uyumsoft

Taşıma Koop. Hissesi Satışı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nizo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi

nizo

Katkı Sunan Üye
bir müşterim şehiriçi minibüsle taşıma işine son verdi aracını sattı faturasını kesti kdv ödedi buraya kadar orun yok fakat aynı tarihte taşıma koop. hissesini de noter aracılığı ile satmış bununla ilgili herhangi bir işlem henüz yapmadım neler yapmam gerek bilgisini paylaşanlara şimdiden teşekkürler.

Sayın nizo,

KOOPERATİFLER KANUNU (1)
Kabul Numarası : 1163
Kabul Tarihi : 24/4/1969
.......
V - Ortağın ölümü ve ortaklığın devri:

Madde 14 - Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer.
Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir.
(Değişik: 6/10/1988 - 3476/3) Ortaklık devredilebilir. Yönetim kurulu,ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması halinde, bu kişiyi ortaklığa kabul eder.
.......

sayın Akça,
ilginiz için teşekkür ederim.bu durumda ne yapmalıyım, benim müşterim koop. hissesini sattı ve benim müşteri için herhangi bir bilgdirimde bulunmam gereken beyanname vs. varmı.hisse satışından kar elde etti bu karı yıllık gelir vergisinde menkul sermaye iradı olarakmı beyan etmem lazım?
daha önce hiç koop hisse satışı işlemi yapmadığım için bilgilerinize ihtiyacım var

KOOP

Başka Başlık açmak istemedim Bu konu biraz yakın olunca burda sormak istedim.

KOOPERATİFLER KANUNU (1)
Kabul Numarası : 1163
Kabul Tarihi : 24/4/1969
.......
V - Ortağın ölümü ve ortaklığın devri:

Madde 14 - Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer.

Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir.

SORUM ;
1-Kooperatif Tasfiye Halinde ise Mirasçılara bu ortaklıktan kalan borcun geçmesi doğal mıdır ?
2-Ana sözleşme Tasfiye Halindeyken Yukarıda Belirttiğiniz madde veya başka maddeler konabilir mi ?
3- Kooperatif Başkanın Ortalarda olmaması ve Yurtdışına kaçmış olması halinde Kooperatif fesh edilebilir mi ?
4-95 Yılından Beri Bekleyen Kooperatifin Belediyeye borcu 15.000 YTL İken 2006 Yılına gelindiğinde borç ne olmuş olabilir ?

Sayın MERAKLI,
1- Konut yapı kooperatifi anasözleşmesinde ölen ortağın, "Ölen ortağın kanuni mirasçılarının üç ay içinde temsilci tayin ederek kooperatife bildirmeleri halinde, ortaklık hak ve yükümlülükleri kanuni mirasçıları lehine devam eder." maddesine istinaden kanuni mirasçılarının kooperatife karşı hak ve yükümlülükleri devam eder.
3- Anasözleşmenin ortaklıktan çıkarılma maddesine ve ifadenize göre yurt dışına kaçma durumundan dolayı yönetim kurulu başkanlığından, dolayısıyla da ortaklıktan çıkarılması sağlanır. Yeni yönetim kurulu, kalan üyeler ve yedekten gelecek bir üyeyle oluşturulur. Genel kurulca alınacak bir kararla da tasfiye haline girilebilir.
4- Borcun mahiyetini bilmemekle beraber, elbetteki 2006 yılına ait borç miktarı da artmıştır.

Sayın nizo,
Menkul sermaye iradı olarak gelir vergisi beyanına dahil etmeniz gerekir düşüncesindeyim.
Selamlar...

Sayın nizoya cevap

Kooperatifteki hissenin satılması konusu GVK Mükerrer 80./4. maddesi ile ile düzenlenen değer artış kazançları ile ilgilidir. Mezkür maddede “4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar.” Vergi konusu edilmiştir.

Ortalık hakları ve hisseleri, her türlü ekonomik ortaklıklarda, ortakların hisse senetlerine bağlanmamış olan paylarını ifade etmektedir. Dolayısıyla kooperatif şirket ortakları payları tanımın içinde yer almaktadır.

Safi kazanç, ortaklık pay ve hisselerinin elden çıkarılmasından elde edilen kazançtan söz konusu payların iktisap bedellerinin düşülmesiyle bulunacaktır. Elden çıkarma giderleri varsa bunlar da ayrıca indirilecektir.

İktisap bedeli normal olarak ortağın şirket nominal sermayesindeki payıdır. Kooperatif ortaklıklar değişir sermayeli olduklarından, ortaklık payı ortağın kooperatife ödediği aidatların toplamı olur.

Diğer taraftan bu kabil kazançların belli bir kısmı vergiden müstesna tutulmuştur. Bu istisna 2005 yılı kazançları için 13.000 YTL’dir. Eğer ortaklık hissesi değeri ile (Yani ortağın kooperatife ödediği aidatların toplamı ile) ortaklığın devir bedeli arasında olumlu fark 2005 yılı için 13.000 YTL’ yi geçmiyorsa, bu kazancın beyanı gerekmez. Eğer geçiyorsa sadece geçen kısmı için beyanname verilir.

Bu durumda sizin yapacağınız işlem eğer yukarıda açıklanan şekilde bir kazanç meydana gelmişse dönem sonunda beyanname vererek bunun vergisini ödemektir.
-----------------------