Tayin Yolu İle İstifam İstenmekte

tayin yolu ile istifam istenmekte

Merhaba,
Özel bir bankada çalışmaktayım.Kurum IK birimi sözde performans ve yöneticilerimin benden memnun olmadıkları ve kadro acıgı oldugunu belirterek Zonguldak'a tayınımın çıktıgını ve 6 iş gunu içerisinde Zonduldakta gorev yapmam gerektiğini söylediler.14 yılı aşkın suredır kurumda çalışmaktayım.Ankarada ailem ile birlikteyim, okula giden bir oglum ve eşimde Ankarada çalışmakta..Zonguldak'a gitmez isem istifa mı etmiş olurum?İşsizlik sigortasından faydalanabilir miyim ?Kurum çıkışımı ne adla verecektir?Profesyonel yardım alacagım ama sizlerinde görüşlerini rica ederim.

Son düzenleme:
Girişte yapmış olduğunuz bireysel sözleşme önemlidir. Bu sözleşmede bulunduğunuz ilin sınırları dışında çalışmayı kabul ettiyseniz yapacak birşey yok. Aksi halde tazminat alarak ayrılma hakkınız doğar.

sözleşme üzerinde herhangibir ilin adı yer almamakta sadece ilgili kuruluslarda verilecek görevler ibaresi mevcut,sonuçta 14 yıl boyunca ankaradayım,herhangıbır gorev yada tayın durumu ıstemedım ve bu yonde de bır talep gelmedı?

Tabi sözleşmeyei incelemden burdan yorum yapmak zor. Avukatla hemen görüşün.

Tabi sözleşmeyei incelemden burdan yorum yapmak zor. Avukatla hemen görüşün.

Sn.Nizam bey üstadımıza katılıyorum,inceleme yapmadan zor...
Sözleşmede hüküm yoksa,tamam işcinin bu değişikliği kabül etmemesi olağan,var ise kabül etmesi gerekir ise de, işverenin sözleşme ile saklı tuttuğu bu hakkın kötüye kullanımı sözkonusu olmamalı,(olabilir mi tabi olabilir!..)yani nakli gerektiren iş ve işyeri gereklerinin var olup-olmadığı objektif olarak ortaya konmalıdır diye düşünüyorum.

Merhaba,
"Kurum IK birimi sözde performans ve yöneticilerimin benden memnun olmadıkları ve kadro acıgı oldugunu belirterek Zonguldak'a tayınımın çıktıgını ve 6 iş gunu içerisinde Zonduldakta gorev yapmam gerektiğini söylediler.14 yılı aşkın suredır kurumda çalışmaktayım.
".
"Performans,memnuniyetsizlik"gibi olgularında objektif olarak ortaya konması gerekir,her daim bu iki duruma ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini düşünürüm.

Tayin yolu ile istifam istenmektedir

Konu hk.bilgilendirme amaçlı olarak;
a-İş koşullarında esaslı değişiklik yapmak isteyen işveren,bu talebini işciye yazılı olarak bildirmelidir
b-İşverenin yazılı önerisi üzerine işcinin de 6 işgünü(düşünme süresi)içinde bu öneriyi kabül ettiğini işverene yazılı olarak bildirmelidir
c-İşveren esaslı değişiklik önerisini işciye yazılı olarak bildirmemiş,işci de bu öneriyi kabül ettiğini 6 iş günü içinde işverene yazılı olarak bildirmemiş ise işveren bu değişikliği yapamıyacaktır.
d-İşveren bu değişiklikleri yapıyorsa,işcinin yazılı olarak kabül etmediği bu değişiklikler işciyi bağlamayacaktır.
e-Kanun hükmü(M.22) bu değişikliğin süreçlerini yazılı şekil şartına bağlamıştır.
f- " " 6 iş günü ifadesi ile bu süreyi sınırlamıştır.
g-İşverenin bu önerisinin işci tarafından kabül edilmemesi halinde,işveren çalışma koşullarında değişiklik yapma ihtiyacını doğuran(yada başka bir)gerekçeyle birlikte iş sözleşmesini fesih yoluna gidebilecek
h-İşveren tarafından yapılmak istenen değişikliğin işci tarafında kabül edilmemesi üzerine,iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilen işci;

