Tarafıma Bilgi Verilmeksizin Maaşım Düşürüldü

Üyelik
22 Eyl 2016
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Büyükşehir statüsündeki bir ilin, ilçe belediyesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan bir harita mühendisiyim. Yemek ve yol parası dahil 3180 TL olan maaşım son ay 2537 TL olarak yattı ve sebebini sorduğumda taşeron firma ile belediye arasındaki anlaşmazlığın mahkeme tarafından sonuçlandığı ve maaşların buna bağlı olarak düşürüldüğü söylendi. 2016 Ocak ayında gerçekleştirilen ilk iş sözleşmesinde asgari ücretin %130 fazlası olan maaş, mahkeme kararındaki "....Teknik Uzman İşçi asgari ücretin %130 fazlası olan oranın %88 olarak.... uyarlanması" şeklinde değiştirilmiş ve taraflarca (belediye ve taşeron firma) kabul edilmiş. Bu durumla ilgili tarafıma hiçbir bilgilendirme yazısı ulaşmadı. İşçinin maaşın düşürülmesi ile ilgili bilgilendirilmesi, işvrenin yasal yükümlülüğü iken böyle bir mahkeme kararının olması bu yasal yükümlülüğü ortadan kaldırır mı ? Benim bu durumda yapabileceklerim nelerdir?
 
Olay bu noktaya nerden Nasıl geldi bilmiyorum ama taşeron firma ile ilçe belediyesi arasındaki konu/durum ile sizinle işvereniniz/taşeron arasındaki konuların bu noktada birbirinden farklı değerlendirilmesi gerekir,tam olarak Nasıl bir illiyet bağı kuruluyorda böylesi sonuca gidilebiliyor tam anlamış değilim.
Düşüncem;
olayımız çerçevesinde öncelikli nokta taşeron ile aranızda düzenlenen sözleşmenin ücrete ilişkin hükmüdür dolayısıyla bu hüküm kapsamında belirtilmiş olan ücrettir ve bu durum taraflar adına bağlayıcıdır.
Sözleşme imzalandıktan sonra işverenin yönetim Hakkı kapsamı dışında kalan değişiklikler tarafların Rıza'sına,ÖZELLİKLE işci aleyhine sonuç doğuran/doğuracak değişiklikler ise işcinin açık rızasına bağlıdır,bu bağlamda işverence 4857/M.22 uygulanmalıdır.
Yasal açıdan;
a-Genel hükümler yönünden M.401 ve 407 nin son cümlesi,
b-Olaydaki işcinin tabi olduğu özel kanun/İş kanunu(4857)yönünden Maddeler 22-62,24/II-a,e ve f bendin son cümlesi,
dikkate alındığında,işcinin bu uygulama karşısında haklı fesih Hakkı'nın doğacağı düşüncesindeyim.
İşveren m.22 doğrultusunda uygulamaya gitmiyor/gitmemişse işcinin yapması gereken,
yeni ücretle çalışmak istemiyorsa,usülünce buna önce sözlü,sonra yazılı olarak itiraz etmek/düzeltilmesini talep etmek.(esasen bu olayı öğrendiğinden itibaren hak düşürücü süre olan altı iş günü içinde sözleşmeyi,olaya yani sözleşme şartına uymayan bu noksan ücret ödemesine bağlı olarak feshetmek.
Eğer olayı önceden öğrenmiş,diğer ifadeyle hak düşürücü süre geçmiş ise işcinin ücret alacağı halen ödenmemiş olduğu için bu süre yani hak düşürücü süre işlemiyeceğinden,işci bu Hakkı'nı yapacağı görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasından sonra da kullanabilir.
 
Son düzenleme:
Olayın bu noktaya gelmesinin sebebi asgari ücretteki artış. Asgari ücret arttığı için böyle bir uygulamaya gidildiği ve bu yönde bir genelge olduğu söyleniyor. Bu durumda bile işçiyi bilgilendirmeleri gerekmez mi?
 
Her ne/ne şekilde olursa olsun çalışma koşullarında işci aleyhine sonuç doğuran bir konu(bu konu dahil)mutlaka işçiye bildirilmeli/önerilmeli,kabül eder veya etmez ayrı konu.
Olay asgari ücretin artışından kaynaklanıyor,konu yargıya taşınıyor,mahkemede bu kararı veriyor ama bu durumu illaki işcinin kabül etmesi mi gerekir?bence hayır,basiretli işveren ve iş sahibi bunu Zaman'ında öngörecekti,işçiyi yanıltmaya hakları yok,aylık ücreti dışında başkaca gelirinin olmadığı düşünülen işci bu hatanın bedelini sadece niye kendisi ödesin,işverenin hiç günahı/hukuki hatası bulunmasın mı,madem böyle bir durum sözkonusu işveren 22 ci maddeyi neden işletmiyor,tek taraflı uygulamaya gidiyor,sonuç olarak böyle bile olsa bu olayda haklı nedenle işci tarafından fesih gündeme gelir ise mahkeme bu feshi haklı görmese de geçerli fesih sayar düşüncesindeyim.
 
