fonradar

Taşerona Yaptırılan İşlerde Asgari İşçilik

meduzam

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
457
Konum
ankara
İhaleli aldığımz işi taşerona verisek.ssk işveren kaydı nasıl olacak hem biz hem de taşeron ssk dosyası mı açacak.
Ayrıca işin tamamını taşerona yaptırsak bizim ssk dosyası açmamıza gerek var mı. Bı durumda asgari işçilik incelemesi nasıl yapılıyor. Taşeronun bildirdiği işçiler üzerinden %25 indirimli işçik hesaplamızı mı yapılıyor.yoksa taşeron bize faturamı kesiyor bu konuda ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var.
 
Ynt: taşerona yaptırılan işlerde asgari işçilik

taşeron sizin işyeri numaranıza bağlı alt işveren olarak dosya açacak, forumda çok detay var aramanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: taşerona yaptırılan işlerde asgari işçilik

Merhabalar, öncelikle aldığınız iş hayırlı uğurlu olsun, Çalışma Mevzuatı açısından Yapmanız gerekenler ise;

1) Siz yer teslim tutanağını alarak bir SSK İşyeri açacaksınız
2) Bu işyerinizi bölge Çalışma Müdürlüğü ne kaydettireceksiniz
3) İşin şartnamesine bağlı olarak belirli nitelik ve sayıda personel istihdam etmeniz gerekli ise ki genelde istenir bu personelleri temin ederek kendi işyerinizde göstermelisiniz.
4) İşinizin tahmini asgari işçilik tutarını belirledikten sonra işinizin tamamlanma süresini ve personel sayınızı karşılaştırarak oluşabilecek farkı belirlemelisiniz.
5) Yukarıdaki işlemlerden sonra İşin niteliği incelenmeli ve işin niteliğine göre bir Asgari işçilik Planı oluşturulmalıdır. Bundan kastım Asgari işçilik İnceleme seçeneklerinden ( % 25 İndirimli- Faturalı İnceleme- Yeni Tebliğ İle Yeminli Mali Müşavir Raporu ) hangisinin size en uygun olduğunun belirlenmesidir.
6) Bu arada Alt taşeron kullanmaya karar verirseniz;
a) Alt yüklenici ile sıkı bir sözleşme yapılmalıdır. ( İşin tanımı, şekli, zaman planı, işçi sayısı ve niteliği, SSK ve Ücret ödemelerini gerçekleştirme biçimleri, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ...)
b) Alt yüklenici ile antlaşma yapıldıktan sonra (alt yüklenicinin taşeronluk numarası alabilmesi için bu sözleşmenin örneğini de SSK ya vermesi gerekmektedir) kendilerine Alt yükleniciniz olabilmeleri için SSK ya hitaben yazdığınız bir dilekçe vermelisiniz.
c) Alt yükleniciniz bu dilekçe ve diğer evrakları ile SSK işyerini açarak Bölge Çalışma Numarasını alır ve alt taşeronunuz olarak işlem görmeye başlar.

Alt Taşeronların yatırdığı tüm ssk lar sizin dosyanıza kaydedilir, Alt taşeronun size kestiği faturalarda işçiliğinizin hesabında kullanılabilir yalnız kesilen faturalar ihaleli işin kalemlerinden olmalıdır (Kaldırım taşı döşenmesi, Demir kaynaklama gibi). Muallak ( Hizmet Bedeli, Danışmanlık bedeli) faturalar ileride size ek bir iş çıkaracaktır.

İşin tamamını taşeron yapsa dahi SSK Asgari İşçilikle ilgili taşeronları değil olarak sizi muhatap alacaktır. Bu nedenle Sizde Taşeronunuzu muhatap alarak, Antlaşmanızda asgari İşçilikle ilgili olan maddeleri çok iyi ve açık bir şekilde belirtterek işçilik açıklarını taşeronunuzdan talep etmelisiniz. SSK ya ödeyeceğiniz işçiliklerden alt yükleniciniz hiçbir surette sorumlu olmayacaktır.

Bu arada taşeronunuzun tüm SSK ve Personel Ücreti borçlarından da siz sorumlusunuz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, umarım size yardımı dokunur, Yine sormak isterseniz yardımcı olmaya çalışırım
Saygılarımla,
 
Üst