1.İşyerinde çalışan sayısı 30 un üzerinde ise işe iade davası açabilecek,
2.Sayı 30 un altında ise işci haksız fesih iddiasıyle dava açabilecek,bu dava da işverenin fesih gerekçeleri nin haklı görülmemesi halinde işveren işcinin hizmet süresine bağlı olarak tazminatlarını ödemek zorunda kalacak,haklı görülmesi halinde ise bu dava işci aleyhine sonuçlanacaktır.

Son düzenleme:
Merhaba Seref Aydın,
Cevabınız için teşekkür ederim, tarafıma verilen görev kagıdında kadro ihtiyacından bahsedilmekte,bende kuruma bu kadar kısa sure ıcerısınde gıdemeyecegımı aıle duzenımın bozulacagını ayrıca Zonguldak ıcerısınde de yenı bır ev acmanın maddı ve ekonomık zorluklarından bahsederek Ankara içinde baska gorevlere atanmamı istedim.Bahsettıgınız m.22 ye gore gorev yerını kabul etmem gerekıyor aksı takdırde sozlesmeyı ben fesh etmıs olacagımdan(istifa etmiş olacagım) issizlik sigortası ve özel issizlik sıgortasından mahrum olacagım acacagım davaların neticesinde kıdem tazmınatı ve diğer haklarımı alabılmem dava sonuclarına gore bellı olacak kı,bu sure neredeyse en kısa 1 yıl,özel okula giden bir oglum ve kıra da oturuyor olmam ayrıca pıyasada iş bulmamda oldukca guc,hukukı boyutlara tasımadan ne yapabılırım?
Özelden de mesaj gonderebılırsınız, teşekkürler.

-Altı günlük süreç başladı
-Öncelikle belirtelim ki 14 yıllık hizmetiniz var dikkatli olmalı(yız)sınız
-"Tayin yolu ile istifam istenmektedir" ifadesini kabül etmiyorum
-Asla istifa etmemelisiniz
-Ya gidilecek yada gitmeyeceksiniz
Gidecekseniz,sorun yok,bu durumu zaten kabül etmişsiniz demek
-Gitmeyecekseniz bu değişikliğin tarafınızdan kabül edilmemesinin sonuçlarına bakalım.
-Bir önceki iletimde net anlaşılsın diye sıralama yapmıştım,her ne kadar iş kanunu M.24/II-f bendi ile"yahut çalışma koşulları uygulanmazsa"hükmü gereği fesih hakkınız var ise de yukarıda belirttiğim"d"şıkkı çerçevesinde ve bu sürecin devamında "h"şıkkı gündeme gelecek,yani fesih işveren tarafından yapılmış olacak,akabinde de"1"ve"2"ci noktalar çerçevesinde bu dava sonuçlanacak.
Kanaatim odur ki,(noksanımız varsa sn.üyeler tamamlayabilir)işverence çalışma koşullarında işci aleyhine esaslı tarzda değişiklik yapılması halinde işci bu yeni görevi yerine getirmek zorunda değildir.Bu durum karşısında işveren 25 ci maddeye göre değil,22 ci madde uyarınca fesih yapması gerekir.Bu madde uyarınca sözleşmenin feshi içinde yapılan değişikliğin geçerli nedene dayanması veya fesih için başkaca geçerli bir nedenin olması gerekir.
Bu olay dava konusu olursa,bu değişikliğin işci aleyhine esaslı değişiklik olduğunun ispatı tarafınıza ait olacak-tabi mahkemece de araştırması yapılır.Dava aşaması zor bir süreç olacak gibi.
Sözleşmenin konuya dair açık hükmünü tam olarak biliyorsanız tam yazınız ama ben "ilgili kuruluşlarda verilecek görevler"ibaresinin de işverenin bu tarz(esaslı değişiklik) önerisini daha rahat kullanmasına engel diğer ifadeyle bu ibarenin bu değişiklik olayını kapsayacak kadar geniş olduğunu düşünmüyorum.

