Taşeronun malzeme işçlik giderlerinin geçici vergiye dahil edilmesi gerekiyormu.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan neslisah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Taşeronun malzeme işçlik giderlerinin geçici vergiye dahil edilmesi gerekiyormu.

Sana bu konuda muhasebe ile ilgili en az 20 kitabı bulunan profosör Ahmet Kızılın cevabını da aktarıyorum
DURUMU PEKİŞTİRMEK İÇİN

SORU
İnşaat işinde vergilendirme

İnşaat işi 01/01/2010 da başladı bitiş 30/06/2010. Bu durumda iş yıllara sari sayılmıyor.
İnşaat giderleri
Ocak ayında 1500
Şubat ayında 2000
Mart ayında 3000
Nisan ayında 1000
Mayıs ayında 2000
Haziran ayında 1500 olsun
gelir ise haziran ayında fatura kesilsin 13000 tl
Bu durumda 1 dönem geçici vergi beyannamesine ocak mart aylarına ait giderleri gösteriyor musunuz?
Caferli sordu. [ 2/4/2010 5:58:08 AM]

KARŞILIKLAR

İNŞAAT İŞİNDE VERGİLEME
Sayın Caferli
İş bir yıl içinde tamamlansa da muhasebe prensiplerine ve gelir tablosu prensiplerine göre gelir ve giderler ilgili oldukları dönem itibariyle karşılaştırılırlar. Söz konusu iş tamamlanıp faturası kesilinceye kadar yapılmış olan giderler henüz maliyet haline dönüşmemiştir. Dolayısı ile bu işe ait giderlerin gelecek aylara ait giderlerde (180) veya 170 kodlu hesapta takip edilmesi fatura kesildikten (geliri oluştuktan) sonra inşaat maliyetlerine aktarılması daha doğrudur.
Dolayısı ile ilk geçici vergi döneminde gider olarak gösterilmemesi gerekir.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 2/4/2010 9:14:17 AM]

Ynt: Taşeronun malzeme işçlik giderlerinin geçici vergiye dahil edilmesi gerekiyormu.

Merhaba,
Konuya biraz farklıyaklaşmak istiyorum.Bütün yazışmalarda taşeron firmanın br inşaatı küllen yaptığı gibi bir izlenmie kapıldım.Yıllara sari inşaatın GV kanunu 42 ve 44. maddelerinde anlatıldığını hepimiz biliyoruz.Sorudaki Taşeron firma işin sadece bir bölümünü yerine getirecektir.Ayrım burada yapılmalıdır.Bu bir taahhğt işimidir yoksa bir hizmet ifasımıdır.Benim kanaatim taahhüt işi değil hizmet ifasıdır.Hizmetin bedelini işin tamamlanmasını müteakip alacak olmasının bir önemi yoktur.Dolayısı ile hizmetin yapılması ile iligili olarak yapılan giderler geçici vergi döneminde dikkate alınmalıdır.

Taahhüt işi bittiğinde hangi döneme denk geliyorsa, o dönemin geçici vergisine dahil edilmelidir.