tavsiyenize ihtiyacım var.

Herkese merhaba, ben bu işe yeni başladım 3 ay kadar oldu smmm bürosunda çalışıyorum. bu meslekte ilerleyeceğim ama yönümü hangi tarafa çevirmem gerek bilmiyorum büro mu yoksa şirket mi? her iki alanda da çalışan arkadaşlar artıları eksileriyle tavsiyede bulunabilir mi?

Herkese merhaba, ben bu işe yeni başladım 3 ay kadar oldu smmm bürosunda çalışıyorum. bu meslekte ilerleyeceğim ama yönümü hangi tarafa çevirmem gerek bilmiyorum büro mu yoksa şirket mi? her iki alanda da çalışan arkadaşlar artıları eksileriyle tavsiyede bulunabilir mi?
Merhaba kardeşim,
Ben kendimden yola çıkarak 2015/Eylül dönemimde lise stajyeri olarak girdiğim şirkette 10.senem
Şirket üzerinden bu meslek yolunda ilerlemek istersen öğreneceğin alacağın deneyim büroya göre eksik olacak bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
Fakat şirket içinde işleyişler şu yönden biraz iyi kurumsallaşma açısından düzen olarak biraz daha önde diyebilirim.
Bir zamanlar şirketteki işim bittikten sonra yani mesai bitiminde dışarıda ofis-büro ya hem destek hemde deneyimim artması açısından gidiyordum.
Çünkü şirket üzerinde bakacağın defterler belli olduğu gibi işlerde aynı şekilde.
Fakat ofiste yada büroda her türlü esnafla içli dışlı olduğundan dolayı bu başlangıç noktan olabilir diye düşünüyorum. Çay demleme temizlik yapma kısımlarını kafaya takma hepimiz geçtik o yollardan diye düşünüyorum.
Diyeceklerim bunlardır kafana takılan ince detaylar varsa sorabilirsin.

Merhaba kardeşim,
Ben kendimden yola çıkarak 2015/Eylül dönemimde lise stajyeri olarak girdiğim şirkette 10.senem
Şirket üzerinden bu meslek yolunda ilerlemek istersen öğreneceğin alacağın deneyim büroya göre eksik olacak bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
Fakat şirket içinde işleyişler şu yönden biraz iyi kurumsallaşma açısından düzen olarak biraz daha önde diyebilirim.
Bir zamanlar şirketteki işim bittikten sonra yani mesai bitiminde dışarıda ofis-büro ya hem destek hemde deneyimim artması açısından gidiyordum.
Çünkü şirket üzerinde bakacağın defterler belli olduğu gibi işlerde aynı şekilde.
Fakat ofiste yada büroda her türlü esnafla içli dışlı olduğundan dolayı bu başlangıç noktan olabilir diye düşünüyorum. Çay demleme temizlik yapma kısımlarını kafaya takma hepimiz geçtik o yollardan diye düşünüyorum.
Diyeceklerim bunlardır kafana takılan ince detaylar varsa sorabilirsin.
kafamda bir planlama yaptım. smmm olmak istiyorum fakat büro açmak istemiyorum şirketlerde devam edeceğim o yüzden 1 kaç sene büroda pişip öyle geçmeyi düşünüyorum. peki şirketler büro kadar yorucu değil diiyolar katılıyor musunuz

kafamda bir planlama yaptım. smmm olmak istiyorum fakat büro açmak istemiyorum şirketlerde devam edeceğim o yüzden 1 kaç sene büroda pişip öyle geçmeyi düşünüyorum. peki şirketler büro kadar yorucu değil diiyolar katılıyor musunuz
Eğer büro açmayı düşünmüyorsanız tabi ki. Büro' da dediğiniz gibi belli bir süre durduktan sonra şirkete geçmeniz sizin için daha da iyi olacaktır. Daha da iyiden kastım işe odaklanma ve pratik açısından eliniz ve düşünceleriniz daha hızlı olacaktır.
Sorumuza gelecek olursak şirketten şirkete çok fark eder. Elindeki projeler, yapılan işin büyüklüğü gibi vs. şeyler belirler yoğunluk açısını.
Genel olarak bakılırsa şirket olarak değil de muhasebe olarak hep bir yoğunluk bir iş çıkıyor. :)