Bu davayı kesin kazanır veya kazanmazsınız diyemiyeceğim ama mevcut bilgiler ışığında ağırlıklı görüşüm,kazanabileceğiniz yönündedir.

NOT.İSTİFA ETMEK YOK

yılların bankacısı; [B' Alıntı:
"bende kuruma bu kadar kısa sure ıcerısınde gıdemeyecegımı aıle duzenımın bozulacagını ayrıca Zonguldak ıcerısınde de yenı bır ev acmanın maddı ve ekonomık zorluklarından bahsederek Ankara içinde baska gorevlere atanmamı istedim."[/B]

İlk hukuki sürec zaten başladı,bu adımınız mantıklı doğrusunu yapmışsınız.

"Performans,memnuniyetsizlik"gibi olgularında objektif olarak ortaya konması gerekir,her daim bu iki duruma ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini düşünürüm.

Bence de en önemli nokta bu alıntıladığım kısımdır. Üstadlar gereken cevapları çok güzel vermişler. Ben şahsen başınıza gelen hadiseye bir insan olarak üzüldüm. 14 yıl emek ver sonra kılıfını uydurup hadi Zonguldağa... Adalet mi bu?

Yönetici görüşleri subjektif olabilir. Sonuçta yaptığınız iş, bitirdiğiniz işler sizi anlatır. Onlar sizin iyi çalışıp çalışmadığınıza kanıttır. Eğer ordan yana sıkıntı yoksa bence yönetici görüşleri afakidir. Sizinle aynı işi yapan meslektaşlarınızdan performans değerlendirmelerinin çoğunda onlar iyi not alırken siz düşük notlar mı aldınız? Onu da bilmiyorum. Muhtemelen öyle bir şey yoktur. İK cıların minareyi çalıp kılıfı uydurmasıdır. Madem performansınız düşük hemde yöneticileriniz memnun değil o zaman Zonguldak şubesinin suçu ne? Öyle ya eğer haklılarsa Zonguldak şubesine de zarar vereceğinizi düşünerek göndermek istememeleri gerekir.

Kısaca benim anladığım şu. Herhangi başka sebeplerden ötürü sizi Ankaradan göndermek istiyorlar. Kılıfıda hazırlamışlar. Zonguldak değil, Kütahya da olabilirdi. Amaç Zonguldaka gitmeniz değil, nasıl olursa olsun Ankaradan gitmeniz di bence. Fakat banka sizinle yaptığı iş sözleşmesinde mutlaka gerek görüldüğü hallerde Türkiye içinde herhangi bir yerleşim biriminde ki banka şubesinde görev alacağınıza dair kendini sağlama alıcı bir madde hazırlamıştır. Muhtemelen sizde işe giriyimde gerisi önemli değil mantığıyla haklı olarak o uzun sözleşmeyi imzalamışsınızdır.

İnşallah hakkınızda hayırlısı olur. Kazanan siz olursunuz.

Sevgili Üstadlar merhaba,
Ben çok detaya girmeden olayı bıraz daha acmak ıstıyorum.
2 yıl once unvanım dusurulerek yıllarca yaptıgım gorevın dısında hıc tecrube etmedıgım bır goreve IK tarafından atamam yapıldı.(x bırımı z gorevi) Fakat bırım muduru bu gorevı yapacak deneyıme sahıp olmadıgımı ıfade ederek bu gorevı vermedı ve benı destek bırımıne aldılar.Burada gecen bır yılın sonunda temmuz basında bu sefer farklı bır bırıme (y birimi) gecici gorevle atandım.Gecici görev IK tarafından degıl x ve z mudurlerının personel ıhtıyacları dogrultusunda kendı aramızda yapıldı.Burada gorev yaparken gecen hafta IK cagırıp x birimiz gorevıne zonguldak'a kadro acıgı nedenıyle gıtmemı gıtmezsem ıstıfa etmıs olacagımı belırten yazıyı verdı.

