinin taktir komisyonuna sevk ettiği dosyada da aynı hata yapılmış mıdır? Hiç zannetmiyorum. Vergi dairesi tebliğ evrakı üzerinde maddi bir hata yapmıştır. 12 verine 2 yazılması bu kanımı güçlendiriyor. Taktir komisyonunda doğru dönem hakkında karar verilmişse bu doğru karar yeniden tebliğ edilmiş demektir. Bu da sadece dava açma süresini etkiler.

Eğer vergi dairesi ile hiç irtibata geçmeyip dava açsa ve savunmasında ?benim bu döneme ait borcum yok? dese idi VUK 114/4 maddesi gereğince tebliğde hata defisinde bulunmuş sayılıp davayı kazanabilirdi. Kaldı ki re?sen vergi tarhı sadece taktir komisyonunun yetkisinde değildir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili kişilerce de re?sen vergi tarhı yapılabilir. (VUK Mad.30)

Diğer taraftan dosyanın taktir komisyonuna sevki zamanaşımını durdurur. Anayasa mahkemesi 114. maddenin 2. fıkrasını iptal etti ama bu karar 8/7/2010 tarihinde yürürlüğe girecek, dolayısı ile bu davada etkili değil. Yani tebliğ için komisyon kararının tebliğinden itibaren 5 senelik zamanaşımı daha var.

Bence doğrusu dava açmayıp uzlaşma talep edilmesidir
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

yeni öğrendiğim bir durum

vergi dairesi taktire sevki 2004/12 ama taktir kom. kararı sehven 2004/02 olmuş

daireye 2004/02 beyanımızı verdiğimizi salınan vergi ve vergi ziya nın iptal edilmesi dilekçe yazdım.

dairenin taktir komusyonuna (taktire sevki 19/11/209) sevki 2004/12 beyanı olduğu için zaman aşımı süresinin durduğu ve yeniden taktire gönderebileceklerini söylediler.
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

Vergi dairesi zamanaşımının dolmasına 42 gün kala dosyayı taktir komisyonuna göndermiş. Eğer taktir komisyonu karar tarihi ile kararın size tebliği arasında 42 günden fazla süre varsa zamanaşımı süresi dolmuş demektir. Bu durumda zamanşımı itirazında bulunabilirsiniz. Ama eğer vergi aslını daha sonra ödediyseniz değmez. Uzlaşmada vergi zıyaı cezası %90 a kadar hatta daha fazla oranda indiriliyor. Uzlaşma isteyin
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

taktir komusyonu karar tarihi 19/03/2010
bize tebliğ tarihi 26/04/2010

ama vergi dairesinin taktire sevk ettiği tarihte zaman aşımı durmuyormu.
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

zamanaşımının bitimine 5 gün gün kala size tebliğ edilmiş. Yani zamanaşımı yok.
 
Ynt: Taktire yanlış sevk edilen kdv

çok teşekkür ederim. böylece zaman aşımını da daha iyi anlamış oldum.
 
Üst