Tapuda Beyan Edilen Rayiç Değeri gerçeğe uygun değilse değiştirilebilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan barcuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
yaşlı sayılabilecek (emekli değil), okuyup araştıracak kapasitede olmayan (durum tespitidir hakaret değil) bir tanıdığım ev almış. evin belediyedeki raiç değeri 74,00 TL. Tapuda satış işlemleri esnasında 84 TL olarak beyan edilmiş. ancak evin satış değeri bu değerin üzerinde. sonrasında bir yerlerden ceza ihtimali olduğunu duymuş. paçalar tutuşmuş tabi. şöyle bir araştırdım. hemen herkes belediye raiçleri ile gerçek fiyatlar arasında uçurum olduğunu ve kimsenin gerçek fiyatı beyan etmediğini, rayiç değerin biraz üstünde beyan verildiğini söylüyor.

alım satım bitmiş ve tapu kendi üzerine geçmiş. bu durumda tapuda beyan edilen değeri düzeltip gerçek satış değerini beyan etme şansı var mıdır? varsa nasıl?

düzeltme yapılmazsa ceza ihtimali nedir? yani rayiç bedelinin ne kadar üstündeki değerler şüphe çekmekten uzaktır? nihayetinde cahil sayılabilecek bir adam. ceza yeme ihtimali rahtsızlık verici.

Ynt: Tapuda Beyan Edilen Rayiç Değeri gerçeğe uygun değilse değiştirilebilir mi?

barcuk ' Alıntı:
yaşlı sayılabilecek (emekli değil), okuyup araştıracak kapasitede olmayan (durum tespitidir hakaret değil) bir tanıdığım ev almış. evin belediyedeki raiç değeri 74,00 TL. Tapuda satış işlemleri esnasında 84 TL olarak beyan edilmiş. ancak evin satış değeri bu değerin üzerinde. sonrasında bir yerlerden ceza ihtimali olduğunu duymuş. paçalar tutuşmuş tabi. şöyle bir araştırdım. hemen herkes belediye raiçleri ile gerçek fiyatlar arasında uçurum olduğunu ve kimsenin gerçek fiyatı beyan etmediğini, rayiç değerin biraz üstünde beyan verildiğini söylüyor.

alım satım bitmiş ve tapu kendi üzerine geçmiş. bu durumda tapuda beyan edilen değeri düzeltip gerçek satış değerini beyan etme şansı var mıdır? varsa nasıl?

düzeltme yapılmazsa ceza ihtimali nedir? yani rayiç bedelinin ne kadar üstündeki değerler şüphe çekmekten uzaktır? nihayetinde cahil sayılabilecek bir adam. ceza yeme ihtimali rahtsızlık verici.

İlk önce şunu belirteyim kanunlar karşısında bilmemek veya cahil olmak bir mazeret değil. Bilmediğini düşünen biri bildiğini düşündüğü biri veya birilerinden akıl almalı. Bakın şimdi ne güzel yamışsınız (demekki size danışabiliyormuş).

Konuya gelince, zaten rayiç bedelin üzerinde bir satış işlemi gerçekleştirmişler. Eğerki para transferi banka vb. yoluyla olmamışsa gerçek bedelle beyan bedeli arasındaki arasındaki farkı bulmaları zor. Bu nedenle düzeltme yapmanızın gerekmediğini düşünüyorum. Ama illa da yapalım derseler tapu dairesine gidip düzeltme talebinde bulunurlarsa düzeltme yapılabilir.Dolayısıyla harçları falan düzeltilen değere göre tekrar hesaplanacak,öncekine göre çıkan farklar ödenecek.