Bu arada bildiğim kadarıyla ,tüm bankalar personel ihtiyacları genellikle insan kaynaklarından tüm kullanıcılara ulaştırılan mailler ile yapılmakta sözde öncelıkle bu sekılde fazlalık personel yada daha farklı bır gorev almak isteyenlerin basvuru havuzu olusmakta.Sonucta ıhtıyacların bır kısmı bu sekılde ıcerıden yada ılan yolu ıle dısarıdan halledılıyor.Banka ismini özellıkle vermekten kacınıyorum keza calıstıgım bankaya iş yapan arkadaslar burada olabılırler.
Evet yukarıda bahsettıgınız ve benım aslında tam yazmadıgım def-i buydu , keza devamında ;aile bırlıgımın bozulacagı yapılacak bu teklıfın yenıden gozden gecırılmesı ve Ankara ılı ıcın degerlendırılmesı yada IK bırımının yapmıs oldugu personel taleplerınden (maıllerde) herhangı bırı ıcın yapılmasını ıstedim. Daha önceden de bu bolum ve birim için Zonguldak ili ve adı hıc gecmemıstır.Kadro ihtiyacının sözkonusu olabılmesı ıcın o pozısyonda daha once bırının gorev yapıyor yada o bırımın yenı olusturulmus olması gerekır dıye dusunuyorum.Bu kadro oldukca uzun suredır Zonguldak içerisinde vardır.Ayrıca burası bir sube degıl bır ofisdir.Ben Ankarada bolge mudurlugunde gorev yapmakyım Bu sebeple vermıs oldugum yazı hakkında ,bugun(dün) IK ıle yaptıgım telefon gorusmesınde (ben aradım) kendılerı bunun bır cevap olmadıgını ve benden yazılı "evet" yada" hayır" ıfadelerıni ıceren bır yazı vermem gerektıgını soyledıler.Sorun su kı gercekten ısımı kaybetmek ıstemıyorum, fakat anlasma yapabilme (tazmınatım ıcın) ıhtımalım nedır? Hangi maddeler üzerinde durmalıyım yada IK'ya vermıs oldugum yazıyı degıstırmelı mıyım?

Aslında bu bır elestırı degıl ama hayatın gerceklerı soz konusu ,daha once son ıkı yılın yargıtay kararlarına bakmıstım,bugün bir avukat arkadasla yeniden beraber baktık,3-4 yıldan once sonuclanan bır dava yok.

Sevgiler,

IK tam 12 den vurmuş neredeyse,
sözleşmenizde muhtemelen bankanın diğer şube ve diğer kuruluşlarında da çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde var ve buna istinaden, dedikleri gibi eğer görevlendirildiğiniz yeni işinize başlamazsanız istifa etmiş olacaksınız.
Kurulu olan hayatınızın ,üstelik yanlız sizin değil ailenizin hayat düzeninin tepe taklak gelmesine neden olacak bu görevyeri değişikliği, korkarım sözleşmenize göre mümkün. Bu nedenle de tazminat için anlaşmada kullanabileceğiniz bir madde vs yok ne yazık ki.

Gitmezseniz, şu anki görev yerinize de alınmayacaksınız muhtemelen bu süreçte, görev yeriniz artık orası olmadığı için ve sözleşmeniz feshedilecek o maddeye dayanarak, tazminatsız olarak.

Sonrasında , belirttiğiniz noktalarla , ( personel ihtiyaçlarının karşılanma şekli vs) iş mahkemesinde dava açmaktan başka şansınız yok.( yada verilen görev yerinde çalışmaya devam etmek)

Zor karar, allah yardımcınız olsun.

Teşekkürler,
Sözleşmemdeki ilgili madde "ilk gorev yerı personelın statusude goz onunde tutularak ...fırmaca (iştirakler ve sermaye ilişkisi yonunden yonetımı elınde tuttugu kuruluslar da verılecek gorevlerde dahıl olmak uzere ) degıstırılebılır" ifadesidir.Bu ifade başka bir ilde görev yapmaya uygun mudur ?