Selamlar, projeksiyonu ileriye tutmanı tavsiye ederim. Zira dijitalleştikçe süreçler değişiyor, büyük işletmeler muhasebeyi bünyelerine alıyor, dijitalleştikçe büroda fatura işlemi biteceğini öngörüyorum daha çok danışmanlık,mentörlük gibi pozisyonlara evrileceğini düşünüyorum. Teknolojiyi takip eden ve uygulamada ve mevzuat iyi olanlar ciddi manada aranan isim olur. E defter süreçlerinden sonra çok meslek mensubu bu işlemleri yapamadı ya başkasına ücretle yaptırdı ya da devretti. Bence şirket/büro denkleminden öte bir bakış açısı ile yaklaşmanı öneririm.

Merhaba,

İki tarafta da çalıştım. Tavsiyem en az iki yıl büroda genel işleyişi öğrenmen. Büro açma planın yoksa bile çok faydası olacağından emin olabilirsin. Tabi bu iki yıllık sürecin fiş fatura ile geçmemesi gerekiyor.

Merhaba,

Şirketlerde çalışan muhasebe birimlerinin yaptığı işlerle, muhasebe bürolarında yapılan ortak işlerde vardır ama kesişen kümesi daha kalabalıktır. Muhasebe bürolarında muhasebe fişleriyle başlarsın, ancak şirketlerde muhasebe fişi işin bittiği noktadır nerdeyse, cari hesap mutabakatları, banka işlemleri, çek senet protestoları, faktöring işlemleri, kasa, avanslar, kasa açıkları vs. vs. sahanın ortasındasın, tribünde değil.

Malı sevk edeceksin mesela, kabul edilmeyecek oradan başka firmaya göndereceksin, irsaliye iptal edilecek, yenisi kesilecek, adam faturaya itiraz edilmesin diye reddetme süreci daha zor olan temel fatura kesecek, bazen sen aynı amaçla temel fatura kesmen gerekecek, kur farkı, fiyat farkı vs. vs. muhasebe bürosunda fazla oyalanma bence, çünkü bu dediğim işlemleri görüp pişmen lazım, sen muhasebe fişi keseceksin bürolarda, ama şirketlerde fatura, banka, çek, senet ilgili modüllere girecek ve muhasebeleştirme çalıştıracaksın ve anlık muhasebeleşecek falan falan.....

Velhasıl şirketlerin iç muhasebesiyle, muhasebe bürosundaki süreçler çok farklı. Diyemem ki birisi ötekisinden daha değersiz veya değerli. Ancak hedefin şirketse orda pişmen daha mantıklı olacaktır. Sahanın içinde olman lazım sonuçta.

Ancak en kıymetlisi nedir dersen o başka bir şey; sanırım bilmeden benim gençliğimdeki en büyük şansımdı; muhasebe bürolarında bakılan bazı büyük mükelleflerin defterleri kendi işyerlerinde tutulur. Ayda bir kaç kere muhasebe elemanlarından birinin gidip kontrol etmesi, gerekir. Eğer bu tarz firmalar varsa çalıştığın büroda (Yoksa da bu tarz işlere bakan bir meslek mensubunun yanına git çalışmak için) , bu mükelleflerin işleriyle mutlaka ama mutlaka sen ilgilenmelisin, o defterlerden sen sorumlu ol. Hem büroda olursun, hem de sahada, işte en kıymetlisi budur. Ben ilk başladığımda muhasebe bürosuna bir süre sonra Üstad bu işleri bana vermişti. Günlerimin çoğu bu firmalarda geçmeye başlamıştı. Hem farklı sektörlerde ön muhasebe dahil, bütün işlemlere vakıf oluyorsun, hemde bürodaki işlerle sigorta vs olaylarının içerisinde oluyorsun. Bana kalırsa maksat tecrübeyse, en değerlisi bu sistem senin için. Hem büro muhasebesi, hem şirket muhasebesi, üstelik farklı sektörlerde. Bir kaç hayatlık tecrübe kazanıyorsun inan bana......

Saygılarımla,