Ynt: Taşıt kira
taşıt kira geliri; GVK 103. maddesindeki 2.dilim olan 22.000.-TL yi geçmiyor ve beyana tabi bir geliri yok ise beyanname verilmeyecek.
Ancak dilimi aşarsa beyanname verilir yada beyannameye dahil edilir.
Çünkü; Gelir Vergisi Kanununun 70?inci maddesinin birinci fıkrasında; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm gereğince, aynı maddenin 8 numaralı bendinde sayılan motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradıdır. denilmektedir.
Bu nedenle GVK 103. maddeki 2.dilimi geçiyorsa beyanname verilecek, sınırı geçmiyorsa beyanname verilmeyecek. ( tabi beyana tabi ve 103 maddedeki 2.dilimi geçen başka bir geliri yoksa)