Taşeron İşten Çıkarılma

Arkadaşlar Merhaba 2010 Yılından bu yana çalıştığım firmada taşeron olarak fabrika fabrika geziyorum bugün çıkışım verildi ben geçen 10 gün içinde 4 farklı yerde çalıştım şirketim adına bu yasalmıdır örnek ( aa fabrikasında çalışıyor gösterilip arada siğorta bildirimi değiştirilmeden b fabrikasına gönderildim )+ işverenim taşeron oalrak gittiğim firmada işverenin asıl işini yaptırdı + ağır işte çalışabilir raporum olmadan 3 gün çalıştırıldım metal sektöründe 1000 tonluk preslerde + yer değişikliği bildirimi yapılmadan görev yerim defalarca değiştirilmiştir + herhangi bir ikaz yada yazılı belge olmadan işten çıkışım verilmiştir sorularımı cevaplayacak arkadaşlara teşekkür ederim + bunlardan dolayı tazminat hakkım doğarmı mahkemeye başvurmak istiyorum

Eğer 2010 yılından bu yana çalışıyorsanız tabi ki tazminat hakkınız doğar.Haber verilmeden ve işveren tarafından çıkarıldığınız için hem kıdem hem de ihbar tazminatı almak hakkınız var.Elinizde söylediğiniz iddaaları kanıtlayacak evraklarınız varsa veya bu olanlarla ilgili şahitler varsa kesinlikle kazanırsınız.Bence önce işveren ile bir görüşüp haklarınızı isteyin ve anlaşmaya çalışın.Eğer işveren kötü niyetliyse ve birşey vermezse kendisini SGK'ya şikayet edeceğinizi ve alacaklarınız için dava açacağınızı söyleyin.Tabi bir avukat ile görüşün ve öyle davayı açın.

isten cikarilma sebebiniz nedir???
belirttiginiz konular,isten cikartilmadan once siz sebep gostererek ayrimis olsaydiniz , tazminat talep etmek icin hakli sebepler olurdu,ama artik hic bir onemi yok.
su an tek onemli olan, isten cikartilma sebebinizdir.
Isverenin hakli bir sebebi yoksa, tazminatlarinizin odenmesi gerekir elbette. Hakli sebebi varsa hic bir sey alamazsiniz.

kerem kardeşim yazılı beyanda bulunmadan 5 gün içinde 5 farklı yere çalışmaya yolladı joker elemanmışım falanda bende kabul etmedim git istifa et dedi ben etmem siz çıkarın dedim hergangi bi imzada atmadım içerdeki maaşım hesaplandı bordrom verildi bu kadar istemediğm bir bölüme yere başka bir şirkete taşeron olarak gitmek zorundamıyım böyle bir kanun varmı

hayır yok 20 gün önce yine giriş çıkış yapmıştım yeni sözleşme imzalamadım 3 gün ayrıldım geri çağırdılar siğorta girişim tekrar yapıldı yeni sözleşme olmadı sonuçta eski sözleşme bu şekilde geçersiz sayılıyo araştırdığım kadarıyla daha detaylı yardımcı olursan sevinirim kardeşim

20 gün önceki çıkışınız, kendi isteğinizle istifa edip ayrılmak şeklindeyse,
20 günlük çalışma için kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz mümkün değil,
20 gün önce ayrılırken herhangi bir sebep bildirmediyseniz, ama ayrıldığınızı bildirdiyseniz, dava açıp kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz elbette.
Yok 20 gün önce işe gitmemeye başladıysanız ve işveren de devamsızlık nedeniyle sözleşmeyi feshettiyse, geçmiş ola sn. matadores

Katılıyorum.
Önce bu iş ilişkisindeki genel durumu net olarak öğrenmek için şikayet hakkınızı kullanıp,teftiş neticesini öğrenmeniz,sonrasında buradan çıkacak sonuca göre dava açıp/açmayacağınıza karar vermeniz daha uygun olacaktır.
Aksi takdirde sn.Keremcem beyin dediği gibi son olayda "devamsızlık" nedeniyle fesih olmuşsa(dolayısıyle buna bağlı olarak çıkışınız verilmiş ise) davacı olsanızda,dava sonucunda Karar lehinize çıkmayabilir.

yok kardeşim devamsızlık etmedim örnek: cuma çıkışımı verdim pazartesi geri çağırdılar devam ettim işleri bitti 15 20 gün geçti işte kendileri çıkardı sebepse başka bir yere göndermek istemeleri ve kabul etmemem buna hakları varmı bana 15 gün önceen yazılı olarak bildirmek zorunda değillermi? ağır sanaayinde çalıştırdılar ağır işte çalışabilir raporum olmadan burda bi tazmin hakkı doğmazmı ? beni bir yerde gösterim 5 farklı fabrikada çalıştırdılar bu suç değilmi ? taşeron gönderdikleri fabrikadan pazr mesaileri için %100 dür diye kaşeli yazılı belge aldım şirketim %100 alıp %50 verdi bana bu suç değilmi ?

yok kardeşim devamsızlık etmedim örnek: cuma çıkışımı verdim pazartesi geri çağırdılar devam ettim işleri bitti 15 20 gün geçti işte kendileri çıkardı sebepse başka bir yere göndermek istemeleri ve kabul etmemem buna hakları varmı bana 15 gün önceen yazılı olarak bildirmek zorunda değillermi? ağır sanaayinde çalıştırdılar ağır işte çalışabilir raporum olmadan burda bi tazmin hakkı doğmazmı ? beni bir yerde gösterim 5 farklı fabrikada çalıştırdılar bu suç değilmi ? taşeron gönderdikleri fabrikadan pazr mesaileri için %100 dür diye kaşeli yazılı belge aldım şirketim %100 alıp %50 verdi bana bu suç değilmi ?

Önce bu iş ilişkisindeki genel durumu net olarak öğrenmek için şikayet hakkınızı kullanıp,teftiş neticesini öğrenmeniz,sonrasında buradan çıkacak sonuca göre dava açıp/açmayacağınıza karar vermeniz daha uygun olacaktır.

Bazı konularda haklı olabilirsiniz ama haklı olduğunuz yönler sonuca ilişkin yeterli olmayabilir
Bu nedenle tavsiyem,şikayet hakkınızı kullanarak sonucu görmeniz,buna göre de karar vermeniz

İstifa etmişsiniz, istifa eden kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Pazar mesaisi dediğiniz , hafta tatilinde çalışma ise eğer, %100 zam dediğiniz olay, zaten hafta tatilinde çalışmadan tatil yaptığınızda da o günün ücreti normal aylık ücretiniz içinde ödendiğinden,
o gün çalışırsanız 1 günlük ücret daha almaya hak kazanırsınız.
O gün çalışmanız karşılığında, örneğin günlük ücretiniz 1TL ise ve size 1,5TL ödendi ise, yanlış birşey yok bu noktada .

Ayrılmadan veya işten çıkartılmadan önce, bu belirttiğiniz sebepleri işverene bildirerek sözleşmenizi feshetmiş olsaydınız, tazminat hakkınız olabilirdi, ama ayrıldıktan sonra , beni daha önce tehlikeli ve ağır işlerde çalıştırmışlardı, veya 10günde 5 farklı yerde çalıştırdılar , diyerek tazminata hak kazanabilmeniz mümkün değil. Bu sebeplerle tazminata hak kazanabilmeniz için, bu sebepleri belirterek işten ayrılmanız gerekirdi.
En fazla ihbar tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz diye düşünüyorum