fonradar

Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba üstadlarım ve meslekdaşlarım.
Tasfiye halinde dağıtılmamış geçmiş yıl karlarının durumu ile ilgili uygulamasını bilen; bu konuda tecrübesi ve bilgisi olanlardan yardımcı olmalarını rica edeceğim. Şimdiden bilgilerini ve yardımlarını paylaşan üstadlarıma ve meslekdaşlarıma teşekkür ederim.

Olay kısaca şu:
2009 yılında tasfiyeye girmiş bir limited şirketin geçmiş yıl karları ve geçmiş yıl zararları örnek olarak şu şekildedir.

2005 yılı dağıtılmamış karı : 20.000 TL
2006 yılı dağıtılmamış karı : 30.000 TL
2007 yılı dağıtılmamış karı : 10.000 TL

2008 yılı zararı : 30.000 TL
2009 yılı zararı : 10.000 TL
2009 tasfiye zararı : 15.000 TL
2010 tasfiye kapanış zararı: 10.000 TL

yukarıdaki rakamlar hepsi birbirinden bağımsız.
1-Tasfiyede kapanışı yaparken elde edilen karlar daha önce olduğu için acaba bu karlar ortaklara dağıtılmış sayılarak muhtasar beyannamede yüzde 15 stopaj hesaplanacak mıdır?
2-Yoksa 570 nolu kar hesapları ile 580 nolu zarar hesapları önce (her ne kadar elde edilen dağıtılmamış karlar önce olsa da) birbirine virman edilip daha sonra ortaklar hesabına virman edilerek olumlu bir fark olursa mı (yani karlar zararları geçerse sonuçta kar kalırsa) stopaj hesaplamak gerekir?
Bu sorumda enflasyon düzeltmesi yoktur. Sadece kar ve zarar olarak düşünüp ona göre yardımcı olmanızı rica ederim.
 
Ynt: Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Karlardan sonraki yıllarda oluşan zararların kar dağıtımına engel değildir
Sadece önceki yıllar zararları düşülür
sizin örnekte ki geçmiş yıllar karları dağıtılabilinir
fakat unutulmamalıdır ki tasfiye döneminde kar dağıtımı genelde hoş görülmez çünkü eğer tasfiye döneminde kar dağıtımı yapılır ve tasfiye sonunda devlete olan borçlar yada ticari borçlar ödenemezse bundan dolayı tasfiye memuru sorumlu tutulur
çünkü tasfiye bitmeden belkide şirketin parası yetmeyeceği belli olmadan para kaçırır gibi kar dağıtmak hiç hoş karşılanmaz ve genelde bunun suçuda tasfiye memurunda olur
 
Ynt: Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Sayın APAÇİ.
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. belki ben yazarken yanlış yazdım. mesele kar dağıtımı değil. mesele tasfiye kapanış aşamasında 570 ve 580 nolu hesaplardaki bakiyeleri kapatıyorum. karlar, zararlardan daha önce olduğu için birbirine virman yapsam bile stopaj hesaplanması gerekiyor mu? yoksa herhangi bir karar alıp kar dağıtımı yapalım diye bir olay yok.
aklımdan geçeni yazıyorum eğer bir yanlışlığım varsa lütfen uyarın.
bütün hesaplar sonuçta tasfiye hesabı ile ya da genellikle ortaklar cari hesabıyla kapatılıyor ve sıfırlanıyor. 570 ve 580 nolu hesaplarla ilgili genellikle önce birbirlerine virman yapılıyor. arada kalan fark ortaklar cari hesabıyla kapatılıyor. eğer karlar zararlardan çok ise sonuç pozitif olduğundan aradaki fark, muhtasar beyanname ile beyan edilip yüzde 15 stopaj hesaplanıyor. yok eğer aradaki fark negatifse yine ortaklar cari hesabıyla kapatılıyor ve fark negatif olduğu için yani zarar olduğu için herhangi bir beyanname vermek yok. aklımdan geçen bunlar. dediğim gibi yanlış düşündüğüm bir şey varsa lütfen uyarın.
fakat en baştaki örneğimde şöyle bir durum var. elde edilen karlar çok önceki yıllar. zararlar ise en son yıllar. tasfiye kapanış aşamasında hesapları kapatırken 570 ile 580 nolu hesaplar birbirine virman yapılıp kapatılabilir ve aradaki fark olumlu olursa yani kar fazla çıkarsa (570>580 ise) aradaki fark kadarmı muhtasar beyanname vermek gerekir yoksa hiç böyle bir şey yapılmaz 570 nolu hesapta ne varsa olduğu gibi muhtasar beyannamede beyan edilir ve yüzde 15 stopaj hesaplanır?
lütfen bu yazdıklarımı ilk başta yazdığım örneğimle karşılaştırarak düşünür ve yardımcı olursanız çok sevinirim. saygılar.
 
Ynt: Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Üstadım dağıtılmayan karlardan stopaj ayrılamaz
Söylediğiniz şekilde dağıtılmamış ve zararlardan mahsup edilmiş ve kalmayan kar ın dağıtımı olmaz ve stopajda gerekmez çünkü dağıtılmış bir kar kalmamıştır veya ortağın elde etmiş olduğu bir kar yoktur
 
Ynt: Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Merhaba ayrıca kar dağıtımı safi kar üzerinden yapılır. safi kar= dönem karı-geçmiş yıllar zararı.... ilk önce geçmiş yıl karları ile geçmiş yıl zararlarını mahsup etmelisiniz...
 
Ynt: Tasfiye kapanış aşamasında geçmiş yıl karlarının durumu

Sayın APAÇİ ve Sayın mehmet_kulte çok teşekkür ederim ilginiz ve yardımlarınız için.
anladığım şudur. eğer bir yanlış anlamam var ise lütfen uyarın.
geçmiş yıllar karlarını geçmiş yıllar zararlarına virmanlıyoruz. zararlar çoksa herhangi bir stopaj yok. karlar çok ise stopaj hesaplanması gerekir o da gerekli işlemlerden sonra. kafama takılan olay karların çok önceki senelerde elde edilmesi, zararların ise bundan sonraki dönemlerde elde edilmesiydi. dediğim gibi yanlış bir anlamam var ise lütfen uyarınız. tekrardan çok teşekkür ederim. saygılar.
 
Üst