Sn kubrakartal;

sanırım size eksik/hatalı bilgi verilmiş. Kamu ihale sözleşmelerinde idarenin (Belediyenin) tek yanlı değişiklik yapma yetkisi vardır fakat bunlar akti konuları kapsayamaz.( Örneğin ödenecek ücrette değişiklik vb). Mahkemede, bahsettiğiniz genelgeye göre bir ücret indirimine karar veremez.(Kaldıki böyle bir genelgenin varlığıda mantığa uygun değil!)

Yazdıklarınızdan çıkarttığım varsayım şöyle;
1-İhaleye katılan bir başka firma ihale kararına itiraz etmiş Kamu ihale kanunu ihaledeki eksikliklerin düzenleyici işlem ile düzeltilmesi yönünde karar vermiştir.
2- İhaleye katılan bir başka firma ihale kararına itiraz etmiş, sırasıyla Belediye ve Kamu İhale Kurumuna yaptığı itirazlar red edilince Ankara İdare mahkemesine dava açmış ve mahkeme kararı idareye (belediyeye) ve firmanıza ulaşınca bu şekilde bir düzenleme yapılmış gibi görünüyor.

Şayet olaylar bu şekilde gelişmiş ise(ki bana göre olaylar böyle gelişmiş) ne kamu ihale kurumu ne de mahkeme ücretlerin düşürülmesi hususunda böyle bir karar verir, verilebilecek tek karar ihalenin iptalidir.

Başka birşeyler var gibi.
 
Yazdıklarınızdan çıkarttığım varsayım şöyle;
1-İhaleye katılan bir başka firma ihale kararına itiraz etmiş Kamu ihale kanunu ihaledeki eksikliklerin düzenleyici işlem ile düzeltilmesi yönünde karar vermiştir.
kurumu olacaktı, kanunu yazmışım.
 
Başka birşeyler var gibi.
olmaz değil.
.............sebebini sorduğumda taşeron firma ile belediye arasındaki anlaşmazlığın mahkeme tarafından sonuçlandığı ve maaşların buna bağlı olarak düşürüldüğü söylendi.
2016 Ocak ayında gerçekleştirilen ilk iş sözleşmesinde asgari ücretin %130 fazlası olan maaş, mahkeme kararındaki "....Teknik Uzman İşçi asgari ücretin %130 fazlası olan oranın %88 olarak.... uyarlanması" şeklinde değiştirilmiş ve taraflarca (belediye ve taşeron firma) kabul edilmiş.
"Başka bir şeyler var gibi"derken,
Eğer ihale sözleşmesinde çalışacak personele ilişkin "pozisyon ve ücret"tanımları yapılabiliyor/yapılmış,bu durumda işi alan firmanın aleyhine sonuçlar doğurur/doğuruyor ise işi alan firma ihale makamından düzeltilmesini talep etmiş,onlarda buna mahkeme karar versin ki,yük/sorumluluk bizde/belediye de kalmasın,yargı karar vermiş olsun,şeklinde düşünülmüş olabilir mi?
 
olmaz değil.

"Başka bir şeyler var gibi"derken,
Eğer ihale sözleşmesinde çalışacak personele ilişkin "pozisyon ve ücret"tanımları yapılabiliyor/yapılmış,bu durumda işi alan firmanın aleyhine sonuçlar doğurur/doğuruyor ise işi alan firma ihale makamından düzeltilmesini talep etmiş,onlarda buna mahkeme karar versin ki,yük/sorumluluk bizde/belediye de kalmasın,yargı karar vermiş olsun,şeklinde düşünülmüş olabilir mi?

Şeref abi, Kamu ihalelerinde şartname ve sözleşme idare tarafından tek yanlı hazırlanır fakat yüklenicininde rızası ile idare ve yüklenicinin iki taraflı imzalamaları şartı ile yürürlüğe girer. İstekliler ihale şartnamesinde yazan (ücret/vasıf/çalışma saatleri/ vb) şartları önceden bilerek tekliflerini hazırlarlar. Özel kişi alacağı bir malın veya hizmetin satıcısını serbest iradesi ise kendisi seçer, hatta aynı malı veya hizmeti 100 TL'ye satandan değilde 105 TL'ye satandan da alabilir, fakat Devletin böyle bir seçim hakkı yoktur. İhtiyacı olan mal/hizmeti belirler ve istekliler içerisinde en uygun fiyatı verenden o malı/hizmeti almak durumundadır.

Bahsettiğiniz durum benimde aklıma gelen husustur ki, ihaleye katılmış ve elenmiş diğer firmalar açısından haksızlık oluşturacağı için "böyle bir durum var ise" ihalenin iptal edilmesi gerekir. Böylesi durumlarda ne idare "Ben hatalı hesaplama yapmışım veya yaptığım hesaplama asgari ücret arttığı için bana fazla yük getirdi, ücreti düşüreyim" nede yüklenici "ben şartnameyi hatalı okumuşum bu ücretlerle ben zarar ediyorum ücretleri düşürelim" diyebilme hakkına sahip değildir.

Şayet durum böyle ise yapılması gereken ihalenin iptalidir.
 
Üst