Sayın bankacı;

Benim bir büyüğünüz olarak ve bu işlerde 40 yıllık mesleki birikimimle kişisel kanım sizin atandığınız Zonguldak iline gidip görevinize devam etmenizdir.
Görevi yazılı olarak kabul edin eğer gerekiyorsa taşınma için izin isteyin.
Daha sonra da eğer orda yaşamayı kabulllenemezseniz kendinize başka iş imkanları araştırın.
Banka çalışanları ile ilgili her türlü detayı önceden düşünüp açık kapı bırakmamaıştır.

Olayımız iş hukukunun en tartışmalı konularından birisidir.
Şahsen bu olaya ilişkin "evet"yada "hayır"demek çok zor.(elbette farklı görüşler olabilecektir)Takdir sn.ilgiliye ait.
(Önceden dediğim gibi ilgili gitme kararında ise sorun yok ama gitmeme düşüncesinde ve bu görev yeri değişikliğini kabül etmek istemiyor,bu nedenle de işveren fesih yoluna gidecekse,gidebilir,bu noktadan sonra ilgiliye düşen dava açmak olacaktır.Kazanırmı kolay değil,olasılık nedir?şahsen işci lehine karar çıkacağını düşünüyorum,neden?sözleşmede ki ifade muğlak,yoruma açık,neredeyse Türkiyenin her tarafında görev yapabilir gibi algılandığını, net olarak bu ifadelerin karşılığının hukuki manasının "işverenin doğrudan yönetim hakkı kapsamına giren bir durum olmadığını,yani işciye yazılı olarak bildirilmeden doğrudan işverenin takdiri ile uygulanabilecek bir durum olmadığı, dolayısıyle işci aleyhine ağırlaştırılmış sonuç doğurduğunu düşünüyorum.)
Sözleşmedeki bu hükmün muğlaklığı açısından,
düzeltiyorum(pardon Sn.Keremcem beyin iletisinin değil-özür)Sn.yılların bankacısı nın iletisinin son bölümünde ifade ettiği soru da çok yerindedir.Zira bu ifadeden sanki "dünyanın her yeri"gibi algılanabilecek çok geniş bir yoruma da varılabilir...

Son düzenleme:
Teşekkürler,
Sözleşmemdeki ilgili madde "ilk gorev yerı personelın statusude goz onunde tutularak ...fırmaca (iştirakler ve sermaye ilişkisi yonunden yonetımı elınde tuttugu kuruluslar da verılecek gorevlerde dahıl olmak uzere ) degıstırılebılır" ifadesidir.Bu ifade başka bir ilde görev yapmaya uygun mudur ?

Evet, Türkiye nin her yerinde görevlendirmeye kapıyı sonuna kadar açan bir ifade olmakla birlikte, yersiz bir atama, başka sebepler nedeniyle sözleşme feshinden kaçınıp , arkadan dolanarak çalışanın sözleşmeyi feshetmesi için zorlayıcı olarak kullanılabilecek olmasına rağmen,
o madde işverene sizi Samsun da görevlendirme hakkı verir. O maddeye istinaden de belirttiği tarihte yeni görev yerinde olmamanız, sözleşmeyi sizin feshettiğiniz sonucunu doğurur.
Aksini sıpatlayabilmek için de , szin de belirtiğiniz üzere oldukça uzun, yıpratıcı ve zahmetli bir süreç geçirmek zorunda kalırsınız.
Sn.Nguroy un önerilerine aynen katılıyorum bende.

Sevgili Keremcem,
Samsun nereden çıktı açıklar mısınız?

6 saatlik hayli yorucu bir araç yolculuğundan sonra kesintisiz 13 saatlik bir uçak yolculuğu üzerine, yeni uçuş için havaalanında bekleme sırasında , arka fonda FB-MGB maçı (3.golün geliş anında ) dinlenirken verilmiş bir cevaptı o sn.yıllarınbankacısı, Samsun ilimiz konuya sehven dahil olmuştur, Samsunlulardan ve sizden özür dilerim ili yanlış belirttiğim için.
Elbette, Samsun a gitmenize gerek yok,
ama Zonguldak a gidip görevinize başlamanız yönündeki sn.nguroy un düşüncesine halen katılmaktayım. ;)

Son düzenleme: